Deficitul balantei comerciale a Romaniei (FOB/CIF) a crescut, in primele 10 luni, comparativ cu aceeasi perioada din 2019, cu 827,5 milioane de euro, pana la valoarea de 14,858 miliarde de euro, arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate joi.
Conform statisticii oficiale, in perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2020, exporturile FOB au insumat 51,072 miliarde de euro, iar importurile CIF au ajuns la 65,930 miliarde de euro. Exporturile au coborat cu 12,2%, iar importurile au scazut cu 8,7%, comparativ cu perioada similara din 2019.
Potrivit INS, in luna octombrie 2020, exporturile FOB au insumat 6,261 miliarde de euro, iar importurile CIF au insumat 8,059 miliarde de euro, rezultand un deficit de 1,798 miliarde de euro. Fata de luna octombrie 2019, exporturile din luna octombrie 2020 au scazut cu 1,1%, iar importurile s-au redus cu 2,9%.
In perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2020, ponderi importante in structura exporturilor si importurilor sunt detinute de grupele de produse: masini si echipamente de transport (47,9% la export si 36,9% la import) si alte produse manufacturate (30,6% la export si respectiv 30,4% la import).
Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri in primele 10 luni a fost de 37,684 miliarde de euro la expedieri si de 48,339 miliarde de euro la introduceri, reprezentand 73,8% din total exporturi si 73,3% din total importuri.
Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri in perioada mentionata a fost de 13,387 miliarde de... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 10:17
Presedintele francez Emmanuel Macron si alti lideri din Uniunea Europeana vor insista, la summitul din 15-16 octombrie, pe reguli de aplicare dure pentru orice viitor acord comercial cu Regatul Unit, avertizandu-l pe premierul Boris Johnson ca planul Londrei de a ignora acordul de retragere a aratat ca nu se poate avea incredere in britanici, a relatat cotidianul Financial Times, citat de Reuters.
Diplomati europeni au afirmat ca, la Consiliul European care incepe joi, liderii statelor membre ii vor cere negociatorului-sef al UE Michel Barnier sa se asigure ca garantiile privind concurenta loiala pentru companiile europene sunt sustinute de dreptul Bruxellesului de a adopta rapid contramasuri daca Londra isi incalca angajamentele.
Franta si alte tari cu sector al pescuitului puternic vor pune accentul pe hotararea lor de a pastra cotele de pescuit in apele britanice, ceea ce ii va lasa lui Barnier mai putin spatiu de manevra pentru a ajunge la un acord cu Regatul Unit, noteaza publicatia britanica.
De partea sa, Regatul Unit ar dori un acord de tipul celui cu Norvegia, in cazul careia cotele de pescuit sunt stabilite in fiecare an.
Boris Johnson a stabilit 15 octombrie drept data limita pentru ajungerea la un acord, iar un diplomat european a declarat vineri ca Michel Barnier doreste cateva concesii suplimentare din partea Londrei inainte de a intra in ultima faza intensa a negocierilor asupra viitoarelor relatii comerciale intre UE si Regatul Unit.... mai mult
Luni, 12 Octombrie 2020, ora 09:43
Deficitul comercial al Romaniei a ajuns, in primele sapte luni ale anului, la 9,990 miliarde de euro, in crestere cu 481,4 milioane de euro fata de cel inregistrat in perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2019, arata datele publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).
Potrivit sursei citate, in perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2020, exporturile FOB au insumat 34,135 miliarde de euro, iar importurile CIF au insumat 44,125 miliarde de euro. Exporturile au scazut cu 16,2%, iar importurile au coborat cu 12,2%, in perioada de referinta.
Conform INS, in luna iulie 2020, exporturile FOB au insumat 5,552 miliarde de euro, iar importurile CIF au insumat 6,875 miliarde de euro, rezultand un deficit de 1,323 miliarde de euro. Fata de luna iulie 2019, exporturile din iulie 2020 au scazut cu 5,1%, iar importurile sunt pe minus cu 9,9%.
In perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2020, ponderi importante in structura exporturilor si importurilor sunt detinute de grupele de produse: masini si echipamente de transport (47,1% la export si 35,8% la import) si alte produse manufacturate (31,0% la export si respectiv 30,3% la import).
Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri in perioada de referinta a fost de 24,938 miliarde de euro la expedieri si de 32,279 miliarde de euro la introduceri, reprezentand 73,1% din total exporturi si 73,2% din total importuri.
Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri in primele sapte luni din 2020 a fost de 9,196 miliarde de euro la exporturi... mai mult
Miercuri, 09 Septembrie 2020, ora 10:07
Cel mai mare avion comercial in totalitate electric a finalizat in aceasta saptamana zborul sau inaugural, in Statele Unite, relateza Reuters.
