Intr-un comunicat redactat de un oficial neidentificat al Ministerului de Externe nord-coreean, publicat de agentia de stat KCNA, este precizat ca atitudinea americanilor este "foarte ingrijoratoare" si ca ei au fost impotriva spiritului de la summit-ul din Singapore prin faptul ca au pus presiune unilaterala pe nord-coreeni pentru a-si abandona armele nucleare.
"Am anticipat ca Statele Unite vor veni cu o idee constructiva, gandindu-ne vom primi ceva la schimb", se arata in comunicat, adaugandu-se ca "determinarea pentru dezarmare nucleara s-ar putea sa scada".
"SUA gresesc daca vor considera ca Nordul va fi fortat sa accepte aceste cereri de tip gangster", este precizat in comunicat.
Aceste afirmatii vin in contrast cu declaratiile lui Mike Pompeo, care a declarat ca au fost facute progrese in discutiile sale cu oficialii nord-coreeni.
Vorbind in fata reporterilor dupa o zi si jumatate de discutii la Phenian, Pompeo a afirmat ca cele doua parti au cazut de acord sa organizeze noi discutii pe 12 iulie privind repatrierea ramasitelor americanilor ucisi in Razboiul Coreean si au discutat despre "modalitatile" de a distruge o facilitate pentru testarea motoarelor de rachete.
Pompeo a adaugat ca a "petrecut mult timp" discutand despre o cronologie a dezarmarii nucleare.
"Cred ca am facut progrese privind fiecare element al discutiilor noastre", a precizat el, adaugand ca "in alte locuri mai este de muncit". ...citeste mai departe despre "Coreea de Nord acuza... mai mult
Duminica, 08 Iulie 2018, ora 12:47
Schimburile dure de replici si amenintarile din ultimele zile, dintre presedintele american Donald Trump si liderul de la Phenian Kim Jong Un, care au dus la escaladarea tensiunilor, au determinat Kremlinul sa intre in ring.
Astfel, Moscova s-a vazut nevoita sa transmita un apel la calm celor doi actori implicati.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus vineri ca liderii Statelor Unite si Coreei de Nord ar trebui sa-si tempereze declaratiile belicoase si a avertizat ca o prabusire a acordului nuclear dintre Iran si puterile mondiale nu va face decat sa incurajeze Phenianul, transmite agentia Reuters.
"Schimbul de amenintari este cu totul rau, inacceptabil. Trebuie sa calmam capetele infierbantate", le-a spus Lavrov reporterilor, la o conferinta de presa.
Acesta a mentionat ca este convins ca o propunere ruso-chineza ar putea in continuare sa deschida drumul unei solutii diplomatice la criza nord-coreeana.
La randul sau, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus ca "refuzul diplomatiei in chestiunea coreeana este catastrofal".
"In continuare, la Moscova, suntem convinsi de lipsa de alternativa la o solutie politica si diplomatica in problema nord-coreeana; o alta decizie nu poate fi, orice alt rezultat poate avea consecinte foarte nedorite si chiar catastrofale", a spus Peskov, citat de RIA Novosti.
"In Moscova, suntem foarte ingrijorati de escaladarea tensiunilor din Peninsula Coreeana, impreuna cu schimbul unor declaratii... mai mult
Vineri, 22 Septembrie 2017, ora 22:47
Americanii sunt criticati pana si de nord-coreeni, dupa decizia presedintelui Donald Trump de a retrage tara din Acordul de la Paris. Doar doua tari nu fac parte din intelegere - Siria si Nicaragua.
Ministerul nord-coreean al Afacerilor Externe a condamnat decizia drept una "prosteasca si cu o viziune limitata", scrie The Washington Post.
Intr-o declaratie postata pe site-ul oficial al agentiei nord-coreene de stiri si atribuita unui purtator de cuvant al ministerului, Phenianul a avertizat ca "incalzirea globala este una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta umanitatea astazi" si a laudat demersul de la Paris pentru incercarea de a opri acest fenomen.
Referitor la decizia anuntata de Administratia Trump, oficialul nord-coreean a atribuit decizia politicii lui Trump de "America First" si ignorarii "faptului ca protejarea mediului inconjurator este in propriul lor interes".
Oficialul nord-coreean a acuzat, in acest context, "inaltimea egocentrismului" si "vidul moral" si ca americanii "cauta doar propriul bine, cu pretul intregii planete".
Nicaragua nu a semnat acordul, argumentand ca acesta nu prevede suficiente masuri, si Siria, care se afla in mijlocul unui razboi civil devastator.
