Ucraina si-a suspendat achizitiile de gaze naturale rusesti, in urma unui esec in negocirile vizand mentinerea aprovizionarii in urmatoarele trei pana a sase luni.
Compania ucraineana de stat Naftogaz a anuntat ca va continua sa asigure transportul gazelor naturale rusesti catre alti clienti europeni ai Moscovei, relateaza BBC News online.
Este vorba despre a doua intrerupere in mai putin de un an a aprovizionarii cu gaze naturale rusesti catre Ucraina.
Ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, a catalogat decizia ca fiind "nefericita".
Moscova a crescut pretul extrem de mult dupa indepartarea de la putere, in februarie 2014, a fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici, sustinut de catre Kremlin.
Moscova a sistat livrarile de gaze in iunie 2014, cand a escaladat conflictul intre Guvernul de la Kiev si rebelii prorusi din estul Ucrainei.
De atunci, Uniunea Europeana (UE), care a... citeste mai departe despre "Decizie drastica la Kiev: Nu mai cumpara gaz din Rusia" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 08:42
1Riscul intreruperii, in aceasta iarna, a livrarilor de gaze rusesti care tranziteaza Ucraina protejeaza preturile din Europa de prabusirea cotatiilor petrolului la cel mai redus nivel din ultimii patru ani, relateaza Bloomberg.
Pretul gazelor pe piata londoneza, cu livrare in primul trimestru din 2015, a scazut cu 13% de la jumatatea lunii iunie, mai putin de jumatate fata de un declin de 29% inregistrat de cotatia petrolului Brent in aceeasi perioada.
Cu toate ca petrolul Brent este folosit ca referinta pentru stabilirea pretului a circa jumatate din gazele destinate Europei, conflictul dintre Rusia si Ucraina si cererea din piata au un impact mai mare asupra pretului decat declinul cotatiei titeiului.
Ucraina a incheiat cu Rusia un acord intermediat de UE pentru plata unei datorii de 3,1 miliarde de dolari pana la sfarsitul anului, pentru deblocarea livrarilor de gaze, dar exista inca riscul intreruperii acestora, daca autoritatile nu vor reusi sa isi respecte angajamentul, potrivit Societe Generale.
Gazprom a primit miercuri o prima transa din aceasta datorie
Uniunea Europeana primeste 15% din gazele rusesti prin intermediul Ucrainei si a dorit sa evite repetarea situatiilor din 2006 si 2009, cand aprovizionarea a fost intrerupta in timpul iernii.
"In prezent, preturile gazelor din Europa depind de criza ruso-ucraineana, astfel incat consider ca impactul cotatiei petrolului este limitat. Preturile gazelor au scazut, dar nu in aceeasi masura cu cele ale... mai mult
Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 09:45
Directorul grupului energetic rus Gazprom, Alexei Miller, si omologul sau de la OMV, Gerhard Roiss, au semnat marti acordul pentru infiintarea unei companii mixte care va fi responsabila pentru construirea sectiunii din Austria a conductei South Stream, cu ocazia vizitei presedintelui rus Vladimir Putin in Austria, transmite Reuters.
Pe fondul tensiunilor dintre Ucraina si Rusia, la inceputul acestei luni Comisia Europeana a cerut Bulgariei sa suspende lucrarile la South Stream, in asteptarea unei decizii daca acest proiect respecta legislatia Uniunii Europene.
Comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, a precizat ca proiectul South Stream nu este anulat, ci oprit pana cand se va ajunge la intelegere legala comuna intre Bulgaria si Uniunea Europeana.
'Aceasta decizie de investitii reprezinta o investitie in securitatea furnizarii gazelor naturale spre Europa', a afirmat Gerhard Roiss.
Conducta South Stream, al carei cost este estimat la 40 miliarde de dolari, ar urma sa se intinda pe o lungime 2.446 km, incepand din Rusia via Marea Neagra, pana in Bulgaria, Serbia, Ungaria si Austria. Sectiunea din Austria a conductei South Stream ar urma sa aiba o capacitate de pana la 32 miliarde metri cubi pe an, ajungand pana in orasul Baumgarten.
Grupul austriac OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51,01%. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru... mai mult
Marti, 24 Iunie 2014, ora 15:59
Sanctiunile, instituite de Uniunea Europeana si SUA impotriva Rusiei pentru rolul acesteia in criza ucraineana, au avut mai degraba pana in prezent un caracter simbolic, dar chiar si asa au condus la un exod de capital de 100 de miliarde de dolari din Rusia, a declarat unul din liderii opozitiei ruse, Boris Nemtov, fost vicepremier sub presedintia defunctului presedinte Boris Eltin, intr-un interviu acordat luni postului de televiziune Ukraina, informeaza agentia de presa Ukrinform.
