Deputatii si senatorii au adoptat in plen, pe 14 noiembrie, componenta noii conduceri a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), asa cum a fost ea propusa de comisiile parlamentare, in ajun.
Mai exact, pe 13 noiembrie, mai multe comisii parlamentare din Camera Deputatilor si Senat au avut o sedinta reunita, in care au audiat aproape 30 de candidati care isi doreau sa ocupe unul dintre cele 9 locuri din Consiliul ASF. In acest consiliu exista, de fapt, 5 locuri pentru membri executivi (presedinte, prim-vicepresedinte si 3 vicepresedinti) si 4 posturi pentru membri ne-executivi.
Locurile din Consiliul ASF sunt vanate din mai multe motive. Pe de o parte, ele sunt ravnite pentru ca salariile lunare ale membrilor depasesc, in unele cazuri, 13.000 de euro.
Apoi, pentru ca ASF raspunde de corecta functionare a pietei asigurarilor, pietei de capital si a pietei pensiilor private, a caror valoare totala depaseste 20 de miliarde de euro.
Potrivit votului de ieri, noua conducere a ASF a fost confirmata astfel:
Presedinte: Leonardo Badea (213 voturi pentru si 118 impotriva);
Prim-vicepresedinte: Elena Doina Dascalu (214 voturi pentru si 117 impotriva)
Vicepresedinte pentru sectorul Instrumente Financiare: Marius Bota (213 voturi pentru si 117 impotriva);
Vicepresedinte pentru sectorul Asigurari/Reasigurari: Cristian Rosu (215 voturi pentru si 116 impotriva);
Vicepresedinte pentru sectorul Pensii private: Dan Armeanu (215 voturi pentru si 116 impotriva);... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 17:13
Leonardo Badea, actualul presedinte al ASF a fost votat, marti, de deputatii si senatorii din Comisiile de politica economica si buget pentru un al doilea mandat la sefia institutiei.
Prim vicepresedinte a fost aleasa Elena Doina Dascalu.
30 de candidati la sefia ASF au fost audiati marti. Posturile pentru care au concurat candidatii sunt cele din Consiliul ASF, in care exista 5 locuri pentru membri executivi (presedinte, prim-vicepresedinte si 3 vicepresedinti) si 4 posturi pentru membri ne-executivi.
Salariile in aceasta institutie sunt printre cele mai mari din Romania: Peste 15.000 de euro net pe luna pentru membrii executivi si 6.000 de euro net pe luna pentru membrii ne-executivi, spune deputatul USR Claudiu Nasui.
Iar acesti bani vin de la romani. "Mai precis, din taxele pe care le platim de fiecare data cand cumparam o asigurare (o parte merge direct in conturile ASF) sau de fiecare data cand tranzactioneaza cineva o actiune pe bursa", subliniaza deputatul.
Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, audierea celor 30 de candidati si rezultatul votului final pentru selectarea celor 9 sefi ai ASF.
15:50 - Parlamentarii au dat aviz favorabil si pentru toti cei 9 componenti ai Consiliului ASF. Iata cine va conduce institutia, potrivit Agerpres:
Presedinte: Leonardo Badea
Prim-vicepresedinte: Elena Doina Dascalu
Vicepresedinte pentru sectorul Instrumente Financiare: Marius Bota
Vicepresedinte pentru sectorul Asigurari/Reasigurari:... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 15:54
Deputatii din Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare au votat, luni, inceperea procedurilor legale pentru demiterea sefului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
UPDATE: Presedintele comisiei, social-democratul Mihai Tudose, a declarat ca hartiile sunt pe circuit pentru procedura parlamentara de demitere.
"Noi mai putem rabda, dar 5,5 milioane de clienti, nu", a aratat acesta.
Care sunt criticile
Presedintele ASF a fost audiat in Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor, condusa de social-democratul Mihai Tudose, fost ministru al Economiei in Guvernul Ponta.
Misu Negritoiu a dat explicatii legate de scandalul pe tema cresterii pretului RCA, care a scos transportatorii in strada, dar si in ceea ce priveste insolventele din ultima vreme de pe piata asigurarilor.
