Banca Centrala Europeana a discutat cu oficialii Fondului Monetar International (FMI) despre un pachet de pana la 300 de miliarde de euro pentru salvarea Spaniei, scrie un ziar financiar din Olanda.
Pachetul ar fi prima masura care ar ajuta BCE sa cumpere obligatiuni guvernamentale spaniole de pe pietele secundare, pentru a cobori costul de finantare al statului.
Reprezentantii BCE au anuntat ca doresc sa participe si FMI in acest plan, pentru a se asigura ca guvernul va respecta conditiile stricte referitoare la reducerile de cheltuieli si la reforma economiei, scrie Het Financielle Dagblad. Publicatia refuza sa isi numeasca sursele.
"BCE lucreaza la scheletul noului program de cumparare de titluri de stat, iar acest lucru implica o monitorizare stricta din partea FMI", scrie ziarul, citat de Reuters.
Conform surselor, imprumutul ar fi facut pe trei ani, pe modelul celor oferite de FMI, iar valoarea maxima ar atinge 300 de miliarde de euro.
Presedintele BCE Mario Draghi, membrul consiliului de conducere al Bancii Joerg Asmussen si doi oficiali ai FMI, Christine Lagarde si David Lipton, au negociat proiectul, care urmeaza sa fie discutat de ministrii de Finante ai zonei euro in intalnirea de vineri. mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 14:01
Randamentele pentru obligatiunile guvernamentale spaniole si italiene au continuat sa scada vineri, la o zi dupa ce BCE a adoptat program nelimitat de achizitionare a bondurilor, pentru a atenua presiunile asupra statelor din zona euro care se confrunta cu probleme financiare.
Vineri dimineata, randamentele obligatiunilor guvernamentale spaniole pe zece ani au scazut sub 6%, pentru prima data din luna mai, ajungand la 5,893%, de la 6,030% joi, in urma declaratiilor lui Mario Draghi privind noul program de achizitionare a bondurilor, numit "Outright Monetary Transactions" (OMT - Tranzactii Monetare Directe), care va inlocui precedentul program si va permite BCE sa cumpere nelimitat obligatiuni cu scadenta intre un an si trei ani de pe pietele secundare.
Si randamentele obligatiunilor guvernamentale italiene pe zece ani au scazut la 5,198%, fata de 5,2361 joi.
In ultimele luni, BCE s-a confruntat cu presiuni crescute pentru a-si majora achizitiile de obligatiuni si a se transforma intr-un creditor de ultima instanta pentru tarile din zona euro puse intr-o situatie dificila de pietele financiare. mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 14:53
In ciuda faptului ca pietele au inceput deja sa reactioneze inainte de intrunirea liderilor BCE de joi, Mario Draghi ar putea vedea un avantaj in fluctuatiile inregistrate, in special pe piata obligatiunilor de stat.
Pe masura ce investitorii asteapta ca presedintele Bancii Centrale Europene sa dezvaluie mai multe detalii cu privire la programul de achizitie de titluri de stat, cresterea costului de finantare al statelor cu probleme le-ar putea impinge pe acestea catre actiune, scrie Bloomberg.
Conform celor mai recente declaratii ale lui Draghi, Spania si Italia vor trebui sa ceara ajutor din partea fondului de salvare al Europei inainte ca BCE sa intervina prin achizitia de titluri de stat care va cobori costul de finantare al statelor. In ciuda deschiderii sefului BCE de a lua aceste masuri nepopulare printre numerosi membri ai Consiliului de Administratie, precum seful Bundesbank, liderii statelor mentionate nu s-au aratat prea incantate de propunere.
Astfel, o crestere a costului de finantare ar putea aminti guvernelor ca trebuie sa actioneze rapid.
"Jucatorii de pe piete se asteapta la multe lucruri de la BCE. Se doreste clarificarea situatiei privind programul de achizitie de titluri de stat. Eventuala dezamagire a investitorilor ar putea intensifica presiunea asupra Spaniei", a declarat un economist al Merrill Lynch, Gustavo Reis.
Planul lui Draghi nu poate fi pus in practica daca guvernele tarilor respective nu cer ajutor din partea fondurilor... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 14:28
Economia Italiei s-a contractat cu 0,7% in al doilea trimestru, comparativ cu primele trei luni ale anului, subliniind o agravare a recesiunii, pe masura ce masurile de austeritate ale guvernului de la Roma continua sa afecteze toate domeniile, de la activitatea fabricilor, pana la puterea de cumparare a cetatenilor.
Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cresterea economica s-a diminuat cu 2,5 procente. PIB-ul Italiei s-a micsorat, de asemenea, pentru al patrulea trimestru la rand, arata datele preliminare. PIB-ul pe primul trimestru al anului a fost cu 0,8% mai mic decat in ultimele trei luni ale anului 2011, scrie BBC.
"Masurile de austeritate afecteaza, in mod evident, economia. Investitiile si consumul, atat privat, cat si public, sunt cele mai lovite", a declarat un broker al MPS Capital Services.
Premierul Mario Monti a implementat o serie de masuri de austeritate, in valoare de 20 de miliarde de euro, pe masura ce se lupta cu un cost de finantare din ce in ce mai mare si cu teama investitorilor cauzata de inrautatirea situatiei din zona euro. Jucatorii din piata isi fac, insa, griji ca Italia, cea de-a treia mare economie a zonei euro, ar putea fi urmatorul stat afectat de problemele care au lovit Grecia, Portugalia si Spania.
