Contabilitatea este un domeniu extrem de important pentru activitatea oricarei entitati economice. Aceasta ofera stabilitate afacerilor, ajuta la planificarea si dezvoltarea businessului, deoarece prezinta o imagine de ansamblu asupra situatiei economice si contribuie la eliminarea riscurilor ce tin de gestionarea corecta a investitiilor. Cu alte cuvinte, contabilitatea reprezinta fundamentul tuturor companiilor. Insa, acest pilon esential pentru activitatea financiara nu poate asigura bunastarea firmelor fara conturile contabile, respectiv instrumentele cu ajutorul carora se tine evidenta operatiilor economice.
Ce sunt conturile contabile
Un cont contabil reprezinta instrumentrul prin intermediul caruia se urmareste, in mod operativ, existenta si miscarea elementelor de patrimoniu. Mai exact, este vorba despre un simbol numeric folosit pentru uniformizarea evidentei contabile care codifica elementele patrimoniale. Exprimarea conturilor contabile se face in bani deoarece astfel sunt evaluate bunurile, creantele si tranzactiile economice. Aceste instrumente sunt organizate avand in vedere continutul lor economic si dupa functia contabila pe care o indeplinesc.
Totalitatea conturilor contabile pentru codificarea patrimoniului constituie planul de conturi general. Acesta se prezinta sub forma unui sistem de clasificare si include toate conturile contabile, denumirea si tipul lor, adica activ, pasiv si bifunctional. Planul de conturi este stabilit prin lege, este... mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2020, ora 14:01
Anul 2020 a fost si ramane un an dificil pentru intreaga economie. Toate companiile, din toate segmentele de economie, s-au confruntat cu provocari complet noi. Cele mai vulnerabile? Companiile mici si mijlocii - un studiu realizat de McKinsey peste vara arata ca peste 50% din IMM-urile din Europa, care, impreuna, asigura doua treimi din locurile de munca de pe continent, isi fac griji ca nu vor supravietui mai mult de 12 luni fara o redresare a veniturilor. Situatia se prezinta, deci, complicata, chiar si inainte de noile restrictii impuse.
In aceste conditii, decidentii din IMM-urilor nu mai au luxul sa astepte ca lucrurile sa se imbunatateasca de la sine. Dimpotriva, trebuie sa ia orice decizii si actiuni sunt necesare pentru a tine efectele economice ale pandemiei sub control. Acesta este un moment potrivit pentru companii sa urmareasca cresterea eficientei proceselor interne si sa investeasca in instrumente de digitalizare care sa le pregateasca mai bine pentru un viitor incert.
Cel mai bun inceput pentru digitalizare? Zona financiar-contabila, desigur - un software de contabilitate precum WizCount poate fi implementat usor, incepand sa va ajute in scurt timp sa aveti acces la informatii de business corecte si mereu la zi. Mai mult decat atat, softul WizCount inseamna chiar mai mult decat contabilitate de baza, el reprezinta un instrument performant de management financiar, util totodata echipei de contabilitate, dar si managerilor care au nevoie de o baza solida... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 09:00
Freelancerii si antreprenorii se intalnesc luni, 27 ianuarie, la MATER sa discute despre noutatile contabile din 2020 si sa invete cum sa-si gestioneze eficient bugetul.
NO.MAD Talks - episodul 14 va avea loc la MATER (Splaiul Unirii nr. 160), incepand cu ora 18.30, si le are ca invitate pe Elena Munteanu, Consilier si planificator financiar, allfinanz si pe Valentina Saygo, Managing Partner, Ask for Accounting.
Evenimentul si-a propus sa le ofere antreprenorilor si freelancerilor tehnici eficiente de a-si tine evidenta bugetului, de a ii invata cum sa aiba in permanenta un cash flow, sa faca economii si sa invete care este diferenta intre banii personali si cei ai business-ului.
Potrivit specialistilor financiari, freelancerii obisnuiesc sa foloseasca banii business-ului in scopuri personale, lucru care duce de cele mai multe ori la colaps.
Pe langa partea practica sustinuta de Elena Munteanu, participantii vor afla si care sunt modificarile fiscale pentru 2020 de la Valentina Saygo - ce legi s-au modificat, care sunt actualizarile ce trebuie facute si incotro sa se indrepte daca vor sa-si deschida un business in 2020.
Specialistii cu peste 12 ani de experienta financiara vin la NO.MAD Talks
Elena Munteanu lucreaza in domeniul financiar de 12 ani si, chiar daca nu s-a vazut niciodata in postura de profesor sau contabil, astazi se poate considera un educator financiar prin prisma activitatii sale.
In prezent este planificator financiar allfinanz, adica... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2020, ora 13:14
Justitia spaniola a declarat "abuziva" demiterea "din motive tehnice" a contabilei unui hotel din Insulele Canare, care a fost inlocuita in luna martie cu un program informatic de gestiune.
