Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat duminica, 13 iunie, ca ii este teama ca actuala criza va intari tendinta primariilor de a renationaliza serviciile municipale, iar aceste servicii ar putea deveni monopoluri lenese si scumpe.
"Mi-e frica de firmele primariilor, iar aceasta criza nu ne va ajuta. De tendinta de renationalizare a serviciilor municipale. De cativa ani, primariile au o tendinta de a nu mai face licitatii, de a selecta operatori prin licitatie, ci de a-si crea propriile lor companii.
Exemplu faimos, firmele de la Primaria Municipiului Bucuresti. Intr-un fel mi-e frica, nu vom mai avea piata, nu mai avem concurenta, o sa avem niste servicii care nemaifiind supuse unor presiuni concurentiale s-ar putea sa devina niste monopoluri lenese si scumpe. Pe de alta parte, ii inteleg si pe primari cand au exemple de un operator privat care se comporta ca in Sectorul 1. Ce incredere sa aiba primarul sa zica da, am un contract, operez in baza contractului?", a afirmat Chiritoiu.
In ceea ce priveste conflictul dintre primaria Sectorului 1 si operatorul de salubritate, seful Consiliului Concurentei a explicat ca problema trebuie rezolvata in instanta, nefiind una de concurenta. Acesta a aratat ca este vorba despre un monopol rezultat din lege care spune ca pe o suprafata, un sector, este un singur operator care se ocupa de colectarea deseurilor municipale ca sa nu apara dubii cine trebuie sa gestioneze cantitatea de gunoi. In mod ideal... mai mult
Duminica, 13 Iunie 2021, ora 17:14
Autoritatile pentru concurenta din Uniunea Europeana investigheaza modul in care Google colecteaza datele clientior sai, ceea ce sugereaza ca operatorul celui mai popular motor de cautare pe internet din lume ramane in atentia Comisiei Europene in pofida amenzilor uriase pe care le-a aplicat companiei americane.
Autoritatile de reglementare din Europa si Statele Unite analizeaza modul in care marile companii de tehnologie gestioneaza si folosesc datele pentru a obtine castiguri, transmite Reuters.
Executivul UE a anuntat in weekend ca solicita informatii despre modalitatea si motivul pentru care Google, divizie a grupului Alphabet, colecteaza date.
"Comisia a trimis chestionare in cadrul unei investigatii preliminare referitoare la practicile Google legate de colectarea si utilizarea datelor. Investigatia preliminara este in curs", a informat Comisia printr-un email.
Un document vazut de Reuters arata ca UE se concentreaza pe date legate de serviciile de cautare locale, publicitatea online, servicii de publicitate tintita, servicii de logare, browsere web si altele.
In ultimii doi ani, comisarul pentru Concurenta Margrethe Vestager a aplicat Google amenzi in valoare cumulata de peste 8 miliarde de euro si a ordonat companiei sa isi schimbe practicile de afaceri.
Google a anuntat ca foloseste datele pentru a-si imbunatati serviciile si ca utilizatorii isi pot gestiona, sterge si transfera datele oricand.
Vezi si:
Google inaspreste regulile pentru... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2019, ora 09:54
Concurenta pe piata medicamentelor este denaturata, iar produsele cele mai scumpe au pozitie dominanta si blocheaza accesul medicamentelor ieftine, fabricate in Romania, se arata intr-un comunicat al Patronatului Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER).
Aceasta dupa ce, la inceputul saptamanii, Consiliul Concurentei a anuntat ca a declansat o analiza privind modul in care se realizeaza productia si comercializarea medicamentelor eliberate fara prescriptie medicala si a suplimentelor alimentare.
Reprezentantii patronatului spun ca vor coopera fara rezerve si cu toata responsabilitatea cu inspectorii Consiliului Concurentei in orice investigatie care urmareste sa analizeze conditiile structurale ale pietelor, relatiile contractuale existente intre diferiti actori ce desfasoara activitati in sectorul productiei si comercializarii medicamentelor, precum si cadrul legislativ aplicabil.
