Soros prevede o noua criza in opt ani

Vineri, 16 Aprilie 2010, ora 09:21
1354 citiri
Soros prevede o noua criza in opt ani

Economia mondiala se afla pe un drum gresit si exista posibilitatea sa fie lovita de o criza mult mai puternica decat cea a creditelor, avertizeaza miliardarul american George Soros.

"Succesul salvarii sistemului data trecuta a condus la un super balon, doar ca, in 2008, am folosit exact aceleasi metode", a spus Soros, la o reuniune gazduita de The Economist.

"Daca nu invatam ca pietele sunt instabile si ca nevoia de stabilitate trebuie sa fie obiectivul politicii publice, ne vom confruntam cu o bula si mai mare", a adaugat acesta, citat de Reuters.

Din punctul sau de vedere, in economia mondiala s-a creat un mecanism de parghie, prin inlocuirea creditului privat cu cel suveran, iar datoria interna a crescut semnificativ.

Potrivit lui Soros, lumea a avut parte de un confort economic timp de zece ani, intre criza din 1998 din Asia si criza creditelor din 2008, iar, daca modelul este repetat, lumea s-ar putea confrunta cu o noua criza peste 8 ani.

George Soros si alti investitori pariaza impotriva euro


"Am zis acest lucru de mai bine de un an, dar, desigur, politicienii aleg sa faca ceea ce ii pastreaza pe functii si nu neaparat ceea ce este mai bine pentru sanatatea economica pe termen lung a tarii. Partea buna la toate acestea este faptul ca baloanele se produc foarte greu", a mai spus el.

Ajutorul pentru Grecia nu este de ajuns

Planul UE de a acorda ajutor Greciei pentru a depasi criza nu este decat "un pas mic" si tara ramane cu riscul de a cadea intr-o spirala a datoriilor, mai considera miliardarul american.

Magnatul spune ca imprumutul anuntat de UE si FMI pentru Guvernul de la Atena vine la un "cost ridicat" si ca, daca incepi sa percepi dobanzi foarte mari, la nivelul pietei, anticipand solventa, poti fi impins catre insolventa.

"Daca dobanda de 5% este mai buna decat ceea ce piata a fost dispusa sa ofere (...), un plan de salvare ar trebui sa propuna o dobanda in termeni favorabili", a spus el, subliniind ca, daca va continua sa plateasca ratele dobanzii excesiv de ridicate ale imprumutului sau, Grecia nu va mai reusi sa isi revina din punct de vedere economic.

Dobanda de 5% este cea la care membrii zonei euro si-au exprimat dorinta de a imprumuta 30 miliarde de euro pentru Grecia, cu scandenta la trei ani, fata de cea de peste 7%, ceruta pe pietele internationale, pentru obligatiunile grecesti cu scandenta peste zece ani.

Soros: Euro in pericol, chiar daca Grecia va fi salvata


Omul de afaceri crede ca o dobanda mai ingaduitoare poate ajuta Grecia sa-si indeplineasca necesarul de finantare si promoveaza, de asemenea, crearea unui Fond Monetar European pentru a ajuta guvernele sa evite reducerea drastica a cheltuielilor publice in perioade de criza, asa cum s-a intamplat in Spania, scrie si Le Point.

"Tarile din zona euro trebuie sa mearga mai departe prin crearea unui mecanism de garantare institutionala, care ar permite Greciei si altor membri, precum Spania, sa se imprumute in conditii mai favorabile", a mai zis el.

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#soros, #criza, #economie, #mondiala , #stiri George Soros