Timosenko: Ucraina a platit gazul rusesc consumat in octombrie

Vineri, 06 Noiembrie 2009, ora 14:20
1329 citiri
Timosenko: Ucraina a platit gazul rusesc consumat in octombrie

Ucraina a platit gazul rusesc consumat in octombrie, a declarat joi premierul ucrainean Iulia Timosenko, dupa un avertisment din partea lui Vladimir Putin privitor la o posibila perturbare a livrarilor de gaz catre Europa, relateaza AFP, citat de NewsIn.

 

Societatea ucraineana Naftogaz a recunoscut miercuri ca are probleme in a plati livrarile de gaz rusesc in octombrie.

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso i-a cerut liderului ucrainean Viktor Iuscenko sa evite orice intarzieri in plata gazului rusesc, relateaza Sofia News Agency.

Avertismentul lui Barroso, care vizeaza evitarea unei noi crize a gazului intre Rusia si Ucraina, dupa cea din ianuarie 2009, intervine a doua zi dupa ce seful companiei ucrainene Naftogaz a declarat ca aceasta se confrunta cu dificultati financiare.

Barroso este ingrijorat ca programul FMI pentru a ajuta financiar fosta republica sovietica este posibil sa nu poata fi pus in practica, ceea ce va submina stabilitatea economica a tarii.

Compania ucraineana de hidrocarburi Naftogaz a recunoscut miercuri ca intampina dificultati in a plati livrarile de gaz rusesc in luna octombrie, ceea ce alimenteaza temerile privind un nou conflict energetic intre cele doua tari.

"Situatia financiara dificila din Ucraina si datoria in crestere a consumatorilor nationali complica acumularea de catre Naftogaz a fondurilor pentru a plati in totalitate si in suficient timp gazul importat in octombrie", a anuntat societatea intr-un comunicat, fara a face alte precizari.

Consilierul presedintelui ucrainean insarcinat cu securitatea energetica internationala, Bogdan Sokolovski, a anuntat marti ca Naftogaz va trebui sa se imprumute pentru a achita gazul rusesc importat in luna octombrie.

Potrivit contractului incheiat intre Moscova si Kiev, scadenta platii pentru importurile din luna octombrie este sambata, 7 noiembrie. 

#ucraina, # gaz, # rusesc , #stiri Vladimir Putin