Experții financiari internaționali au anunțat la unison că economia Chinei va ajunge pe primul loc în lume, depășind Statele Unite, care în 2020, conduceau în topul PIB-ului nominal cu 20,81 trilioane de dolari, față de Beijing care avea 14,86 trilioane de dolari. Acest eveniment se va produce în jurul anului 2030, chiar mai repede decât s-a estimat, în trecut.
Însă trebuie subliniat faptul că, în prezent, China a întrecut SUA în clasamentul care ține evidența globală a ”parității puterii de cumpărare” (PPP) – o metodă care măsoară puterea de cumpărare a unei monede, exprimată într-o monedă de circulație internaționată, de regulă în dolari – unde Beijing-ul are 24,16 trilioane de dolari față de Washington cu 20,81 trilioane de dolari, în 2020, potrivit wbj.
Pentru a deveni independenți de China, țările europene ar trebui să își diversifice procesele de aprovizionare, pentru a-și menține activitatea de producție. China, ca ”fabrică a lumii”, este un element de neînlocuit al lanțului de aprovizionare global și de aceea va fi foarte dificil să se abată de la acest model.
”China este deja prima economie din lume în funcție de PPP și până în 2030, are șansa să devină cea mai mare economie și în ceea ce privește PIB-ul nominal”, a declarat Marek Wasinski, șeful echipei de comerț exterior de la Institutul de Economie din Polonia.
China în alertă maximă: SUA conduc cele mai mari... mai mult
Miercuri, 18 August 2021, ora 11:43
China a facut eforturi, in ultima vreme, pentru a-si spori influenta asupra altor tari fara a folosi forta sau mijloace de coercitie, numai prin folosirea asa-zisei puteri "soft".
Joseph S. Nye Jr., fost adjunct al Secretarului american al Apararii si presedinte al National Intelligence Council, profesor la Universitatea Harvard, scrie, pentru Project Syndicate, ca pentru o tara care isi baga in sperieti vecinii cu puterea militara in crestere accelerata este important sa intreprinda eforturi pentru a parea mai putin infricosatoare. Asta nu inseamna insa ca puterea "soft" proiectata de China nu intampina obstacole.
Pana acum, China a facut eforturi deosebite in cadrul acestei initiative. In cadrul Asian Infrastructure Investment Bank sunt cooptate tot mai multe state si in timpul vizitelor oficiale in exterior este acordat ajutor de multe miliarde de dolari. In curand poate depasi America in putere "soft", avand in vedere ca se estimeaza ca tara cheltuieste cam 10 miliarde de ...citeste mai departe despre "China si limitele puterii "soft" - cum se cumpara bunavointa mondiala" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 11 Iulie 2015, ora 13:45
Ideea presedintelui Xi Jinping de a-i readuce Chinei gloria de odinioara, reconstruind istoricul Drum al Matasii, este mai problematica decat si-ar fi dorit liderul chinez. Dificultatile isi fac deja simtita prezenta, desi acest proiect de mare amploare nici macar nu a fost demarat.
China n-a reusit, in cei 22 de ani de legaturi comerciale amiabile cu Kazahstanul, sa isi puna amprenta in mod semnificativ in statul vecin, in conditiile in care actualmente isi doreste sa construiasca drumuri si autostrazi care sa traverseze aceasta tara si sa ajunga pana in Venetia, refacand astfel Drumul Matasii.
De altfel, in 2009, cand au aparut primele informatii cu privire la intentiile Chinei, o serie de proteste violente ale poporului kazah l-au determinat pe presedintele Nursultan sa nege ca ar urma sa inchirieze terenuri statului chinez, informeaza Bloomberg.
In plus, desi Xi Jinping pare hotarat sa transforme noul Drum al Matasii in realitate, cele cel putin 60 de state care ar urma sa fie implicate in proiect sunt in continuare in ceata cu privire la detaliile intregului demers.
Visul lui Xi Jinping
Presedintele Xi Jinping viseaza sa extinda influenta economica incredibila de care se bucura China la nivel mondial si in sfera politica si culturala prin intermediul Drumului Matasii, planuind si o a doua ruta globala, de aceasta data maritima, care sa traverseze Cornul Africii pana in Europa.
