Industria petroliera se afla intr-o dilema, intrucat nu exista o predictibilitate cu privire la combustibilul viitorului si este greu sa ia decizia de a investi intr-o solutie sau alta, a declarat, marti, Radu Caprau, directorul diviziei Downstream Oil din cadrul OMV Petrom, intr-o conferinta de profil.
El a aratat ca, in acest moment, consumul de diesel are un usor trend de crestere, cel al benzinei - un usor trend de scadere, in timp ce utilizarea kerosenului, carburantul pentru aviatie, este pe o panta ascendenta, cu o contributie crescuta la nivelul emisiilor.
"Trendul de scadere al consumului il vom vedea incet-incet la toti carburantii, pentru ca motoarele devin mai eficiente. Majoritatea producatorilor se concentreaza pe zona de eficienta, de consum scazut al motoarelor", considera el.
Caprau a aratat ca masinile electrice sunt o alternativa pentru autoturismele mici, insa pretul lor este acum destul de ridicat.
"Subventia nu este suficienta, iar, din analiza obiceiurilor de consum, clientii isi doresc o autonomie semnificativa pentru transport, ceea ce in momentul de fata nu avem pentru solutia electrica. In momentul de fata, masina electrica nu este singura masina a familiei, ci a doua", a precizat reprezentantul OMV Petrom.
In opinia sa, solutia electrica nu poate fi considerata o alternativa pentru transportul greu si pe distante mari.
"In schimb, putem de vedea ca partea de gaz este in crestere la SUV-uri si la transportul greu. Producatorii... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2019, ora 15:17
Sistemul de etichetare al carburantilor auto va fi modificat din 12 octombrie, benzina urmand sa primeasca simbolul E urmat de un numar, intr-un cerc, la motorina simbolul B urmat de un numar intr-un patrat, iar pentru carburantii alternativi codul fiecaruia intr-un romb.
Masura va fi aplicata in cele 28 de state ale Uniunii Europene, in Islanda, Norvegia si Lichtenstein, dar si in Macedonia, Serbia, Elvetia si Turcia.
Etichetele vor fi plasate pe vehiculele nou-produse, in imediata apropiere a gurii de alimentare, in manualul vehicolului, in benzinarii si la toate magazinele de vanzare ale automobilelor. Noul sistem de va ajuta consumatorii, spun oficialii UE, sa aleaga tipul corespunzator de carburant pentru automobilul propriu.
Etichetele pentru benzina vor fi E5 (cu cifra octanica 95 sau 98 si cel mult 5% etanol), E10 (cu cifra octanica 95 sau 98 si 10% etanol) si E85 (cu 85% etanol, pentru vehicule compatibile cu acest tip de carburant), intr-un cerc.
Etichetele pentru motorina vor fi B7 (cu 7% biodiesel), B10 (cu 10% biodiesel, sortiment ce urmeaza a fi introdus la vanzare) si XTL (o motorina sintetica, care urmeaza a aparea), intr-un romb.
Carburantii alternativi vor fi etichetati cu H2 (hidrogen), CNG (gaze naturale compresate), LPG (gaz petrolifer lichefiat) si LNG (gaz natural lichefiat), intr-un romb.
Masura a fost prevazuta in directiva 2014/94/UE din 22 octombrie 2014, privind instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi.... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 12:15
Anuntul facut de reprezentantii companiei EON prin care se preconizeaza inchiderea electrocentralelor pe combustibili fosili si relansarea companiei prin dezvoltarea diviziilor de energie solara si eoliana marcheaza cel mai bine pozitia dominanta in acest domeniu al Germaniei.
Programul de sustinere a productiei de energie din surse regenerabile dezvoltat in urma cu 14 ani isi arata in mod evident roadele in aceasta perioada.
Accentul pus pe eliminarea treptata a centralelor nucleare, dupa tragicul incident de la Fukushima, din 2011, a fost o miscare temerara a Angelei Merkel, dar incununata de succes, considera reporterii publicatiei Bloomberg.
La aceasta ora, cea mai puternica economie europeana este alimentata in proportie de 25% din energie produsa din surse regenerabile. Un nivel de invidiat, raportat la cei 6,2% in Statele Unite si 4,8% in Franta.