Insa, in ciuda izolarii sale internationale, Coreea de Nord a semnat acordul. In luna decembrie 2015, ministrul de Externe Ri Su Yong le-a spus delegatilor din Paris ca liderul nord-coreean Kim Jong Un "a declarat razboi defrisarii" si ca tara tinteste o... mai mult
Joi, 08 Iunie 2017, ora 16:27
Agentia Centrala de Informatii (CIA) a infiintat un centru de misiune dedicat "amenintarii nucleare si balistice" reprezentate de Coreea de Nord.
Crearea acestui centru va permite CIA "sa valorifice toate resursele, capacitatile si autoritatile Agentiei" pentru a trata problema nord-coreeana, indica un comunicat al CIA, relateaza joi CNN.
"Infiintarea centrului ne permite sa integram si sa directionam in mod mai specific eforturile CIA impotriva amenintarilor serioase provenite de la Coreea de Nord impotriva Statelor Unite si a aliatilor lor", subliniaza directorul agentiei, Mike Pompeo, in comunicat.
Noul birou "va colabora indeaproape cu comunitatea de informatii si cu intreaga comunitate de securitate nationala a SUA", mai arata CIA.
Momentul infiintarii nu este legat, cel mai probabil, de vreun eveniment recent, ci mai degraba de pozitia CIA fata de amenintarea foarte reala si in crestere la adresa SUA, justificand alocarea de resurse suficiente pentru un centru dedicat, a estimat Bruce Klingner, fost director adjunct al Diviziei pentru Coreea din CIA si cercetator la Centrul pentru studii asiatice al Heritage Foundation.
Fostul analist CIA John Nixon a declarat pentru CNN ca se asteapta ca acest centru sa furnizeze rapoarte de situatie pentru comunitatea de informatii si administratia Trump, posibil de doua ori pe zi dupa o monitorizare non-stop, si sa colaboreze intr-o masura semnificativa cu serviciile de informatii sud-coreene.
Potrivit lui Nixon,... mai mult
Joi, 11 Mai 2017, ora 16:25
Presedintele american Donald Trump nu exclude actiunea militara impotriva Coreei de Nord, daca tara comunista va merge mai departe cu un alt test nuclear.
Intr-un interviu difuzat duminica, Trump a spus ca nu va fi incantat daca Phenianul va face acest pas.
"Va face ceea ce trebuie sa faca. Dar intelege ca nu vom fi foarte fericiti", a spus liderul de la Casa Alba despre omologul sau, Kim Jong Un, noteaza The Washington Post.
Intrebat de moderator daca asta vrea sa insemne ca ar putea avea loc actiuni militare, Trump nu a confirmat, insa nici nu a negat: "Nu stiu. Adica, vom vedea".
Presedintele american nu a vrut sa vorbeasca despre recentele incercari esuate de lansare a unei rachete de catre Coreea de Nord. Trump a spus ca ar prefera sa nu discute despre acest subiect, pentru ca nu vrea sa dezvaluie care va fi urmatoarea sa miscare, insa a spus ca Statele Unite nu pot permite Coreei de Nord sa-si imbunatateasca arsenalul nuclear.
"Este ca un joc de sah. Pur si simplu nu vreau sa stie oamenii cum gandesc", a precizat presedintele Statelor Unite.
Acesta l-a laudat din nou pe Kim Jong Un, despre care a spus ca este "destul de destept", insa a adaugat ca trebuie oprit.
Citeste si:
Donald Trump: Este posibil sa ajungem la un conflict mare-mare cu Coreea de Nord. Absolut!Coreea de Nord a testat inca o racheta. Trump a reactionat imediat: Rau!Tensiuni in crestere: Coreea de Nord ameninta cu razboi total, Trump ii transmite un mesaj lui Kim Jong UnDupa... mai mult
Duminica, 30 Aprilie 2017, ora 22:27
Nave de razboi si submarine americane sunt deja sau se indreapta spre peninsula coreeana, iar Coreea de Nord este mai activa ca oricand in ce priveste testele si exercitiile militare.
In plus, Washingtonul si Phenianul se intrec in declaratii contondente, in fiecare saptamana.
CNN scrie, intr-un amplu articol, ca este greu de descifrat daca chiar este iminent un razboi sau daca toate astea sunt doar dificultatile cu care se confrunta Administratia Trump in incercarea de a-si da seama cum sa-l abordeze pe dictatorul Kim Jong Un.
Zilnic vin rapoarte ale situatiei tensionate din zona care alimenteaza ingrijorarile ca un razboi este iminent, insa inca nu este clar daca s-a ajuns intr-un punct fara intoarcere. Analistii se tem ca este nevoie doar de o mica scanteie pentru a declansa totul.
