Videanu: Romania dispune de stocuri de gaze, dar sistemul de extractie asigura cantitati limitate

Luni, 25 Ianuarie 2010, ora 23:01
1616 citiri
Videanu: Romania dispune de stocuri de gaze, dar sistemul de extractie asigura cantitati limitate

Romania dispune de stocuri suficiente de gaze, dar sistemul tehnic de extractie din depozite permite obtinerea unor cantitati limitate, fara insa ca in perioada urmatoare sa fie inregistrate probleme in furnizarea gazelor catre populatie, a declarat, la Guvern, ministrul economiei, Adriean Videanu.

"Putem asigura toti cetatenii ca nu vor fi probleme cu furnizarea gazului pentru activitati casnice", a spus Videanu. El a aratat totodata ca o situatie mai dificila este inregistrata in Bucuresti, unde presiunea gazelor este scazuta.

Potrivit ministrului, declararea starii de urgenta era necesara pentru asigurarea cadrului legal de intrerupere sau limitare a livrarilor de gaze catre consumatorii industriali, pentru a acorda prioritate populatiei.

Comisia de coordonare pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale a declarat, luni, situatie de urgenta, din cauza temperaturilor scazute, astfel ca furnizarea de gaze catre unele companii va fi oprita, iar producatorii de energie termica vor utiliza combustibili alternativi.

Declararea situatiei de urgenta presupune oprirea furnizarii gazelor pentru consumatorii intreruptibili, precum si trecerea centralelor electro-termice pe utilizarea combustibililor alternativi, astfel incat populatia sa fie alimentata cu prioritate cu gaze, energie termica si apa calda.

Masura a fost solicitata de oficialii Transgaz, ca urmare a dificultatilor in alimentarea cu gaze a consumatorilor.

#videanu, #gaze, #extractie , #stiri Transgaz