Inceputul sfarsitului pentru Rusia? Slabiciunile economice ale unei puteri mondiale

Miercuri, 20 August 2014, ora 08:41
5845 citiri
Inceputul sfarsitului pentru Rusia? Slabiciunile economice ale unei puteri mondiale
Sursa foto: Zuma Press

Pentru istorici, criza din Ucraina trezeste amintirile neplacute din intunecatul secol al XX-lea. Din punctul de vedere al investitorilor, pare mai mult decat un conflict intre vecini. In timp ce pietele financiare au avut evolutii oscilante, starea de spirit a fost optimismul. Indicele S&P 500 a ramas in apropierea recordului atins luna trecuta.

Totusi, cei care asteapta o rezolvare eleganta a crizei vor fi probabil dezamagiti. Aceasta nu este o furtuna trecatoare, ci o schimbare pe termen lung in climatul geopolitic. Potentialul perturbator al Rusiei va creste probabil, nu se va diminua in lunile si anii urmatori, conform The Wall Street Journal.

Si aceasta nu datorita faptului ca puterea Rusiei este in crestere ci, mai degraba, faptului ca punctele slabe sunt gata sa iasa in fata din nou. Sanctiunile domina prima pagina a ziarelor. Dar acestea pur si simplu cresc presiunile existente asupra populatiei si economiei ce stau la baza puterii Rusiei - alimentand grijile privind integritatea granitelor tarii.

Ce performante economice a avut Rusia

In ciuda veniturilor relativ mari si a bogatelor resurse naturale ale Rusiei, valoarea pietei de capital din aceasta tara nu a atins niciodata media indicelui MSCI Emerging Markets Index, potrivit Deutsche Bank. Si in aceasta perioad este inclus si boom-ul resurselor.

Un "vant" potrivnic este demografia. In timp ce populatia Rusiei a incetat sa mai scada in ultimii ani, aceasta stabilitate aparenta se poate dovedi trecatoare.

Cand Uniunea Sovietica s-a prabusit, aceeasi miscare a avut-o si rata natalitatii. O consecinta va deveni evidenta in viitorul apropiat. Rusii cu varsta cuprinsa intre 15 si 29 de ani au fost aproape 19 milioane in 1979, conform Bancii Mondiale. In 2012, populatia din aceasta categorie a coborat la 16 milioane. Pana la finele lui 2020, prognozele arata o scadere la 11,5 milioane.

Structura populatiei Rusiei arata de ce recenta redresare a nasterilor nu va remedia aceasta problema. Exista o crestere a numarului de femei cu varste cuprinse intre 25 si 34, nascute in ultimul deceniu de existenta a Uniunii Sovietice, potrivit lui Peter Zeihan, un strateg geopolitic, care va publica cartea "The Accidental Superpower".

Insa dupa cum este situatia din Rusia, rata natalitatii se va reduce. In acelasi timp, barbatii rusi inca au parte de o rata ridicata a mortalitatii, cu o speranta medie de viata de aproximativ 65 de ani, potrivit datelor Bancii Mondiale, comparativ cu 76 de ani in Statele Unite ale Americii.

Aceste lucru are doua mari efecte. In primul rand, reducerea numarului de barbati din Rusia va duce la scaderea puterii militare a Rusiei, exacerband preocuparile sale privind securitatea.

In al doilea rand, este vorba de o scadere a populatiei Rusiei. Cu o populatie apta de munca de peste 100 de milioane, anul trecut, aceasta categorie va cobora sub 90 de milioane de cetateni in urmatorii zece ani si va continua sa scada, se mai arata in datele de la Banca Mondiala.

Aceasta scadere demografica da nastere unei alte vulnerabilitati evidente.

Economia Rusiei este are la baza exporturile de materii prime. Petrolul si gaze naturale au reprezentat 68% din totalul exporturilor de anul trecut, potrivit Departamentului de Energie al SUA. De asemenea, au alimentat jumatate din bugetul federal al tarii.

Piata de capital a Rusiei a fost multi ani puternic legata de pretul petrolului. Insa aceasta relatie, pe baza preturilor din ultimele 52 de saptamani, a inceput sa se rupa la inceputul lui 2012, inainte de actuala criza. Intr-adevar, pretul petrolului Brent a fost relativ stabil in ultimii trei ani, in timp ce piata de capital a Rusiei a scazut cu circa o treime.

Economia Rusiei a incetinit accentuat. Anul acesta, ritmul de crestere va fi cel mai redus din randul tarilor BRICS - Brazilia, India, China si Africa de Sud, plus Rusia - conform Fondului Monetar International.

Mai mult, gazele de sist au parte de un boom in America de Nord, care daca se mentine, ameninta sa influenteze pretul global al energiei pe care Rusia se bazeaza. Mai mult, tendinta de a investi cat mai mult in energie va reduce stabilitatea, iar descoperirea de noi resurse in America de Nord pare sa se accelereze.

Pentru a compensa aceasta presiune, ca de altfel si reducerea fortei de munca, Rusia trebuie sa creasca productivitatea. Calculata in functie de PIB-ul produs intr-o ora, productivitatea din Rusia reprezinta numai circa jumatate din media calculata in 2012 de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

Care sunt prognozele pentru urmatorii ani

Reforma - o speranta permanenta in Rusia - ar fi de ajutor. Dar este greu de vazut de unde va veni impulsul. Ultimele date publicate de Levada Center arata ca popularitatea lui Vladimir Putin a atins un nivel foarte ridicat.

Confruntandu-se cu o crestere a problemelor din demografie si economie, si constienti de sprijinul publicului in politica externa din acest an, este tentant pentru Kremlin sa-si intareasca pozitia geopolitica. Chiar si gandul ca Ucraina ar putea gazdui baze ale NATO este total inacceptabil pentru Moscova.

Zeihan prevede ca in urmatorii zece ani, sau mai multi, Rusia nu doar va continua sa "atenteze" la teritoriul Ucrainei, ba mai mult, va incerca sa recupereze zonele-tampon traditionale din Belarus, din Caucaz, poate chiar si din statele baltice, membre ale Organizatiei Tratatul Atlanticului de Nord.

Riscul geopolitic va continua sa atarne greu in economia Rusiei in urmatorii ani. Dar, din cauza dimensiunii sale, geografiei si a resurselor detinute, problemele Rusiei nu se limiteaza la frontierele sale. Asa cum Moscova incearca sa creeze un echilibru intre ambitiile sale de mare putere si economia ce se erodeaza, luptele rezultate vor aduce, de asemenea, si probleme pe piata mondiala.

#economie rusia, #situatie rusia , #Rusia