"Acestea (sanctiunile) i-au lovit dureros pe prietenii lui Putin, miliardari -oligarhi, provocand in jurul sau o stare de nervozitate. Cu toate acestea, ele au afectat doar indirect economia rusa", a afirmat Nemtov, explicand ca, in special, s-a observat un exod de capital strain din Rusia.
Potrivit expertilor, peste 100 de miliarde de dolari 'au imigrat' din Rusia in prima jumatate a acestui an.
"Este foarte rau, pentru ca aceasta duce la criza economica, recesiune, deficite bugetare. La nivel regional - la un deficit bugetar acut: nu mai sunt bani de medicamente compensate pentru pacientii grav bolnavi, nu se mai construiesc autostrazi, cladirile de locuit nu mai pot fi renovate. Cresc tarifele si preturile. Si acesta este rezultatul simbolic al sanctiunilor", a indicat Nemtov, unul dintre cei mai vocali lideri ai opozitiei ruse.
In opinia sa, Occidentul ar trebui sa instituie sanctiuni severe nu impotriva concernului de gaze Gazprom sau companiei de petrol Rosneft, chiar daca la... mai mult
Luni, 23 Iunie 2014, ora 14:33
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, le-a cerut luni Rusiei si Ucrainei sa faca un efort pentru a ajunge la un acord in vederea reluarii livrarilor de gaze.
"As vrea, inca o data, sa le cer celor doua tari sa faca un efort si sa se angajeze", "pentru credibilitatea lor", a declarat el in cadrul unui forum economic la Santander (nordul Spaniei), la scurt timp dupa anuntul intreruperii efective de catre Moscova a livrarilor de gaz spre Ucraina.
Comisia joaca rolul intermediarului in aceasta problema, potrivit acestuia, precizand ca Guenther Oettinger, comisarul european pentru Energie, este in contact cu cele doua tari si cu gigantul energetic Gazprom.
"Ne-ar placea ca Rusia sa poata accepta aceasta propunere de acord", a insistat el.
Rusia si-a pus in aplicare amenintarea luni si a decis sa intrerupa livrarea de gaz catre Ucraina, dupa esecul negocierilor, cu riscul de a afecta Europa si de a agrava cel mai grav conflict de pe continent de la Razboiul Rece.
Liderii prooccidentali ucraineni au sperat sa ajunga la un acord in ultimul minut, duminica, la Kiev, in cadrul disputei energetice cu Moscova, in timp ce tara se confrunta cu o insurgenta violenta prorusa in est.
Rusia "a redus la zero" livrarile catre Ucraina, lasand sa tranziteze doar gazele destinate tarilor europene, a anuntat ministrul ucrainean al Energiei Iuri Prodan, asigurand ca tara sa nu va perturba tranzitul catre Europa.
Aproximativ 15 la suta din gazele consumate in... mai mult
Luni, 16 Iunie 2014, ora 16:50
Rusia este gata sa discute despre o reducere a pretului la gaz pentru Ucraina daca Kievul plateste datoria de peste 2,2 miliarde de dolari pe care o avea la 1 aprilie, a declarat vineri ministrul energiei Aleksandr Novak, in timp ce ambele parti pareau sa se indrepte spre un potential compromis.
"Vom discuta acest lucru/reducerea pretului cerut de Rusia/ daca ei platesc macar datoria de la 1 aprilie si aceasta a fost de 2,237 miliarde de dolari", a spus Novak. Rusia afirma ca datoria Kievului catre gigantul controlat de stat Gazprom este acum de peste 3,5 miliarde de dolari, relateaza Reuters.
Problema gazului rusesc pare de nerezolvat: Ucraina cere arbitraj de la Stockholm
Viceministrul ucrainean al energiei Ihor Didenko a declarat joi ca pretul Gazprom de 485 dolari pe 1.000 de ...citeste mai departe despre "Rusia, gata sa discute reducerea pretului la gaz pentru Ucraina - ce conditii pune" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 17 Mai 2014, ora 09:09
De ce a devenit Ucraina atat de atragatoare pentru UE si Rusia, incat acestea sa se dueleze de la distanta pentru castigarea influentei asupra Kievului?