"S-a ajuns ca toata lumea sa fie nemultumita. Sunteti complet depasit de importanta functiei pe care o aveti. Este un dezastru. Nu facem decat ...citeste mai departe despre "Seful ASF e pe faras - Parlamentul a demarat procedura de demitere UPDATE" pe Ziare.com mai mult
Luni, 24 Octombrie 2016, ora 21:51
Conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara a fost convocata, pentru luni, de la ora 16:00, la audieri in Comisia de Buget-Finante a Camerei Deputatilor, pe fondul controversei legate de preturile RCA si a recentelor insolvente de pe piata asigurarilor.
"Decizia a fost luata dupa aprobarea de catre ASF, pe 17 octombrie 2016, a Raportului cu privire la determinarea tarifelor de prima maxime pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA) pentru pagube produse tertilor prin accidente de vehicule. Acest raport, care a fost deja contestat de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare din Romania, stabileste tarife maximale pentru politele RCA, aruncand povara asupra persoanele fizice detinatoare de vehicule mici", a transmis, joi, biroul de presa al PSD.
Social-democratii considera ca firmele de asigurari din strainatate au preluat controlul asupra celor autohtone, consecinta fiind discriminarea ...citeste mai departe despre "Conducerea ASF, asteptata sa dea explicatii, luni, in Parlament, pe fondul scandalului RCA" pe Ziare.com mai mult
Luni, 24 Octombrie 2016, ora 07:45
Exista unele suspiciuni in legatura cu piata asigurarilor, legate de modul in care au intrat in faliment societatile Carpatica si Astra, sustine deputatul PNL Andreea Paul, care considera ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu a gestionat cum trebuie situatia din acest sector.
Ea considera ca ASF a cerut intrarea in faliment a celor doua companii, in loc sa recupereze prejudiciile de la actionari, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.
"In luna iunie a acestui an spuneam ca suspiciunile sunt mari in ceea ce priveste controlul preturilor, fraudelor din sistem si in gestionarea inadecvata a pietei de asigurari obligatorii, iar ASF nu intervine si nu-si asuma curatenia necesara a pietei de asigurari", arata deputatul liberal.
Andreea Paul aminteste ca Autoritatea a cerut falimentul societatilor Astra in data de 27 august 2015 si Carpatica in 27 iulie 2016. In vara acestui an, cele doua companii erau jucatori importanti pe piata RCA, caci detineau impreuna peste ...citeste mai departe despre "Deputat PNL: Exista suspiciuni mari pe piata asigurarilor RCA - Conducerea ASF va fi audiata in Parlament" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 Octombrie 2016, ora 15:23
Misu Negritoiu, cel care a condus timp sase ani operatiunile ING Bank in Romania din functia de director executiv si CEO, a fost propus pentru conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
Premierul Victor Ponta a discutat, la sediul Bancii Nationale a Romaniei, cu guvernatorul Mugur Isarescu despre nominalizarea unei persoane la conducerea ASF. La intalnirea de la sediul BNR au mai participat Misu Negritoiu, fostul director general al ING Bank Romania, si ministrul Finantelor, Ioana Petrescu.
Marti, premierul a anuntat ca va prezenta propunerea pentru conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) dupa ce va avea o discutie cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, programata pentru miercuri dimineata.
"Mai am o discutie maine dimineata cu domnul guvernator si vom anunta propunerea", a precizat Ponta, marti, la Parlament.
Luni, premierul Victor Ponta a declarat ca PSD, UNPR, PC si UDMR vor avansa, marti, o propunere comuna pentru sefia ASF, el aratand ca va avea o discutie in prealabil si cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, pe aceasta tema.
"In ceea ce priveste alte institutii aflate in subordinea Parlamentului, am hotarat impreuna sa declansam procedura in cadrul Parlametului pentru numirea unui nou presedinte la ASF", a spus Ponta, dupa reuniunea liderilor coalitiei guvernamentale.
Intrebat pe cine sustine la presedintia ASF si daca Misu Negritoiu este o varianta, Ponta a raspuns: "Urmeaza sa am o discutie azi sau maine cu guvernatorul... mai mult
Miercuri, 26 Martie 2014, ora 12:29
Conducerea Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a fost avertizata din piata de asigurari ca va fi demisa daca ia decizii dure in cazul societatii Astra, se arata intr-un comunicat transmis de ASF dupa declaratiile presedintelui Traian Basescu.
