Deciziile guvernelor Europei declanseaza reactii dezastruoase

Duminica, 04 Martie 2012, ora 13:29
2094 citiri
Deciziile guvernelor Europei declanseaza reactii dezastruoase

Deciziile liderilor europeni declanseaza rezultate dezastruoase, avertizeaza analistii financiari. Bancile centrale rostogoleasc datoriile suverane, iar tarile din zona euro risca oricand sa ajunga in situatia Greciei.

Pentru fiecare masura adoptata de liderii zonei euro si de ministrii de Finante din blocul comunitar vor exista repercursiuni, spun specialistii citati de Business InsiderBusiness Insider. John Mauldin, unul dintre cei mai apreciati experti financiari, face o radiografie economica a Europei si identifica mai multe probleme.

In primul rand, acesta spune ca exista posibilitatea ca injectia record aplicata de Banca Centrala Europeana (BCE) sistemului financiar sa aiba exact efectele opuse.

BCE a introdus pe piata mai mult de 1 trilion de euro, in imprumuturi pe termen scurt, pentru a incerca sa amane criza datoriilor bancare. BCE incearca, de asemenea, sa diminueze datoriile publice ale mai multor tari europene.

Economistul sustine ca este posibil ca masurile adoptate de BCE sa duca, de fapt, la o destramarea a Uniunii Economice si Monetare Europene. BCE a injecat 529 de miliarde de euro, la un cost anual de 1%, mai mult decat suma distribuita in piete anul trecut, in decembrie.

La acea data, BCE alocase 489 de miliarde euro. Numita o operatiune de refinantare pe termen lung, acum a depasit nivelul record de 1 trilion de euro.

Banii au fost trimisi catre bancile centrale, care, la randul lor, au imprumutat diverse banci comerciale pentru a le mentine pe linia de plutire. Restul de bani a fost folosit pentru a cumpara mai mult din datoria suverana a tarilor, in asa fel incat sa finanteze deficitele publice ale propriilor tari.

John Mauldin subliniaza faptul ca infuzia de capital nu a condus la o relaxare a creditarii sau la o majorare a imprumuturilor acordate de banci. Pur si simplu, criza a fost amanata, spune el.

Economistul mai spune ca grupul care supravegheaza evolutia credit default swap ar putea declara ca un faliment pus pe seama datoriilor suverane nu poate fi luat in considerare.

Credit default swap, instrumente ale distrugerii

Contractele credit default swap (CDS) sunt "instrumente ale distrugerii" si ar trebui scoase in afara legii, declara, in urma cu trei ani, George Soros.

Opinia miliardarului american este impartasita si de economistii citati de publicatia aminta, care spun ca, din cauza CDS-urilor, s-ar putea submina capacitatea tarilor mici de a imprumuta bani la costuri mici.

Singurul motiv pentru care Germania si Franta sunt dispuse sa continuie acordarea de imprumuturi Greciei, in opinia economistului, consta in faptul ca bancile lor au cumparat atat de mult din datoria elena, incat ar trebui sa plateasca sute de miliarde de euro.

Pachetul de finantare acordat statului elen, in valoare de 130 de miliarde de euro, nu face decat sa amane inevitabilul, sustine John Mauldin. 100 de miliarde de euro sunt trimisi catre detinatorii de obligatiuni private, respectiv banci si institutii de asiguare sau fonduri de pensii.

Datoria Greciei continua sa creasca, iar falimentul este amanat, in ciudat faptului ca investitorii au acceptat sa reduca din restantele statului elen.Economia Greciei va avea deflatie, in acest an, in conditiile in care PIB-ul scade cu 4,4%, conform datelor Comisiei Europene.

Grecia, fortata sa iasa din zona euro

Europa va cere noi reduceri, alte masuri de austeritate si va presa Grecia sa iasa singura din zona euro. Expulzarea unui membru este mult prea costisitoare, in schimb, daca acesta paraseste de buna voie regiunea, situatia se schimba.

Bancile europene alimenteaza datoriile externe suverane si cumpara din datoria suverana a propriilor tari.

Mai multe restante se adauga la datoria Italiei, deficitul Spaniei se adanceste si tot asa, explica economistul. Avand in vedere ca BCE finanteaza toata aceasta rostogolire a datoriilor, situatia ar putea continua pentru mai multi ani.

Daca Italia, Spania sau oricare dintre tarile europene vor decide sa declare un faliment partial, atunci bancile europene vor putea absorbi socurile.

In schimb, daca una dintre tarile de la periferia zonei euro nu va putea respecta rigorile bugetare, atunci va avea de suferit masuri de austeritate dure si va ajunge in situatia Greciei.

#criza grecia, #banci europene, #datorie suverana, #datorie Grecia liderii UE , #Criza economica