Este vorba despre argumente economice sau despre altceva, se intreaba analistii publicatiei germane Deutsche Welle, intr-un amplu material.
Ucraina va costa Occidentul destui bani in urmatorii ani. UE a aprobat deja ajutoare financiare de urgenta in valoare de 1,6 miliarde euro, SUA preiau garantii de credit de 800 milioane euro, iar FMI spune ca, in cel mai scurt timp, Ucraina va avea nevoie de un imprumut de 15-18 miliarde dolari.
Dupa ce Rusia a crescut pretul gazului livrat Ucrainei cu 44%, in mod evident, tara va mai avea nevoie de alte miliarde suplimentare pentru a fi ferita de faliment. Este Ucraina in stare sa returneze vreodata acesti bani creditorilor? De ce UE depune atat de multe eforturi pentru aceasta tara? De ce nu vrea Rusia, cu niciun chip, sa permita apropierea Ucrainei de UE?
"Ucraina, cu populatia sa de ...citeste mai departe despre "Miza Ucrainei: De ce se lupta UE si Rusia pe un "pitic"?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 13 Aprilie 2014, ora 14:30
Ucraina poarta discutii in regim de urgenta cu statele vecine membre UE, pentru a importa gaze naturale din vest in urma cresterii pretului perceput de Rusia, principalele surse de aprovizionare vizate fiind Slovacia, Ungaria si Polonia, potrivit premierului Arseni Iateniuk, citat de Reuters.
Polonia poate livra 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an catre Ucraina, iar Ungaria poate exporta 3,5 miliarde metri cubi. Romania ar dispune de o capacitate de 1,8 miliarde metri cubi catre Ucraina, insa nu s-a ajuns la un acord ferm in acest sens, noteaza Reuters.
Asigurarea unei surse de aprovionare cu gaze naturale la un pret rezonabil a devenit o urgenta pentru noul guvern de la Kiev, dupa ce Rusia, care a anexat in luna martie Peninsula Crimeea, a renuntat la tarifele de discount practicate in cazul exporturilor catre Ucraina si a crescut recent cu aproximativ 80%, prin doua majorari succesive, pretul perceput acestei tari.
Iateniuk a declarat sambata ca una dintre posibilitatile discutate ar fi functionarea in regim invers a gazoductelor care fac legatura cu statele UE vecine Ucrainei. In mod normal, aceste conducte asigura tranzitul gazului rusesc importat de Europa prin Ucraina.
"Purtam discutii in regim de urgenta cu partenerii nostri europeni. Una dintre modalitatile de a rezolva problema este functionarea in regim invers a conductelor de legatura cu statele UE", a afirmat premierul ucrainean, precizand ca principalii candidati pentru importul de gaze sunt... mai mult
Duminica, 06 Aprilie 2014, ora 15:08
Intrarea Ucrainei in incapacitate de plata sau sanctiunile economice la adresa Rusiei ar afecta intr-o mica masura Romania, principala provocare fiind gasirea unei solutii alternative la furnizarea de gaze rusesti, dar impactul ar fi mult mai mare in cazul escaladarii conflictului, estimeaza BCR.
"Pentru perioada urmatoare vedem un impact limitat asupra Romaniei in urma unei posibile intrari in incapacitate de plata a Ucrainei, dar o retorica beligeranta din partea Rusiei va determina o reactie prompta din partea investitorilor, dupa cum am putut vedea deja. (...) Am asistat pana in prezent la un fenomen de contagiune limitata in special in cursul zilei de luni (3 martie, n.r.), cand Vladimir Putin a emis un ultimatum catre fortele ucrainene ca acestea sa se retraga din Crimeea. Leul si zlotul polonez au reactionat rapid, dar s-au intors pe un trend de apreciere dupa ce presedintele rus a revenit asupra declaratiei belicoase", arata analistii BCR, intr-un raport.
In ceea ce priveste pietele financiare, autorii raportului noteaza ca preturilor activelor romanesti nu prezinta riscuri semnificative, in lipsa unor declaratii beligerante sau escaladarea conflictului dintre Rusia si Ucraina, destul de putin probabila data fiind diferenta de forte dintre cele doua tari.
"Leul ar putea suferi un usor recul, de 1-2%, daca intr-adevar lucrurile iau o intorsatura urata. Iesirea investitorilor straini din plasamentele in obligatiuni locale ar putea pune presiune pe cursul de... mai mult
Luni, 10 Martie 2014, ora 14:19