Anul 2018 a adus numeroase modificari ale Codului fiscal, care mai de care mai controversate.
Persoane fizice ori juridice, contribuabilii au bifat pe lista lor tot mai multe dileme si tot mai putine solutii la problemele cu care se confruntau.
Vom face in continuare o trecere in revista a celor mai importante modificari legislative si fiscale ale acestui an, explicate pe intelesul tuturor.
Plata defalcata a TVA in 2018, una dintre modificarile majore ale Codului fiscal
Plata defalcata a TVA a fost una dintre principalele modificari ale Codului fiscal si a starnit o multime de controverse de la inceput.
Prin legea 275/2017, a fost a fost aprobata cu modificari si completari OG 23/2017 in ceea ce priveste plata defalcata a TVA. De la 1 martie 2018, au intrat in sistemul de plata defalcata a TVA primii contribuabili obligati. In afara de acestia, mai sunt si contribuabilii care aplica deja sistemul.
Firmele cu datorii de TVA la sfarsitul anului (intre 5.000 lei si 15.000 lei - in functie de marimea contribuabilului), care nu sunt achitate pana la 31 ianuarie 2018 si firmele aflate in insolventa la sfarsitul anului au fost obligate sa aplice acest sistem.
Mentionam ca in Monitorul Oficial nr. 187 din 28/02/2018 a fost publicat si O.A.N.A.F. nr. 565 prin care s-a aprobat Procedura de organizare si functionare a Registrului persoanelor care aplica plata defalcata a TVA.
A luat nastere proiectul privind Declaratia unica
MFP a publicat pe site-ul... mai mult
Joi, 29 Martie 2018, ora 14:43
Schimbarea filosofiei de taxare a veniturilor personale, prin trecerea la impozitul pe gospodarie, si decizia de transfer a contributiilor sociale de la angajator la angajat au reprezentat cele mai dezbatute subiecte de ordin fiscal in acest an.
In 4 ianuarie, candidatul propus sa preia Finantele, Viorel Stefan, vorbea, la audierile din Parlament, despre unificarea legislatiei fiscale intr-un Cod economic cu maximum 50 de taxe. Viorel Stefan a devenit ministru al Finantelor iar prima prevedere a proiectului de Cod economic, care a "rasuflat" in presa in luna aprilie, vorbeste despre introducerea unui impozit de 10% pe venitul global al gospodariilor, in fapt o resuscitare a unei idei vechi vehiculata constant in spatiul public, respectiv aceea de a inlocui cota unica de impozitare cu un impozit progresiv.
Potrivit proiectului Codului Economic, fiecare gospodarie ar fi urmat sa beneficieze de un punctaj acordat in functie de numarul membrilor de familie si de un plafon neimpozabil.
Proiectul prevedea si o serie de deduceri, incluzand bursele, indemnizatiile pentru copii, contributia de sanatate platita, prima de asigurare obligatorie pentru casa si masina sau programele educationale pentru copii precum before si after school sau gradinite particulare, dar si abonamente la sala fitness, gimnastica, dans, alte activitati sportive. Veniturile mai mici de 2.000 de lei nu se impozitau.
"Reteta de globalizare a veniturilor va genera o crestere a bazei de impozitare.... mai mult
Marti, 26 Decembrie 2017, ora 09:42
Presedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, ultima zi a anului, decretul de promulgare a noilor reglementari privind Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala, care au fost votate de Camera Deputatilor in ultima sedinta din 22 decembrie si vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2016.
Potrivit Administratiei Prezidentiale, seful statului a promulgat Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 50/2015 pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal si a Legii 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.
OUG 50/2015 a fost adoptata pe finalul mandatului de premier al lui Victor Ponta, fiind publicata in Monitorul Oficial in 3 noiembrie.
Astfel, potrivit noului Cod fiscal, anul 2016 incepe cu reduceri de preturi la produse si servicii in urma scaderii cotei TVA la 20%, iar in unele cazuri la 9% si chiar 5%, cu reducerea impozitului pe dividende la 5%, dar aduce si scumpiri la impozitele pe locuinte si terenuri.