Aeronava Cessna 208B Grand Caravan a decolat joi de pe un aeroport din Moses Lake, Washington, fiind dotat cu un motor de 750 de cai putere, integral electric, dezvoltat de o companie din Redmond, numita magniX.
Lucrarile de convertire a avionului au fost efectuate de magniX si o alta companie, numita AeroTEC.
"Avionul simbol Caravan a fost folosit decenii intregi pentru transportul pe distante scurte al oamenilor si bunurilor. Acest prim zbor al eCaravan este inca un pas catre operarea acestui avion destinat curselor pe distante medii la o fractiune din costurile actuale, cu zero emisii, dinspre si catre aeroporturi mici", a declarat Roei Ganzarski, directorul general al magniX.
"Acest avion comercial electric va permite servicii de zbor pentru oameni si bunuri intr-un mod care pana acum nu era posibil", a adaugat Ganzarski.
Primul zbor test din lume al unui avion integral electric cu destinatie comerciala a avut loc in decembrie 2019, in Canada. Hidroavionul DHC-2 de Havilland Beaver utilizat in zborul respectiv a fost dotat la randul sau cu un motor fabricat de magniX.
Potrivit Consiliului International pentru transporturi Nepoluante (International Council on Clean Transportation), "aviatia comerciala este responsabila de circa 2% din emisiile globale de carbon. La nivelul sectorului transporturilor, aceasta... mai mult
Duminica, 31 Mai 2020, ora 08:57
Patronatele din retailul nealimentar solicita proprietarilor de centre comerciale agrearea unei noi intelegeri prin care sa existe chirie zero in perioada pandemiei de coronavirus, in caz contrar amenintand cu boicotarea redeschiderii magazinelor.
"Este un apel disperat, pentru ca suntem intr-o situatie disperata. Exista proprietari de centre comerciale care au inteles conjunctura extraordinara si neprevazuta pe care o traversam, si care au adoptat atitudinea corecta de dialog si solutiile comerciale evidente. Exista, insa, multi proprietari care forteaza plata integrala a chiriilor in conditiile in care membrii nostri au activitatea suspendata. Nu este corect nici moral si nici contractual, pentru ca retailerii nealimentari nu au putut beneficia de spatiile respective. Daca nu se intelege rapid ca nu avem de unde acoperi asemenea costuri ne vom indrepta spre colaps, iar efectele negative economice si sociale vor fi extrem de ample", sustine Cosmin Savu-Cristescu, secretar executiv RORETAIL.
In acest context, Organizatia Patronala a Retailerilor din Romania lanseaza un Apel Public la adresa reprezentantilor centrelor comerciale de a nu forta colapsul industriei de retail nealimentar si agrearea, la nivelul intregii industrii de retail, a unei noi intelegeri comerciale provizorii (New Deal) intre retailerii nealimentari si reprezentantii centrelor comerciale, axata pe doua elemente principale: zero chirie pentru perioada suspendarii activitatii magazinelor si... mai mult
Marti, 12 Mai 2020, ora 15:19
Uniunea Europeana a inregistrat in februarie un excedent al balantei comerciale de 22,4 miliarde de euro, fata de un plus de 16,4 miliarde de euro in perioada similara din 2019, potrivit unei estimari preliminare publicate luni de Oficiul European de Statistica Eurostat.
In februarie, exporturile celor 27 de state membre ale Uniunii Europene s-au situat la 170,7 miliarde de euro, in crestere cu 1% fata de 169 miliarde de euro in perioada similara din 2019, in timp ce importurile UE au scazut cu 2,8%, pana la 148,3 miliarde de euro. Zona euro a inregistrat in februarie un excedent al balantei comerciale de 23 de miliarde de euro, fata de un plus de 18,5 miliarde de euro in aceeasi perioada din 2019.
Legaturile comerciale ale UE cu partenerii sai comerciali principali s-au modificat in perioada ianuarie - februarie 2020. In timp ce exporturile spre SUA si Rusia au crescut cu 4,2% si, respectiv, 5,6%, importurile au urcat cu 1% si, respectiv, au scazut cu 13,7%. De asemenea, exporturile spre Marea Britanie si China au inregistrat un declin de 11,5% si, respectiv, 3,6%, in timp ce importurile au scazut cu 1,2% si, respectiv, 2,1%.
In ceea ce priveste Romania, datele Eurostat arata ca in perioada ianuarie - februarie 2020 exporturile au crescut cu 2%, pana la 11,6 miliarde de euro, in timp ce importurile au urcat cu 3%, la 14,2 miliarde de euro. In aceste conditii, deficitul balantei comerciale a Romaniei s-a situat la 2,6 miliarde de euro in perioada ianuarie -... mai mult
Luni, 20 Aprilie 2020, ora 13:06
Boris Johnson vrea sa recurga la amenintarea impunerii unor suprataxe mari in negocierile comerciale cu Uniunea Europeana (UE), Statele Unite si alte tari, cu scopul de a exercita presiuni asupra acestora sa incheie acorduri cu Marea Britanie.
