Planul BCE de achizitie a obligatiunilor nu ajuta Spania si Italia

Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 17:52
1461 citiri
Planul BCE de achizitie a obligatiunilor nu ajuta Spania si Italia

Planul presedintelui BCE, Mario Draghi, privind achizitia de obligatiuni guvernamentale nu a convins investitorii sa finanteze Spania si Italia mai ieftin. Acest plan a determinat insa mentinerea costurilor de imprumut ale unor tari ca Franta si Belgia.

BCE: S-a aprobat programul privind achizitiile de titluri de stat

Randamentul obligatiunilor Spaniei pe trei ani a revenit la 3,83%, dupa ce a coborat la 3,37% pe 7 septembrie, la numai o zi dupa ce Draghi a prezentat detaliile propunerii sale de achizitii nelimitate de obligatiuni ale tarilor care accepta conditii economice in schimbul actiunilor.

Costul de asigurare a datoriilor Frantei a coborat in aceasta perioada cu 24%, aproape dublu fata de 13% pentru Italia, anunta Bloomberg.

"Ceea ce a facut Draghi a fost benefic intr-o anumita masura, dar exista inca scepticism in piata pentru ca Spania nu a facut pasul de a cere ajutor. Nu schimba faptul ca Spania are inca o problema mare de rezolvat. Franta si Belgia sunt vazute ca fiind mai sigure", a declarat Adrian Owens, de la firma londoneza GAM, care supravegheaza active de 62 miliarde de dolari.

Randamentul titlurilor Spaniei pe doi ani este de 3,14%, fata de 0,24% pentru Franta. Italia are un cost de finantare pe doi ani de 2,16%, de sase ori mai mare fata de 0,36% in cazul Belgiei.

Spania a avut performante mai slabe si ca Irlanda, tara laudata de UE pentru reformele economice. Obligatiunile irlandeze au adus investitorilor un castig de 4,6% de la anuntul BCE, triplu fata de 1,5% in cazul obligatiunilor Spaniei, potrivit unor indici Bank of America Merrill Lynch. Obligatiunile italiene au adus 1,7%.

Datoria publica a Spaniei a ajuns la un nivel record de 75,9% din PIB in trimestrul al doilea, in urcare de la 72,9% in primele trei luni ale anului.

Datoria publica a Spaniei ajunge la un nou record. Tara nu solicita ajutor financiar

Vineri, Gianfranco Pollio, adjunctul Ministrului de Finante italian, a declarat ca Italia si Spania nu vor accesa un plan de salvare european in cazul in care randamentul bondurilor celor doua tari se va mentine redus.

#achizitie obligatiuni zona euro, #bce achizitie obligatiuni, #Spania randament obligatiuni, #Spania datorie publica , #Zona euro