Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ASF se reorganizeaza. Negritoiu anunta reducerea masiva a cheltuielilor de personal

ASF se reorganizeaza. Negritoiu anunta reducerea masiva a cheltuielilor de personal


Autoritatea de Supraveghere Financiara va intra intr-un program amplu de reorganizare, pe baza raportului PwC, care va duce la o reducere masiva a cheltuielilor cu personalul si cresterea semnificativa a eficientei, avand ca model organizarea BNR, a anuntat presedintele autoritatii, Misu Negritoiu.

"Raportul PwC propune revizuirea numarului de personal de executie in baza unei organigrame simplificate (...) Se vor elimina anumite nivele de conducere nenecesare si se vor simplifica procesele de executie din institutie. Nu pot sa va dau cifre acum, dar obiectivul este reducerea masiva a cheltuielilor de personal si imbunatatirea substantiala a eficientei. Am discutat cu personalul. Avem nevoie de fiecare, dar nu de toata lumea. Cine munceste, cine e eficient, va avea un loc de munca. Locul de munca nu este garantat pentru mine, nici pentru mine, desi avem un contract colectiv. Locul de munca se castiga prin performanta", a spus Negritoiu la prima conferinta de presa de la preluarea mandatului.

Potrivit presedintelui ASF, restructurarea va privi in principal functiile de conducere si in special cele de middle management. "Sunt prea multi sefi in ASF", a spus Negritoiu.

El a aratat ca reducerea cheltuielilor a inceput deja prin scaderea remuneratiilor si indemnizatiilor Consiliului ASF, care au fost aliniate sub remuneratiile din BNR si sub o medie a autoritatilor similare din UE.

"Am cea mai mare scadere, dar nu va dau procentele si sumele, pentru ca trebuie sa ma lamuresc cu privire la principiul afisarii salariilor individuale. Ne vom respecta prevederea legala de a publica cheltuielile salariale ale conducerii. Scaderile au fost substantiale", a adaugat Negritoiu.

Modelul de organizare a BNR, tipar pentru ASF

Seful ASF a anuntat ca angajarile din ASF au fost blocate si au fost suspendate toate primele si bonusurile pana la finalizarea noii organigrame. In opinia lui Negritoiu, salariatii ASF ar trebui sa primeasca o singura prima, in functie de performanta anuala, iar primele de performanta sa fie doar exceptii, pentru rezultate pe proiecte speciale.

Presedintele a mai aratat ca nu a adus pe nimeni in ASF si nici nu doreste sa aduca pe cineva din afara pana cand nu se revizuieste organigrama si nu ar aparea functionalitati la care sa nu poata sa corespunda personalul actual.

"Folosim modelul de organizare a BNR si programul lor de dezvoltare interna a oamenilor. Folosim experienta BNR si am constatat, inca o data, ca BNR este o organizatie foarte reusita, cu o imbinare fericita de institutie publica cu o abordare de institutie privata", a mai spus Negritoiu.

La inceputul lunii aprilie, Parlamentul a hotarat numirea lui Negritoiu in functia de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Mandatul acestuia a inceput la 1 mai. El a fost director general al ING Romania pana in vara lui 2012, iar ulterior a ocupat pozitia de presedinte non-executiv.

Negritoiu este economist, fost ministru de stat pentru coordonare, strategie si reforma (1992-1993). El a fost deputat in legislatura 1996 - 2000. In mai 1997, demisioneaza din Parlament si trece in sectorul privat, la banca anglo-olandeza ING Barings, cu functia de corporate finance manager.

In anul 1999 este promovat ca vicepresedinte si director general adjunct al bancii ING Romania. La 1 august 2006, Negritoiu a preluat pozitia de director general al ING Bank Romania si de presedinte al Comitetului pe Tara al ING Romania, grup financiar care include banca ING Bank Romania, compania de asigurari de viata si pensii ING Asigurari de Viata (Nederlanden), societatea de factoring ING Commercial Finance, societatea de leasing ING Lease si societatea de investitii imobiliare ING Real Estate Investment Management.

Negritoiu devine astfel primul bancher autohton care preia conducerea executiva a unei mari banci cu actionar majoritar strain. In acel moment, ING era a patra banca de pe piata din Romania dupa valoarea activelor.

In paralel cu activitatea profesionala, el desfasoara si o activitate didactica fiind profesor universitar asociat al Facultatii de Relatii Economice Internationale din cadrul ASE Bucuresti. I s-a decernat titlul academic de Doctor honoris causa al Universitatii Hertdforshire (Anglia).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1145 ori