Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Atentie la pompa! Carburantii auto vor avea un nou sistem de etichetare, din 12 octombrie

Atentie la pompa! Carburantii auto vor avea un nou sistem de etichetare, din 12 octombrie
Sistemul de etichetare al carburantilor auto va fi modificat din 12 octombrie, benzina urmand sa primeasca simbolul E urmat de un numar, intr-un cerc, la motorina simbolul B urmat de un numar intr-un patrat, iar pentru carburantii alternativi codul fiecaruia intr-un romb.

Masura va fi aplicata in cele 28 de state ale Uniunii Europene, in Islanda, Norvegia si Lichtenstein, dar si in Macedonia, Serbia, Elvetia si Turcia.

Etichetele vor fi plasate pe vehiculele nou-produse, in imediata apropiere a gurii de alimentare, in manualul vehicolului, in benzinarii si la toate magazinele de vanzare ale automobilelor. Noul sistem de va ajuta consumatorii, spun oficialii UE, sa aleaga tipul corespunzator de carburant pentru automobilul propriu.

Etichetele pentru benzina vor fi E5 (cu cifra octanica 95 sau 98 si cel mult 5% etanol), E10 (cu cifra octanica 95 sau 98 si 10% etanol) si E85 (cu 85% etanol, pentru vehicule compatibile cu acest tip de carburant), intr-un cerc.

Etichetele pentru motorina vor fi B7 (cu 7% biodiesel), B10 (cu 10% biodiesel, sortiment ce urmeaza a fi introdus la vanzare) si XTL (o motorina sintetica, care urmeaza a aparea), intr-un romb.

Carburantii alternativi vor fi etichetati cu H2 (hidrogen), CNG (gaze naturale compresate), LPG (gaz petrolifer lichefiat) si LNG (gaz natural lichefiat), intr-un romb.

Masura a fost prevazuta in directiva 2014/94/UE din 22 octombrie 2014, privind instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi. ...citeste mai departe despre "Atentie la pompa! Carburantii auto vor avea un nou sistem de etichetare, din 12 octombrie" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1054 ori