Un tribunal din Las Palmas de Gran Canaria "a declarat abuziva rezilierea contractului unei lucratoare de la o multinationala turistica, (...) demisa dupa ce a lucrat timp de 13 ani ca functionar, pentru a fi inlocuita cu un program informatic sau 'bot' de gestiune", conform comunicatului institutiei judiciare, preluat de AFP.
"Automatizarea prin 'boti' sau roboti, cu singura scuza ca scade costurile, reduce dreptul la munca in favoarea cresteriilibertatii companiei", a argumentat judecatorul in decizia sa.
Hotelul va trebui sa "reincadreze angajata in termen de cinci zile de la judecata" sau sa-i majoreze indemnizatia de somaj la peste 28.000 de euro, a decis magistratul.
Hotararea, ce poate fi atacata cu recurs, vizeaza o ramura a companiei Lopesa, cu sediul in Gran Canaria, care are "peste 4.000 de angajati", potrivit site-ului sau.
Aceasta multinationala este prezenta in diverse sectoare, precum turism, constructii, imobiliare, agrement si servicii.
Contabila a fost inlocuita cu un instrument de gestiune care, potrivit hotararii judecatoresti, "indeplineste sarcini intre orele 17:15 si 6:00" in zilele lucratoare si "lucreaza 24 de ore in timpul sarbatorilor".
Angajata a primit o scrisoare de concediere in martie, in care erau invocate "motive tehnice".... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 16:20
Majoritatea oamenilor isi doresc sa aiba propria afacere si au idei, de cele mai multe ori foarte bune, pentru dezvoltarea ei. Adesea, ideile bune se lovesc de o problema: o proasta organizare a banilor.
Chiar daca astazi se poate obtine un imprumut, iar banii sunt din ce in ce mai accesibili, contabilitatea si evidenta banilor poate sa fie un mare generator de stres.
Inainte de demararea unei afaceri, orice antreprenor trebuie sa isi puna o serie de intrebari despre contabilitate si modul in care aceasta trebuie sa evolueze. Cei de la regnskabspiloten.dk au facut o lista cu cele mai importante intrebari.
Intrebari si raspunsuri despre contabilitatea prezentului
1. Merita achizitionat un program de contabilitate?
Cu siguranta, da! In trecut, contabilitatea se facea pe hartie, responsabilitatea cazand exclusiv asupra contabilului. Acesta era supus riscului de a gresi si de multe ori, riscului de a primi amenzi de la autoritatile din domeniu.
Utilizarea unui program reprezinta unul dintre cele mai mari avantaje ale antreprenorialului modern.
Partea buna este ca se poate opta pentru un program gratuit de contabilitate (gratis regnskabsprogram) cel putin la inceput, asadar riscurile sunt zero.
2. Cand este suficient sa se ofere bon si cand este nevoie si de factura?
Legislatia din Romania este destul de stufoasa iar bonul fiscal este unul dintre instrumentele care o simplifica destul de mult.
Totusi, multi antreprenori nu stiu cum sa il... mai mult
Joi, 16 Mai 2019, ora 11:58
Majoritatea echipelor de audit financiar nu dispune de abilitatile necesare care sa vina in sprijinul transformarii digitale si nu a folosit inteligenta artificiala (AI) in finante, releva un studiu de piata efectuat de Asociatia Internationala a Contabililor Publici Autorizati din America (AICPA), in colaborare cu Oracle.
Raportul "Agile Finance Unleashed: The Key Traits of Digital Finance Leaders", dat miercuri publicitatii, mentioneaza, totusi, ca liderii din domeniul financiar utilizeaza tehnologii avansate si stabilesc standardele in "excelenta operationala".
Astfel, 86% dintre directorii de organizatii din sectorul financiar digitalizat dispun de un tip de gandire orientat spre amplificarea digitalizarii, care le ofera un acces mai mare la procesul de automatizare inteligenta si la intelegerea tehnologiilor, precum inteligenta artificiala si blockchain.
In plus, aproape trei sferturi dintre acesti lideri (73%) centralizeaza expertiza in materie de finante intr-un "Centru de excelenta", la nivel mondial.
Potrivit sursei citate, 46% dintre liderii financiari care au competente in domeniul tech au raportat o crestere pozitiva a veniturilor, comparativ cu doar 29% dintre liderii care nu se pricep in acest domeniu.
Cu toate acestea, doar 11% dintre respondenti au implementat inteligenta artificiala in departamentul de finante, iar 90% afirma ca echipele lor de audit financiar si contabil nu au abilitatile necesare care sa sprijine transformarea digitala a... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2019, ora 15:12
Smart Bill si-a completat recent ecosistemul in plina dezvoltare cu aplicatia de contabilitate Smart Bill Conta, o alternativa in pas cu timpurile a softurilor de contabilitate deja existente.
