Criza de la Astra va afecta toata piata asigurarilor. La ce sa se astepte clientii

Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 13:46
3258 citiri
Criza de la Astra va afecta toata piata asigurarilor. La ce sa se astepte clientii

Criza care s-a instalat la Astra, cel mai mare asigurator de pe piata romaneasca, dupa raportul de audit si dupa decizia ASF de a impune administrare speciala, are toate sansele sa afecteze intreaga piata a asigurarilor. Totusi, este devreme pentru clientii Astra sa se ingrijoreze in legatura cu capacitatea asiguratorului de a-si respecta obligatiile contractuale.

Bogdan Andriescu, presedintele Asociatiei Brokerilor in Asigurari, a declarat pentru Business24, ca politele incheiate de clienti isi vor urma cursul, compania de asigurari Astra fiind responsabila de despagubiri.

"Au mai existat administrari speciale si la alte societati de asigurari. Lucrurile ar trebui sa se desfasoare in aceleasi conditii. Clientii nu trebuie sa isi faca probleme, situatia nu-i poate afecta negativ pentru ca ei au o polita incheiata si daca exista daune, atunci societatea se face responsabila de despagubiri si trebuie sa plateasca. Si chiar in situatia in care nu ar mai exista bani pentru a se platii daunele, ar intra in functiune fondul de garantare si tot s-ar rezolva. Din acest punct de vedere este 'safe'", a spus Andriescu.

Marti, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a instituit procedura de redresare financiara prin administrare speciala a companiei asigurare reasigurare Astra si a suspendat actionarii si conducerea numind firma KPMG ca administrator special.

"Administratorul special preia integral atributiiie persoanelor semnificative ale societatii de asigurare supuse procedurii de redresare financiara prin administrare speciala, asa cum acestea rezulta potrivit legii si actelor constitutive ale societatii de asigurare", se arata in decizia adoptata marti de ASF.

Administrarea speciala la Astra, cu influente negative pe piata asigurarilor

Catalogata de insusi proprietarul Astra, omul de afaceri Dan Adamescu, drept "o lovitura in stil mafiot" a conducerii reglementatorului, decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara va afecta intreaga piata de asigurari.

"Administrarea speciala presupune numirea unor persoane care sa se ocupe de gestiunea societatii de asigurare si ea poate sa fie o solutie temporara, daca societatea se redreseaza, sau sa fie un prim pas catre o solutie chiar de dizolvare eventuala a societatii. Insa aceasta administrare vine intr-un moment in care piata asigurarilor sufera destul de mult. Au fost cativa ani de criza in care multe societati au fost pe pierderi, iar aceasta veste ca o societate de asigurari este sub administrare speciala nu va face bine pietei" a declarat pentru Business24. analistul economic Aurelian Dochia.

In opinia analistului, toata procedura trebuie sa aiba in vedere, in special, clientii. Acestia trebuie in continuare sa beneficieze de toate prevederile pe care le au prin contractele de asigurare incheiate si de protectia pe care o prevad contractele de asigurare. Numai ca decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara va avea influente negative la nivelul companiei de asigurari.

"Cel mai important efect va fi ca multe dintre companiile de stat nu isi vor mai prelungii contractele de asigurare cu aceasta societate. Acest lucru se va intampla si la nivelul clientilor particulari pentru ca un astfel de anunt are darul sa tulbure clientii, iar acestia vor incerca sa se reorienteze catre alte societatii" sustine Dochia.

Proprietarul Astra ii acuza pe Dan Radu Rusanu, presedintele ASF, si pe Corneliu Moldoveanu, vicepresedinte ASF, de un atact in stil mafiot asupra companiei.

"Astra are 4,6 milioane de clienti. Daca iesi cu cinismul pe care l-au aratat Rusanu si Moldoveanu, cei doi artizani ai aceste lovituri in stil mafiot, de a spune ca bancile nu sunt afectate, este ceva incredibil! Sunt afectati romanii, sunt afectati cei 4,6 milioane de asigurati la noi", a declarat Adamescu.

Compania ASTRA Asigurari a intrat pe piata asigurarilor drept un jucator puternic si stabil inca din anul 1991, cand s-a desprins din fosta companie de stat ADAS.

Astra Asigurari este controlata de The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

Compania este liderul pietei de asigurari din Romania, cu subscrieri de peste un miliard de lei in 2012 si mai mult de patru milioane de clienti.

Cum isi justifica presedintele ASF, Dan Radu Rusanu, decizia

"In ultimii 5 ani de zile societatea nu a fost controlata aproape deloc. A fost un control in anul 2012 care s-a terminat in 2013, iar controlul a fost finalizat vineri, 26 aprilie 2013, in conditiile in care noua conducere ASF a venit luni, 29 aprilie 2013. Noi cand am venit aici am gasit controlul finalizat, masurile luate, iar singura masura luata a fost un plan de masuri esalonat pe 9 luni de zile. Avea termen 31 decembrie 2013, astfel incat tot timpul anului 2013 ne-a fost foarte greu sa intervenim vis-a vis de planul de masuri stabilit de fosta conducere a CSA," a anuntat marti Dan Radu Rusanu, presedintele ASF.

In urma cu doua saptamani, presa a anuntat ca ASF suspecteaza Astra Asigurari ca a subestimat in mod voit daunele pe care ar putea sa le plateasca, astfel ca rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decat era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport raport al institutiei, pe baza caruia BNR a sesizat DNA.

KPMG, administratorul special numit de ASF, va trebui sa initieze "in regim de urgenta" procedurile legale de majorarea capitalului social pana la un nivel care sa permita societatii respectarea cerintelor de solvabilitate si lichiditate si sa faca inventarierea dosarelor de dauna, inregistrate in evidentele societatii de asigurare, in vederea evaluarii daunelor reale si a stabilirii obligatiilor fata de creditorii de asigurari, activitatea de verificare. Inventariere si instrumentare a dosarelor se va face in regim de urgenta.

#astra asigurari, #piata asigurari, #administrare speciala Astra, #polite Astra asigurari , #Stiri Asigurari