Un puzzle gigantic
"Suntem intr-un proces gigantic de transformare a sistemului energetic din tara noastra. Energia regenerabila este un element dominant in mixul de energie livrata pe piata germana. Decizia celor de la EON este doar o piesa in acest puzzle", a precizat Jochen Flasbarth, secretar de stat in Ministerul Mediului.
Nemtii sunt decisi sa isi consolideze rolul de lideri in piata productiei de energie din surse regenerabile fixand deja tinte ambitioase pentru deceniile urmatoare. Pana in 2035, 45% din energia livrata pe piata trebuie sa fie din surse alternative, in timp ce nivelul acesteia... mai mult
Marti, 02 Decembrie 2014, ora 17:48
In urma cu un deceniu, presedintele american George W. Bush le-a vorbit alegatorilor sau despre dorinta de a introduce pe piata masinile care functioneaza pe baza de hidrogen. Initiativa sa ecologista a fost imbratisata imediat de catre electoratul doritor de solutii nepoluante si ieftine pentru deplasare.
Putin mai tarziu, Primul Secretar al Energiei din timpul mandatului lui Barack Obama a mentionat ca se fac cercetari in acest sens, insa trecerea este aproape imposibila in urmatorii 15 - 20 de ani. Astfel, atentia s-a indreptat mai mult catre motoarele electrice, produse pe atunci doar de catre compania americana Tesla Motors, scrie The New York Times.
Investitiile in viziuni de combustibili alternativi
In ciuda eforturilor intense de a promova noul consum, marile companii producatoare de vehicule consumatoare de combustibili petrolieri, precum General Motors, Honda, Toyota, Daimler si Hyundai, au rezistat eroic si au investit in cercetarea si dezvoltarea tehnologiei alternative care sa functioneze pe baza de hidrogen - o resursa abundenta, inepuizabila si regenerabila.
Hyundai a lansat in luna iunie a acestui an modelul consumator de hidrogen Tucson, primul produs in masa la o scara atat de mare, care costa insa dublu fata de modelul care functioneaza pe baza de combustibil. Toyota a fost urmatorul producator de astfel de autoturisme inovatoare, cu modelul Mirai, lansat in urma cu o saptamana. Acesta va costa 57.500 de dolari, mai ieftin decat Model S de la... mai mult
Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 16:34
Masinile viitorului nu se vor mai putea baza atat de mult pe combustibilii fosili folositi astazi din plin. O solutie ar putea fi bioetanolul obinut din gunoiul menajer. O companie din SUA a reusit deja sa obtina combustibil din aceasta sursa.
Reusita companiei INEOS din Florida reprezinta un moment esential in incercarea specialistilor de a gasi si alte surse din care sa se obtina bioetanolul, scrie Russia Today.
Tehnologia de obtinere si rafinare a acestui combustibil se bazeaza pe procese biologice si termochimice. Se foloseste biomasa din lemn, resturi de lemn din paduri, precum si resturi vegetale din gunoiul adunat de la oameni.
Citeste mai multe despre Masinile viitorului - alimentate cu combusitibil ieftin, facut din gunoi pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 16 August 2013, ora 11:00
Compania auto indiana Tata Motors a creat o masina care foloseste aerul drept combustibil.
In timp ce alti producatori de masini experimenteaza cu combustibili alternativi precum hidrogenul, biodieselul si gazul comprimat, indienii de la Tata vor sa foloseasca aerul, intr-o masina noua, numita AirPod, scrie Mashable.
Motorul special al masinii foloseste aerul comprimat stocat intr-un rezervor special. Acesta este umplut fie cu ajutorul unei pompe externe, fie prin atragerea de aer in timpul condusului cu ajutorul unui al doilea motor, electric.
Creatorii AirPod spun ca vehiculul poate atinge o viteza maxima de 70 de kilometri pe ora, iar motorul electric este reincarcat partial atunci cand sunt activate franele.
Masina este foarte mica, iar acesta este un detaliu important pe piata din India, un traficul este foarte intens. In interior sunt prevazute trei locuri, doua pentru adulti si unul pentru un copil, iar pretul vehiculului este de aproximativ 7.500 de dolari. mai mult
Marti, 14 August 2012, ora 12:40
Microalgele pot reprezenta o alternativa ecologica la combustibilii diesel traditionali, sunt de parere un grup de cercetatori din Germania.