"Consiliul ASF doreste sa aduca la cunostinta publicului ca la sfarsitul anului trecut, cand a demarat demersul de control la societatea Astra, a primit avertismente din piata asigurarilor ca in cazul unor decizii dure la adresa Astra, vor exista mari probleme iar conducerea ASF va fi demisa. ASF a ignorat aceste avertismente si a luat toate deciziile care se impun din analiza deficientelor constatate la Astra. ASF nu raspunde la niciun fel de demersuri de intimidare si ia toate masurile care se impun in urma neregulilor constatate. In privinta indiciilor infractionale ferme de care dispune ASF, autoritatea sesizeaza, conform legii, organele care au atributii in acest sens si nu cedeaza in fata presiunilor, fie ele si institutionale", se arata in comunicatul autoritatii, citat de Mediafax.
Autoritatea de reglementare remarca faptul ca, pentru presedintele Romaniei, ASF este "o cloaca", iar patronul Astra este "domnia sa".
"Nu putem sa nu remarcam similitudinea de atitudine dintre presedintele Romaniei si patronul Astra. Pentru patronul Astra, presedintele ASF habar nu are de asigurari, iar pentru presedintele Romaniei, presedintele ASF "nu are competente pe piata de capital". Si pentru presedintele Romaniei si pentru... mai mult
Joi, 20 Februarie 2014, ora 11:24
Dorina Mihailescu a demisionat din calitatea de membru al Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara, a anuntat vicepresedintele Senatului Cristian Dumitrescu, care a prezentat si calendarul numirii viitoarei conduceri ASF, in urma adoptarii OUG care reduce la 9 numarul membrilor acesteia.
"Am luat act de demisia a doi membri din ASF, inclusiv a doamnei Dorina Mihailescu, care a venit astazi, in calitate de membru", a declarat Dumitrescu marti, dupa sedinta Birourilor Permanente reunite.
In 16 octombrie, Daniel Tudor, vicepresedinte ASF, a demisionat, invocand motive personale, atributiile sale fiiind preluate temporar de prim-vicepresedintele Daniel Daianu.
"In conducerea ASF raman noua membri. Procedura se ia de la inceput. Se numesc toti inca o data conform cu legislatia care a fost modificata. Nu au demisionat unii si raman ceilalti. Toti intra in procedura, incep audieri, trec prin audieri, fac rapoartele si se prezinta in vot, se supun votului plenului", a precizat vicepresedintele Senatului.
Potrivit legislatiei, inital, conducerea ASF avea 11 membri, ulterior Guvernul reducand numarul acestora la 9. Modificarea ordonantei privind ASF impune reluarea procedurii de numire a membrilor conducerii institutiei.
"La aceasta sedinta a birourilor permanente reunite am avut cateva chestiuni tehnice. In primul rand a fost vorba despre ASF, in sensul de a se declansa procedura in termen de 15 zile in conformitate cu prevederile legii care a modificat... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 13:50
Numarul de membri din cadrul Consiliului de conducere a Autoritatii de Supraveghere Financiara va fi redus, iar salariile compensatorii vor fi impozitate cu 85%, astfel de plati, in cuantum net de cate 230.000 net, fiind deja acordate pentru trei fosti membri ai CSA, a afirmat premierul Victor Ponta.
Reducere numarului de posturi in conducerea ASF este operata la doar o luna de la infiintarea institutiei.
"Saptamana aceasta vom avea o ordonanta de urgenta, o sa reducem numarul de membri, de la 19 la 11, este clar ca intentiile bune au fost intelese gresit de cei numiti acolo, si o sa impozitam cu 85% salariile compensatorii pe care ei si le-au dat tot lor", a spus Ponta, in sedinta de guvern.
El a afirmat ca au fost acordate deja astfel de salarii compensatorii, de cate 230.000 euro net, pentru trei fosti membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), respectiv pentru Dan Constantinescu, Albin Biro si Daniela Popa, fiind inregistrate si alte astfel de cereri.
"Cred ca 15% din aceste sume deja reprezinta prea mult. Ideea ca pui monopol de stat pe un domeniu, dupa care te imbogatesti cu obrazul cat mai gros este un lucru care s-a intamplat de multe ori in Romania si as vrea sa punem capat la aceste practici. Am inteles, e bine sa fie platiti bine, dar totusi salariul din martie de 25.600 euro pentru presedintele de la Asigurari, de exemplu, cred ca e exagerat si ca, daca sunt atat de performanti acesti oameni, isi vor gasi in zona privata unde sa... mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 15:34