Guvernul italian se mai lupta si cu o datorie publica mai mare decat a oricarui stat, in valoare de 123% din PIB, astfel, fiind mai susceptibila la pierderea increderii investitorilor. In ciuda masurilor de... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 18:20
Germania, Finlanda si Olanda, singurele economii din zona euro cu rating triplu A de la toate cele trei agentii de rating, insista ca linia de finantare acordata Spaniei pentru recapitalizarea bancilor sa aiba prioritate la plata in caz de default, pozitie care nemultumeste pietele.
Cele trei state vor ca imprumuturile pentru recapitalizarea bancilor spaniole, estimate de principiu la 100 miliarde euro, sa fie primele datorii restituite in cazul intrarii Spaniei in incapacitate de plata, astfel ca detinatorii privati de obligatiuni ar ramane in dezavantaj, spun doua surse oficiale europene, citate de Bloomberg.
Daca finantarea destinata recapitalizarii bancilor spaniole ar capata senioritate la rambursare in raport cu alte datorii, creditorii privati ai statului ar ramane in dezavantaj, descurajand investitorii sa mai imprumute guvernul de la Madrid.
Or, recastigarea increderii pietelor este unul dintre obiectivele ajutorului convenit pentru Spania, al carei acces limitat la finantare a fost unul dintre motivele invocate de Moody's pe 13 iunie, cand agentia a coborat ratingul tarii cu trei trepte, la "Baa3", cel mai slab nivel din categoria activelor recomandate pentru investitii pe termen lung.
Conditiile privind finantarea bancilor spaniole vor fi discutate la summitul UE de saptamana aceasta
Ministrii Finantelor din Germania, Finlanda si Olanda au rezistat saptamana trecuta presiunilor de a renunta la aceasta pretentie, astfel ca decizia cade in sarcina... mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 13:46
Retrogradarea a noua state din zona euro, printre care Franta si Austria, de catre agentia de evaluare Standard & Poor (S&P) a lovit blocul comunitar. Decizia S&P va determina o crestere a costului de finantare pentru Romania, spun specialistii.
Analistii internationali avertizeaza ca viitorul euro este in pericol si ca moneda unica europeana risca sa dispara. Romania va simti retrogradarea operata de S&P pentru ca se va majora costul de finantare in euro.
Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, spune ca finantarile in euro, cel mai probabil, vor avea o tendinta de scumpire in Romania.
"Finantarile in euro vor avea o tendinta de scumpire, ceea ce poate va avea si un aspect pozitiv, prin stimularea creditarii in lei. In ceea ce priveste riscul deprecierii leului, cu o inflatie mica si in scadere, spatiul de manevra este mai mare si ca dobanda, si la nivel de curs. Cu un curs usor mai depreciat, pana la 4,4 lei/euro, nu vad efecte semnificative. Important sa nu fie mai mult", a adaugat Dumitru.
Desi in contextul international este inevitabila o presiune pe curs in toata Europa de Est, Dumitru crede ca in Romania ar trebui sa fie efecte mai mici pentru ca prezenta nerezindetilor este mai redusa.
Finantare mai scumpa in euro pentru Romania
Economistul sef al UniCredit, Dan Bucsa, se astepta la o penalizare a activelor din centrul si estul Europei, dar nu vede o contagiune pe canal bancar direct din decizia S&P. "Probabil ca BCE va continua... mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 07:30
Costul de finantare al Spaniei va creste, probabil, saptamana viitoare, cand va avea loc o noua emisiune de obligatiuni, a declarat ministrul Economiei, Elena Salgado, adaugand ca guvernul este pregatit sa ia noi masuri de austeritate pentru respectarea tintelor bugetare, transmite Reuters, anunta Mediafax.Autoritatile de la Madrid au prezentat in ultimele zece zile noi propuneri de consolidare a finantelor, pentru recastigarea increderii investitorilor.
Spreadul obligatiunilor spaniole fata de cele germane, de referinta, s-a mentinut insa la un nivel ridicat, iar vineri a urcat la 2,45%.
Costul de finantare al Spaniei a crescut din octombrie din cauza ingrijorarii investitorilor ca tarile cu economii indatorate si fragile din zona euro vor avea nevoie de programe de asistenta similare cu cele primite de Grecia si Irlanda.
Salgado a declarat la postul de radio Onda Cero ca majorarea costului imprumuturilor reprezinta un fenomen temporar, iar randamentele de peste 5% ale obligatiunilor guvernamentale nu sunt alarmante.
Guvernul are planificate doua emisiuni de obligatiuni pana la sfarsitul acestui an si va vinde titluri pe termen de 10, respectiv 15 ani, pe 16 decembrie.
In prezent, obligatiunile pe 10 ani sunt tranzactionate cu randamente de circa 5,37% pe piata secundara, iar cele pe 15 ani cu randamente de 5,9%.
"Platim o dobanda medie de 3,6% si este posibil sa fim nevoiti sa platim 5%, dar numai pentru emisiunile pe care le efectuam in acest moment", a spus... mai mult
Vineri, 10 Decembrie 2010, ora 14:10