Daca insa razboiul ar fi de neevitat, fortele armate americane ar fi trebuit sa fie deja plasate in Defcon 2, nivel de alerta care inseamna ca ne aflam la un pas de razboi nuclear. Iar fortele armate ar fi gata de implicare in lupta in mai putin de 6 ore, sustine Carl Schuster, profesor la Hawaii Pacific University, care mai spune ca un asemenea anunt ar fi oficial si public.
Mai departe, armata americana si-ar intensifica antrenamentele pe teritoriul sau si ar trimite un al doilea portavion in Asia de Est, dupa USS Carl Vinson. Ceea ce inca nu s-a intamplat.
Cum muta Trump si cum reactioneaza vecinii Coreei de Nord
Recent, presedintele american Donald Trump a spus ca "a... mai mult
Vineri, 28 Aprilie 2017, ora 17:03
Nave de razboi japoneze se vor alatura flotei americane in apropiere de Coreea de Nord, pe masura ce tensiunile cresc in zona. Vasele vor participa la exercitii militare, in contextul in care exista temeri ca se pregatesc noi teste nucleare si cu rachete in Coreea de Nord.
De altfel, menirea acestor nave ce se indreapta spre Peninsula Coreeana este de a impiedica Phenianul sa duca la indeplinire alte asemenea teste.
Surse citate de Reuters si agentia japoneza Kyodo sustin ca mai multe distrugatoare ale fortelor maritime japoneze ar urma sa se alature portavionului USS Carl Vinson, pe masura ce intra in Marea Chinei de Est, scrie The Guardian.
Actiunile au loc in contextul in care presedintele chinez Xi Jinping a facut apel la calm in regiune, intr-o conversatie telefonica purtata cu omologul sau american Donald Trump.
Xi Jinping a subliniat ca tara sa este angajata sa dezarmeze nuclear Peninsula Coreeana, sa pastreze pacea si stabilitatea acolo si sa rezolve problemele prin mijloace pasnice.
Trump a transmis mai multe mesaje Chinei, prin intermediul contului sau de Twitter, prin care cerea Beijingului sa fie mai activ in exercitarea presiunilor asupra Phenianului sa-si abandoneze programul nuclear.
"Coreea de Nord cauta probleme. Daca China decide sa ajute, ar fi grozav. Daca nu, vom rezolva problema fara ei! SUA", a scris pe Twitter Donald Trump, marti.
China este singurul aliat diplomatic cheie al Coreei de Nord si cel mai mare partener comercial.... mai mult
Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 16:41
Coreea de Nord i-a avertizat pe americani ca vor suferi "consecinte grave, de neimaginat" pentru "agresiunea din Asia" si a dat vina pe administratia de la Washington pentru inarmarea cu echipament nuclear.
Ri Yong Ho, ministrul de Externe al tarii conduse de Kim Jong-un, a lansat un atac virulent la adresa Statelor Unite, in cadrul Reuniunii Generale a ONU, transmite CNN.
El a spus ca nord-coreenii "nu au avut alta optiune decat sa se inarmeze cu echipament nuclear", ca sa se poata apara de "amenintarile constate ale SUA".
Declaratia a avut loc in contextul in care oficialii americani si cei de pe continentul asiatic s-au adunat, vineri, la New York, pentru a discuta despre cea mai mare amenintare din regiune: anuntul facut la inceputul saptamanii de Phenian potrivit caruia a cel mai puternic test nucelar al sau a fost finalizat cu succes.
Drept raspuns, miercuri, fortele armate americane si-au facut simtita prezenta in zona disputata ce desparte Coreea de Nord de cea de ...citeste mai departe despre "Coreea de Nord, la Adunarea ONU: Americanii vor suferi consecinte grave, de neimaginat" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 24 Septembrie 2016, ora 14:55
Statele Unite si Japonia intentioneaza sa treaca la "actiuni puternice" impotriva Coreei de Nord, care a efectuat saptamana trecuta al treilea test nuclear, o noua "provocare", a avertizat presedintele american Barack Obama, citat de AFP.
Barack Obama, care s-a intalnit cu noul premier nipon Shinzo Abe la Casa Alba, a dat asigurari ca Washington si Tokyo au aceeasi determinare in privinta necesitatii unor "actiuni puternice" ca reactii la comportamentul regimului stalinist de la Phenian.
Consiliul de Securitate al ONU a condamnat vehement noul test nuclear efectuat de Coreea de Nord. Regimul de la Phenian a avertizat ca va efectua noi teste nucleare anul acesta. mai mult
Sambata, 23 Februarie 2013, ora 14:59