Cea mai importanta masura de ...citeste mai departe despre "Iohannis a promulgat, in ultima zi din an, noul Cod fiscal si noul Cod de procedura fiscala" pe Ziare.com mai mult
Joi, 31 Decembrie 2015, ora 16:30
Daca vorbim de Noul Cod fiscal, valabil din 2016, suntem mai nou nevoiti sa adaugam si precizari referitoare la modificarile aduse de Ordonanta de Urgenta adoptata la 27 octombrie. Aceasta ordonanta, aprobata in regim de urgenta, a adus, cum stim deja, modificari importante pentru mediul de afaceri, dar si pentru contribuabili.
In primul rand, a scazut impozitul pe dividende prin devansarea masurii de reducere a cotei de impozit de la 16% la 5%, initial stabilite pentru 1 ianuarie 2017. Noua Ordonanta face insa ca de la 1 ianuarie 2016 sa avem un impozit pe dividende de doar 5%.
Impreuna, prevederile incluse in Legea 227/2015 privind Codul fiscal si Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala au suferit 62 de modificari odata cu noua ordonanta, conform Contabilul.Manager.ro.
Concret, discutam despre 45 de modificari in Legea 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial nr. 688 din 10 septembrie 2015 si 17 modificari in Legea nr. 207/2015 privind... citeste mai departe despre "Primele modificari ale Noul Cod fiscal 2016 - Impozit redus, plafon majorat, TVA mai mic" pe Ziare.com mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2015, ora 12:03
Copresedintele PNL Vasile Blaga a anuntat, sambata, ca pe 7 septembrie Codul Fiscal ar putea ajunge la promulgare, aratand ca liberalii au decis sa nu mai depuna alte amendamente decat cele convenite la intalnirea politica a liderilor partidelor parlamentare cu privire la acest proiect.
El a precizat ca, saptamana viitoare, noul Cod Fiscal va fi adoptat de Parlament, astfel incat lunea viitoare ar putea ajunge la promulgare.
Puterea si Opozitia s-au inteles pe Codul Fiscal. Din nou. Dragnea crede ca Iohannis il va promulga
"Am fost de acord sa nu mai depunem alte amendamente decat cele convenite", a subliniat Blaga.
Liderii partidelor parlamentare au stabilit joi ca modificarile aduse Codului Fiscal sa fie adoptate in forma initiala care a fost aprobata ...citeste mai departe despre "Puterea si Opozitia si-au dat mana: Consens pe Codul Fiscal, PNL nu mai depune amendamente" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 29 August 2015, ora 14:44
Noul Cod Fiscal, daca va fi aprobat doar cu modificarile anuntate dupa intalnirea partidelor politice, prevede o cota de TVA de 5% pentru unele cazuri.
Ca orice lege ampla, noul Cod Fiscal produce atat efecte bune, cat si efecte nefavorabile.
Puterea si Opozitia s-au inteles: TVA de 20% din 2016. Ce se intampla cu celelalte taxe
Ce ne asteapta dupa dezmatul bugetar al Codului Fiscal si cresterii salariilor - deficit de cel putin 4% din PIB? (Video)
Intr-un articol precedent, am evidentiat trei cazuri punctuale prin care capitalul national este mai aspru impozitat decat capitalul strain.
Concurat neloial in tara mea: Noul Cod Fiscal dezavantajeaza firmele romanesti - 3 studii de caz
Insa proiectul are si multe parti pozitive.
In opinia mea, una dintre ele ar fi aplicarea unei cote reduse de TVA pentru unele livrari de bunuri si prestari de servicii.
Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2016, regasim in Codul Fiscal aplicarea unei cote reduse de 5% la TVA pentru... citeste mai departe despre "Noul Cod Fiscal: Pentru ce vom avea TVA de 5%" pe Ziare.com mai mult
Luni, 24 August 2015, ora 07:35
Premierul Victor Ponta a precizat, marti, ca pana in toamna vom avea Codul Fiscal aprobat, insa nu a spus si cum va fi posibil acest lucru.
"Codul Fiscal e bun pe termen lung, din fericire fusese votat de toata lumea in Parlament, deci aveam si consens politic. Pana la 1 septembrie, intr-o formula constitutionala, o sa avem si Cod Fiscal si reducerea TVA la 19%, pentru ca asta asteapta tot cei ce investesc si platesc taxe si au contribuit la cresterea economica de peste 4 procente. In rest, politica pentru altii. Formula de castig e sa nu se mai ia decizii politice proaste", a transmis seful Executivului.
Victor Ponta l-a atacat in continuare pe presedintele Klaus Iohannis, precizand ca acesta a promulgat Codul de Procedura Fiscala, dar nu si Codul Fiscal.
De ce a respins Iohannis Codul Fiscal, dar l-a promulgat pe cel de Procedura Fiscala - explicatii si implicatii
"Inteleg ca avem Codul de Procedura Fiscala... avem caruta, dar n-avem caii, asa se lucreaza nemteste... sau ...citeste mai departe despre "Ponta: Pana la 1 septembrie vom avea Codul Fiscal si reducerea TVA" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Iulie 2015, ora 10:40
Reprezentantii Comisiei Europene (CE) si cei ai Guvernului nu au cazut de acord asupra modificarilor aduse Codului Fiscal, astfel incat oficialii Fondului Monetar International (FMI) nu vor mai veni in iulie la Bucuresti.
"Au fost discutii intre CE, ceilalti colegi ministri pe fiecare subiect pe care il au in gestiune. Au fost discutii fructuoase. Asupra unui singur punct de pe agenda inca nu ne-am inteles si asupra caruia nu este un acord - Codul Fiscal", a declarat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
Codul Fiscal aprobat de Parlament prevede printre altele reducerea TVA de la 24% la 19% de la 1 ianuarie 2016, eliminarea "taxei pe stalp" si a supraaccizei la carburanti, scaderea impozitului pe dividende, majorarea plafonului de deductibilitate pentru asigurarile private de sanatate, si da posibilitatea primariilor sa majoreze cu 50% nivelul taxelor locale, in timp ce impozitul pe terenurile nelucrate poate creste cu 500%.
Din proiectul initial au fost eliminate scaderile... citeste mai departe despre "Noul Cod Fiscal, respins de Comisia Europeana - Oficialii FMI nu mai vin la Bucuresti" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 26 Iunie 2015, ora 12:20
Comisia de buget a Camerei Deputatilor a aprobat, luni, in unanimitate, proiectul noului Cod Fiscal, stabilind scaderea TVA de la 24% la 19%, de la 1 ianuarie 2016.
Popunerea de scadere a TVA la 19% a fost facuta de deputatul PNL Andreea Paul, iar presedintele Comisiei de buget, deputatul PSD Viorel Stefan, a spus ca PSD este de acord cu aceasta propunere, din "dorinta ca noul Cod fiscal sa fie votat in unanimitate".
Ministrul Finantelor Eugen Teodorovici a spus ca analizele facute arata ca o astfel de propunere va avea efecte bune in economie si ca cifrele arata ca "se poate face acest lucru".
Ponta guverneaza de la Istanbul prin Facebook: Reduce TVA la 19% de pe patul de spital
"Partea buna este ca din analizele pe care le-am facut, inclusiv la nivel tehnic cu cei de la CE, Fond si BM, asa cum stau astazi calculele, am spus ca suntem de acord cu orice fel de masura care vine in ...citeste mai departe despre "TVA de 19%? Comisia de buget a aprobat in unanimitate Codul fiscal - urmeaza votul deputatilor" pe Ziare.com mai mult
Luni, 22 Iunie 2015, ora 18:12