"Din 2009 si pana in prezent, reglementarile din domeniul medicamentelor date de autoritatile abilitate, respectiv metodologia de calcul a preturilor la medicamente (OMS 75/2009 corectat de OMS 368/2017); contributia trimestriala de tip clawback (OUG 77/2011); includerea de medicamente noi in sistemul de compensare (OMS 861/2014) coroborat cu hotararea privind aprobarea listei corespunzatoare medicamentelor cu si fara contributie personala (HG 720/2008) si contractul cadru (HG 140/2018) - actionand simultan si disturbant - au denaturat competitia libera si au creat... mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2018, ora 13:56
Tranzactia de 18,4 miliarde de euro prin care Vodafone preia operatiunile din Germania, Ungaria, Romania si Cehia ale operatorului de Liberty Global va distorsiona concurenta pe piata din Germania, a apreciat miercuri directorul general al grupului german de telecomunicatii Deutsche Telekom, Tim Hoettges.
Aceasta achizitie va da nastere "unui gigant care se lauda cu tehnologia sa convergenta" a spus Tim Hoettges, reafirmandu-si opozitia sa exprimata in repetate randuri cu privire la aceasta tranzactie care va da nastere unui operator dominant pe piata de cablu tv din Germania.
Vodafone detine deja in Germania operatorul de cablu Kabel Deutschland iar dupa preluarea operatiunilor Liberty Global va deveni un concurent puternic pentru Deutsche Telekom, informeaza Reuters.
Tim Hoettges a mai spus ca, avand in vedere tranzactia Vodafone-Liberty, va incerca sa obtina clarificari daca Deutsche Telekom trebuie sa respecte in continuare prevederile din Germania care impun Deutsche Telekom, fostul monopol de telecomunicatii din Germania, sa isi deschida reteaua catre alti operatori si de asemenea ii controleaza preturile.
"Eu personal voi lupta pentru concurenta corecta pentru clientii nostri, pentru a ne asigura ca nu vom fi dezavantajati", a spus Tim Hoettges.
La randul sau, Vodafone a confirmat ca a acceptat sa plateasca 18,4 miliarde euro pentru a prelua operatiunile Liberty Global din Germania, Ungaria, Romania si Cehia.
Vodafone a subliniat ca adaugarea... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2018, ora 14:15
Activitatea Booking.com a fost blocata de o instanta judecatoreasca din Turcia, in urma unei plangeri depuse de Asociatia Agentiilor de Calatorie din Turcia (TURSAB), care reclama practici de concurenta neloiala din partea portalului olandez.
Conform hotararii emise pe 29 martie de instanta din Istanbul, Booking.com nu mai are voie sa preia oferte de cazare de pe piata locala sau sa medieze inchirieri ale capacitatilor respective, anunta Hurriyet Daily News.
Reprezentantii TURSAB poarta de mai multa vreme un razboi cu Booking.com, considerand ca nordicii au recurs la practici concurentiale ilegale pentru a se impune pe piata de turism din Turcia.
Interdictia va intra in vigoare in momentul comunicarii hotararii instantei din Istanbul catre Autoritatea de Tehnologii in Comuncatii si Informatie din Turcia, care monitorizeaza activitatea companiilor prezente in mediul online.
Secretarul general al TURSAB, Cetin Gurcun, sustine ca interdictia nu va afecta rezervarile facute de turisti inainte de data de 29 martie, acestia putand sa se bucure linistiti de sejurul rezervat prin intermediul portalului olandez.
Anterior restrictionarii activitatii, Booking.com a achitat si o amenda de 2,5 milioane de lire turcesti, ca urmare a unei plangeri similare depuse de aceeasi asociatie din Turcia.
Conform unei estimari facute de HOTREC (asociatie din industria hoteliera din Europa - n.red.), Booking.com este unul dintre principalii jucatori din industria serviciilor de... mai mult
Joi, 30 Martie 2017, ora 11:15
2S-au terminat inscrierile la Medicina, in Bucuresti, iar pentru admitere se lupta mai mult de 3 candidati pe un loc fara taxa.
Potrivit unui comunicat remis joi Ziare.com, concursul de admitere la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "Carol Davila" Bucuresti va avea loc luni, 25 iulie 2016, la ora 9:00.
Pentru cele 950 de locuri la buget s-au inscris 3.168 de candidati. Cea mai mare lupta este la Medicina, iar cei mai putini candidati raportat la numarul de locuri se inregistreaza la Farmacie.