Potrivit The Times, citat de Reuters, liderul britanic a discutat cu ministrii sai saptamana aceasta despre posibilitatea folosirii taxelor vamale ca "parghie" in accelerarea negocierilor comerciale.
Johnson vizeaza impunerea unor taxe vamale de 30% anumitor tipuri de branzeturi importate din Franta si de 10% automobilelor importate din Germania, dezvaluie The Times.
In cadrul unei reuniuni, joi, pe tema strategiei iesirii din Uniunea Europeana, membrii Guvernului au convenit ca eventuale taxe vamale sa faca obiectul unor consultari, scrie ziarul.
Ei au convenit, de asemenea, ca Japonia, Statele Unite, Australia si Noua Zeelanda sa faca parte dintre tarile cu care negocierile sunt considerate prioritare.
Boris Johnson urmeaza sa-si prezinte la inceputul lui februarie planul cu privire la negocierile comericale, potrivit The Times, care citeaza reprezentanti europeni de la Bruxelles.
Premierul conservator insista in a exclude o prelungire a perioadei de tranzitie post-Brexit dupa 31 decembrie 2020.
Bruxellesul considera imposibil sa se ajunga la un acord comercial cu Londra pana la sfarsitul anului.
Marea Britanie urmeaza sa devina tara care paraseste Uniunea vineri, la ora locala 23.00 (sambata, 1 februarie,... mai mult
Sambata, 25 Ianuarie 2020, ora 16:29
Deficitul comercial al Romaniei a avansat cu 15,7% in primele 11 luni din 2019, fata de aceeasi perioada din anul anterior, la 15,51 miliarde de euro, arata datele publicate, joi, de Institutul National de Statistica (INS).
In primele 11 luni din 2018, deficitul comercial a fost de 13,4 miliarde euro, potrivit datelor INS.
Exporturile au insumat 64,18 miliarde de euro, iar importurile au insumat 79,69 miliarde de euro. Astfel, in primele 11 luni, fata de aceeasi perioada a anului anterior, exporturile au crescut cu 1,7%, iar importurile cu 4,1%.
Fata de luna noiembrie 2018, exporturile din luna noiembrie 2019 au crescut cu 1%, iar importurile au scazut cu 0,1%.
Valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri, in primele 11 luni, a fost de 49,3 miliarde de euro la expedieri si de 59,6 miliarde de euro la introduceri, reprezentand 76,9% din total exporturi si 74,8% din total importuri.
In 2018, deficitul comercial al Romaniei a avansat cu 16,8%, fata de anul anterior, pana la 15,1 miliarde de euro.
Citeste si: Continuam sa importam mai mult decat exportam. De aproape un an avem cel mai mare deficit comercial de dupa criza ...citeste mai departe despre "Importam mai mult decat exportam. Deficitul comercial a crescut cu 15%, mai exact 2 miliarde de euro" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2020, ora 11:29
China va reduce taxele la peste 850 de produse incepand cu 1 ianuarie 2020, cu scopul de "a impulsiona importurile si a promova dezvoltarea coordonata a comertului", a anuntat agentia nationala de stiri Xinhua, citata de EFE.
Printre produsele care vor beneficia de aceasta masura se numara carnea de porc congelata, componente de inalta tehnologie, precum echipamentele de testare a semiconductorilor si cipurile de memorie, si medicamente pentru diabet si astm.
"Ajustarile vor fi facute pentru a impulsiona importurile, a promova dezvoltarea coordonata a comertului si a avansa in dezvoltarea de inalta calitate a constructiei in comun a initiativei 'Centura si drumul' (macroproiectul international chinez de constructie a infrastructurilor)", a explicat Comisia de Taxe a Consiliului de Stat din China, intr-un document obtinut de Xinhua.
Potrivit sursei citate, aceasta reducere a taxelor se va aplica si pentru avocado congelat si suc de portocale, precum si altor produse, "intr-un efort de a creste, moderat, importurile de bunuri de consum zilnic, care sunt relativ putine in tara sau care au caracteristici straine".
"China va aplica o taxa zero pentru importurile de produse farmaceutice care contin alcaloizi pentru tratamentul astmului, precum si de materii prime pentru producerea de noi medicamente pentru diabet", se mentioneaza in text.
In cazul altor produse nu se precizeaza noile taxe, desi documentul subliniaza ca vor fi mai mici fata de cele care se aplica... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2019, ora 10:14