Ucraina toarna gaz pe contractele cu Moscova

Marti, 08 Septembrie 2009, ora 14:00
1383 citiri
Ucraina toarna gaz pe contractele cu Moscova

Un posibil refuz al partii ruse de a perfectiona contractele de gaz pune in pericol tranzitul gazului rusesc prin teritoriul ucrainean, a spus consilierul presedintelui ucrainean pentru probleme internationale si securitate energetica Bogdan Sokolovski, potrivit UNIAN, citat de NewsIn.

"Un posibil refuz de perfectionare a contractelor energetice genereaza amenintari serioase pentru functionarea normala a companiei Naftogaz si respectiv asigurarea tranzitului neintrerupt al gazului rusesc prin teritoriul ucrainean", a spus Bogdan Sokolovski.

Rusia si Ucraina se afla din nou intr-o disputa privind contractele de gaze. Orice amplificare a tensiunii dintre cele doua tari reprezinta o sursa de ingrijorare pentru Uniunea Europeana, in conditiile in care un sfert din gazul consumat in UE provine din Rusia.

Din aceasta cantitate, 80% tranziteaza Ucraina. In luna ianuarie, europenii s-au confruntat cu o sistare indelungata a livrarilor ruse, din cauza unui diferend comercial intre Kiev si Moscova. Presedintele rus Dmitri Medvedev i-a cerut luni presedintelui companiei Gazprom, Aleksei Miller, in relatia cu Ucraina, sa respecte acordul incheiat si sa nu accepte modificarea conditiilor de plata a tranzitului gazului rusesc prin Ucraina.

"Nu platiti!", i-a spus Medvedev directorului grupului rus Gazprom, Aleksei Miller, care i-a prezentat o propunere a Ucrainei, ce se confrunta cu dificultati financiare. "Trebuie sa actionam conform contractului semnat (in ianuarie de cele doua parti - n.red.) (...).

Trebuie sa ne construim relatiile pe aceasta baza", a adaugat presedintele in cursul unei reuniuni la Kremlin, potrivit imaginilor transmise de televiziunea rusa. "Nu este nevoie sa inventam. Vremurile nu sunt foarte usoare nici pentru noi", a adaugat el.

In aceeasi zi, premierul ucrainean Iulia Timosenko a negat ca Ucraina ar vrea o revizuire a contractelor de livrare de gaz cu Rusia, in timp ce un reprezentant al Presedintiei de la Kiev a explicat ca o modificare este necesara.

Premierul ucrainean Iulia Timosenko a declarat dupa negocierile cu omologul rus Vladimir Putin, din Polonia, ca Rusia si Ucraina au convenit ca Naftogaz va achita doar cantitatile de gaz care sunt consumate in mod real, fara aplicarea unor sanctiuni, precum si cresterea taxei de tranzit incepand cu anului 2010.

Premierul ucrainean Iulia Timosenko s-a aratat optimista, dupa o intalnire cu omologul sau rus Vladimir Putin. Ea a apreciat ca deja crizele gazului apartin trecutului. Ea a explicat luni intr-o conferinta de presa ca aceste intelegeri sunt preliminare si nu necesita modificarea contractelor, ci doar semnarea unor documente suplimentare, care nu contrazic contractul semnat.

"Merita o nota pozitiva disponibilitatea declarata a sefilor de guvern rus si ucrainean si a conducerii Naftogazului privind introducerea unor modificari reciproc avantajoase in contracte", a mai spus Skolovski referindu-se la intelegerile Putin-Timosenko.

De asemena, el a reamintit ca presedintele ucrainean Victor Iuscenko a criticat de mai multe ori contractele semnate in ianuarie si a cerut majorarea taxei de tranzit, considerand aceste contracte inconvenabile pentru Ucraina. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gaz, #rusia, #tranzit, #ucraina , #stiri Vladimir Putin