1. Ce este Smart Bill Conta?
Este aplicatia de contabilitate care functioneaza online si completeaza cu succes ecosistemul Smart Bill. Aceasta automatizeaza contabilitatea romaneasca, ducand munca unui contabil la un alt nivel, de la timpul petrecut in mare parte cu inregistrari de contabilitate primara la timp disponibil pentru analize financiar-contabile, raportari si optimizari de profit.
Functionalitatile puse la dispozitie de Smart Bill Conta elimina munca atat de consumatoare de timp cu evidenta primara a unui contabil.
Ce se intampla in cadrul ecosistemului? In primul rand, documentele emise si inregistrate in aplicatia de Facturare si Gestiune, sunt preluate prin sincronizare in Smart Bill Conta si inregistrate din punct de vedere contabil.
Extrasele bancare se pot importa cu usurinta si fiecare tranzactie se transforma in nota contabila. In plus, inchiderea de luna se efectueaza automat cu tot cu reevaluari ale soldului in valuta, iar inainte de generarea automata a declaratiilor, putem verifica partenerii din punct de vedere al statutului TVA.
2. De ce am ales sa dezvoltam aceasta aplicatie?
Toate aceste automatizari aduc avantaje atat contabilului, cat si antreprenorului. Primul castiga timp, al doilea informatie in timp util, iar prapastia care exista... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 16:26
Fie ca ai un IMM, un PFA sau un start-up, programul zilnic al unui antreprenor este prin definitie unul aglomerat. Printre activitatile care consuma cel mai mult timp si energie se numara si contabilitatea care, desi este extrem de importanta pentru buna-desfasurare a unui business, presupune sarcini repetitive care implica lucrul cu multe cifre, rapoarte si notiuni aride.
Din fericire, acum antreprenorii pot rasufla usurati, deoarece Keez.ro, prima platforma de contabilitate online din Romania, ii ajuta sa scape de task-uri repetitive si consumatoare de timp, pentru a se putea dedica rolului lor specific in cadrul firmei.
Keez.ro imbina tehnologia secolului XXI cu know-how-ul si experienta unei echipe de specialisti pentru a aduce in prezent contabilitatea care, in Romania, a ramas undeva in anii '90.
Serviciile de contabilitate online reprezinta un concept inovativ care si-a dovedit utilitatea rapid in activitatea zilnica a antreprenorilor. Folosind instrumentele de management operational pe care le ofera Keez.ro, acestia pot economisi timp si energie si se pot concentra pe sarcinile care duc in mod real la dezvoltarea afacerii.
De ce este Keez.ro o solutie mai eficienta decat contabilitatea clasica?
Desi suntem anul 2018, cei mai multi antreprenori inca se chinuie sa adune toate chitantele si facturile, pe care le predau in format fizic contabilului, urmand ca abia in data de 25 a lunii urmatoare sa primeasca declaratiile care trebuie depuse la stat.... mai mult
Luni, 25 Iunie 2018, ora 11:58
Afacerile din Romania se confrunta cu a 18-a cea mai mare complexitate a sistemelor contabile si fiscale din lume.
Gradul de complexitate al cerintelor fiscale si contabile din Romania a urcat cu 36 de pozitii intr-un singur an, in Indexul Complexitatii Financiare 2018, dupa evaluarea reglementarilor din 2017 din 94 de tari.
Doar Croatia (pe locul 12) si Albania (14) stau mai rau decat Romania in Europa Centrala si de Est, daca nu se includ Turcia, Rusia si Belarus.
Ucraina, Bosnia si Republica Moldova stau mai bine!
Toate tarile cu care ne comparam de obicei (cele din Europa Centrala si de Est) stau mult mai bine.
Studiul din care a rezultat topul a fost realizat de TMF Group, unul dintre furnizorii globali relevanti de consultanta cu 7.000 de experti in 83 de tari.
De complexitatea reglementarilor fiscale si contabile dintr-o tara depinde dificultatea de a face afaceri, respectiv (ne) atractivitatea mediului de afaceri de acolo, potrivit autorilor studiului.
Pe de alta parte, tarile mai cu economii mai avansate au dezvoltat si sisteme fiscale si contabile mai complexe. Totusi, in Germania dificultatile sunt mai mici decat in Romania.
Citeste mai multe despre pozitia Romaniei in topul mondial al sistemelor contabile si fiscale pe CursDeGuvernare.ro. ...citeste mai departe despre "Romania a pierdut in doar un an 36 de pozitii la capitolul simplificarii sistemului fiscal-contabil" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Mai 2018, ora 19:15