Kim Jong-un insista ca e dispus sa renunte la arsenalul nuclear: Altfel nu as fi aici chiar acum

Joi, 28 Februarie 2019, ora 08:23
932 citiri

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a declarat, joi, ca este dispus sa renunte la arsenalul sau nuclear si ca nu ar participa la un al doilea summit cu presedintele american, Donald Trump, daca nu ar fi asa.

Kim Jong-un si Trump au inceput a doua zi de discutii joi, in capitala vietnameza Hanoi, ambii sperand la progrese privind relatia dintre cele doua tari si dezarmarea nucleara, scrie Reuters.

"Daca nu as fi dispus sa fac acest lucru, nu as fi aici chiar acum", a afirmat Kim, fiind intrebat de un reporter daca este pregatit sa renunte la arsenalul sau nuclear.

Trump a completat: "Acesta cred ca este cel mai bun raspuns pe care l-ati auzit vreodata".

Kim nu a oferit mai multe detalii privind ce ar insemna "dezarmarea nucleara" insa cand a fost intrebat daca este pregatit sa ia masuri concrete, Kim a afirmat ca tocmai a discutat despre acest lucru cu Trump.

"Sper ca ne veti acorda mai mult timp pentru a discuta. Chiar si un minut este pretios", a declarat el.

Trump a subliniat la inceputul celei de-a doua zi a summit-ului de la Hanoi ca discutiile privind dezarmarea nucleara nu ar trebui grabite.

"Am spus de la inceput ca viteza nu este importanta pentru mine. Apreciez lipsa testelor de rachete nucleare", a afirmat Trump inainte de o discutie intre patru ochi cu Kim.

"Eu si Kim dorim sa ajungem la un acord corect", a adaugat el.

Kim, intrebat de un reporter cat de optimist este in privinta unui acord, a raspuns, printr-un translator: "Este prea devreme ca sa ne dam seama, dar nu as spune ca sunt pesimist. Din ce simt acum, am un sentiment ca vor iesi rezultate bune", a afirmat Kim, in ceea ce este considerat a fi primul sau raspuns dat vreodata unui jurnalist strain.

"Trebuie sa fie oameni care ne vad cum ne simtim bine, ca o scena dintr-un film fantasy. Am facut multe eforturi si este timpul sa aratam rezultatele", a afirmat Kim.

Trump, intrebat fiind daca discuta si despre drepturile omului cu Kim, a raspuns ca se discuta "despre tot".

Cei doi lideri au luat o pauza de la discutii dupa aproximativ o jumatate de ora pentru a se plimba in curtea hotelului. Trump si Kim vor participa mai tarziu joi la o "ceremonie de semnare a unui acord" iar la ora locala 15:30 (10:30 ora Romaniei), Trump va organiza o conferinta de presa.

SUA doresc ca Nordul sa renunte complet la arsenalul sau nuclear, in timp ce Phenianul cere ca Washingtonul sa renunte la asa-zisa "umbrela nucleara" asupra Coreei de Sud, o asigurare prin care SUA se ...citeste mai departe despre "Kim Jong-un insista ca e dispus sa renunte la arsenalul nuclear: Altfel nu as fi aici chiar acum" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Kim arsenal nuclear Coreea, #Kim Trump summit , #Stiri International