Iata repartizarea candidatilor pe facultati:
pentru cele 510 locuri la Facultatea de Medicina s-au inscris 1.942 de candidati;pentru Facultatea de Medicina Dentara, 583 de candidati/130 de locuri;pentru Facultatea de Farmacie, 259 de candidati/140 de locuri;pentru Facultatea de Moase si Asistenta Medicala (FMAM), 384 de candidati/170 de locuri.
De asemenea, sunt ...citeste mai departe despre "Admitere 2016: Care este concurenta la Medicina in Bucuresti" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Iulie 2016, ora 17:08
Google a prezentat, miercuri seara, produsele de realitate virtuala Google Assistant si Google Home, raspunsul sau la serviciul virtual Alexa al Amazon
Directorul general al Google, Sundar Pichai, a lansat Google Assistant, asistent personal virtual, impreuna cu Google Home, un dispozitiv care functioneaza ca o interfata intre utilizator si Google Assistant, relateaza Reuters.
La conferinta dezvoltatorilor I/O, organizata anual de companie, Pichai a prezentat si Allo, un nou serviciu de mesagerie, care va concura cu produsele WhatsApp si Messenger ale Facebook.
Speakerul wireless Echo foloseste asistentul virtual Alexa, un sistem bazat pe tehnologia cloud care raspunde la comenzile vocale ale utilizatorilor.
Ca si Alexa, Google Assistant poate efectua cautari pe Internet si sa ajusteze ...citeste mai departe despre "Google a prezentat noi produse de realitate virtuala si un concurent pentru WhatsApp (Video)" pe Ziare.com mai mult
Joi, 19 Mai 2016, ora 10:38
Alfa Romeo a lansat pe piata din Europa primul sedan de lux al companiei, Giulia, care va concura pe segmentul aglomerat al automobilelor premium cu modele precum BMW serie 3.
Lansarea in Europa a avut loc cu o intarziere de sase luni, iar intrarea pe piata americana, unde Alfa Romeo, marca a grupului Fiat Chrysler, comercializeaza in prezent doar modelul sport 4C, este programata pentru trimestru al treilea si va debuta cu versiunea Quadrifoglio cu 510 cai putere, relateaza Bloomberg, citata de News.ro.
Modelul Giulia standard va urma sa fie lansat in ultimele trei luni ale anului.
Directorul general al Fiat Chrysler, Sergio Marchionne, are incredere ca Giulia, care accelereaza la 100 de kilometri pe ora in doar 3,9 secunde, comparativ cu 4,1 secunde in cazul BMW M3, poate castiga.
"Spuneti-mi daca exista o alta masina din aceeasi clasa care sa concureze cu Giulia. BMW? Aduceti unul pe pista si vom vedea", a spus Marchionne, care obisnuia sa conduca masini BMW inainte de a ...citeste mai departe despre "Concurenta serioasa pentru BMW: Alfa Romeo a lansat un sedan de lux (Foto)" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 14 Mai 2016, ora 13:31
Consiliul Concurentei a sanctionat asa-numitii "baieti destepti", care au incheiat contracte cu producatorul de energie Hidroelectrica, in perioada 2004-2011.
Decizia a fost luata la finalul anului trecut, potrivit informatiilor obtinute de Hotnews.
Printre companiile sanctionate se afla Energy Holding, Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, EFT, Alro, Electromagnetica, Euro-Pec, Elsid, Electrocarbon, dar si Hidroelectrica.
Potrivit legii, sanctiunile pot ajunge pana la 10% din cifra de afaceri inregistrata in anul anterior aplicarii amenzilor, adica cea realizata in 2014.
Consiliul Concurentei a constatat ca aceste companii au realizat intelegere ilegale, care au dus la "restrangerea, impiedicarea ori denaturarea concurentei pe piata romaneasca".
Ce nereguli au fost descoperite
Potrivit sursei citate, problema o reprezinta contractele bilaterale, incheiate pe termen lung, fiind desfasurate in perioada 2004-2012. In tot acest timp, "baietii destepti" au beneficiat de ...citeste mai departe despre ""Baietii destepti", din nou in vizor: Amenzi de la Concurenta pentru Hidroelectrica si alte companii" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2016, ora 20:09