Combustibilii fosili ai planetei sunt limitati, insa noua generatie de biocombustibili este in continua dezvoltare. Astfel, cercetatorii de la Technische Universitat Munchen au prezentat un proces catalitic prin care microalgele pot fi transformate in combustibili diesel, informeaza Green-Report.ro.
Cercetatorii sustin ca pe langa biocombustibilii din soia si rapita, biocombustibilii din microalge sunt o alternativa interesanta, deoarece se dezvolta in orice apa si pot fi cultivate usor.
"Ofera mai multe avantaje fata de produsele agricole care contin ulei. Cresc mult mai repede decat biomasa cultivata pe pamant, au un continut ridicat de trigliceride si productia lor nu concureaza cu cea a alimentelor", a precizat profesorul Johannes A.Lercher, seful echipei de cercetare. mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 15:15
Combustibilii bio pentru uz in domeniul transporturilor sunt din ce in ce mai competitivi in comparatie cu combustibilul standard, dar ritmul de crestere a acestei industrii a incetinit din cauza lipsei de legislatie si standarde clare de dezvoltare durabila din Europa.
Philip New, director executiv al diviziei de combustibili bio ai marelui grup petrolier BP, a declarat, marti, intr-un interviu pentru Reuters, despre problemele cu care se confrunta industria biocombustibililor. Acesta a declarat ca nu exista nici o reducere de taxe pe combustibili bio si ca cel mai mare obstacol in dezvoltarea industriei combustibililor bio este incertitudinea ce planeaza deasupra standardelor de dezvoltare durabila.
New se asteapta ca Uniunea Europeana sa-si indeplineasca obiectivul de a avea 10% energie din surse regenerabile pentru transporturi in 2020, doar daca aceasta ia noi masuri pentru a sprijini alternativa durabila a combustibililor bio.
In prezent, politicienii UE dezbat gradul de incredere in combustibili bio si vor trebui sa prezinte propuneri pentru aprobare de catre guvernele UE si parlamentari, inainte de sfarsitul acestui an. Cu toate acestea, legislatia propriu-zisa ar putea intarzia sa apara.
In 2030, in jur de 20% din transporturile din UE si SUA ar trebui sa fie alimentate cu biocombustibili si 9% la nivel global, in comparatie cu cele 3 procente de energie regenerabila folosita azi.
Philip New a mentionat ca, pe parcurs, biocombustibilii vor fi amestecati cu... mai mult
Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 12:10
Guvernul a autorizat 21 de companii, printre care Termoelectrica, Electrocentrale Bucuresti, RAAN, complexurile energetice Craiova, Turceni si Rovinari si numeroase CET-uri sa imprumute din rezerva de stat, pana la 31 octombrie 2010, 1,9 miliarde tone carbune energetic si 172,9 milioane tone pacura.
Scoaterea cantitatilor de combustibili de la rezerva de stat a fost autorizata prin ordonanta de guvern. Lista companiilor care vor imprumuta combustibili de la rezerva:
- Termoelectrica (cu 20 milioane tone pacura)
- Electrocentrale Bucuresti (50 milioane tone pacura)
- Electrocentrale Galati (15,5 milioane tone pacura)
- Electrocentrale Deva (un milion tone pacura)
- Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare-RAAN (377 milioane tone carbune si 1,4 milioane tone pacura)
- complexul energetic Craiova (300 milioane tone carbune si 4,5 milioane tone pacura)
- complexul energetic Turceni (243,7 milioane tone carbune si 3 milioane tone pacura)
- complexul energetic Rovinari (100 milioane tone carbune si 3 milioane tone pacura)
- CET Arad (100 milioane tone carbune)
- CET Hidrocarburi Arad (5 milioane tone pacura)
- CET Bacau (250 milioane tone carbune si 5,6 milioane tone pacura)
- CET Brasov (150 milioane tone carbune)
- Uzina Termoelectrica Giurgiu (5 milioane tone pacura)
- CET Govora (250 milioane tone carbune si doua milioane tone pacura)
- CET Iasi (13,1 milioane tone pacura)
- Electrocentrale Oradea (60 milioane tone carbune si 6,5 milioane tone pacura)
- Dalkia Termo... mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2010, ora 09:09