In luna noiembrie, presedintele chinez a promis sa investeasca 40... mai mult
Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 14:04
Fondul Monetar International (FMI) a facut anuntul oficial: China depaseste puterea economica a oricarei alte tari din lume, inclusiv SUA, care in acest timp continua sa-si erodeze propria faima mondiala, din cauza cupiditatii elitelor politice si economice, dar si din pricina unui razboi nesfarsit, cu care s-a lansat in Orientul Mijlociu.
Conform datelor publicate de FMI, China va atinge in acest an un PIB de 17.600 de miliarde de dolari, in timp ce Statele Unite se vor opri la 17.400 de miliarde, la o diferenta relativ mica, noteaza Project Syndicate.
Totusi trebuie sa recunoastem ca, daca ne referim si la populatia Chinei, de peste patru ori mai numeroasa, valoarea PIB pe locuitor atinge abia 12.900 de dolari, in timp ce americanului ii revin 54.700 de dolari din PIB.
Saltul spre o mare putere al Chinei este remarcabil, dar el nu produce ...citeste mai departe despre "China, prima putere economica a lumii: Trecut si viitor. Prieteni si dusmani" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 11:45
Cresterea economica rapida a Chinei si marirea influentei in relatiile cu alte tari a provocat ingrijorare la Washington, deoarece America se confrunta cu un nou rival pentru dominatia globala.
China ar putea depasi puterea de cumparare a economiei Statelor Unite inca din acest an, potrivit estimarilor Bancii Mondiale, scrie Forbes.
Aceasta inseamna ca America va inceta sa mai fie cel mai mare producator din lume, pentru prima data de cand a depasit Marea Britanie, in anul 1876.
Cu toate astea, analistii considera ca exista cinci factori importanti care ii limiteaza potentialul Chinei de a deveni o putere mondiala.
1. Constrangeri geografice
Spre deosebire de America, care a fost in expansiune o mare parte din istoria sa, potentialul Chinei de crestere teritoriala este sever limitata geografic. La vest este platoul tibetan sterp si desertul Gobi.
La sud muntii Himalaya, iar la nord stepele care sunt un tampon fata de Rusia. La est se intinde cel mai mare ocean din ...citeste mai departe despre "Este China o mare amenintare pentru SUA, ca putere globala?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Iunie 2014, ora 15:06
Nu exista indoiala ca lumea secolului XXI va fi, in cele din urma, dominata de uriasa forta economica a Chinei.
Aceasta realitate devine evidenta pentru oricine face o analiza logica privind uriasul potential strategic al tarii si investitiile la care s-a angajat in infrastructura, cercetare, dezvoltare, precum si in cele militare, este de parere fostul vice-cancelar al Germaniei, Joschka Fischer, intr-un comentariu pe Project Syndicate.
China da intregului glob semnalul ca omenirea intra in secolul Asiei de Est si de Sud-Est.
Perspectiva prospera a acestei zone nu este motiv de ingrijorare pentru tarile dezvoltate de astazi. Dimpotriva, ar fi fost mult mai rau daca aceasta uriasa zona, cea mai populata a lumii, ar fi avut nevoie de ajutorul si nu de parteneriatul celor dezvoltati. Singura care poate constitui o preocupare este valorea spre care isi cauta societatea chineza calea viitorului.
Politica oficiala a Chinei a vizat, inca din anii '70, patru valori de modernizare: industria, tehnologia, agricultura si armata. Din pacate, politica oficiala a Chinei nu tine seama de cea de a cincea valoare, la fel de importanta, de care s-ar putea sa depinda chiar celelalte patru: democratia si statul de drept.
Problema pentru chinezi este ca autoritatile n-au nici interesul si nici dorinta sa piarda monopolul puterii. Ba, dimpotriva, adoptarea unui sistem pluralist ar putea genera tensiuni politice si ar tulbura sub multe aspecte autoritatea partidului monopol.... mai mult
Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 18:30
Patru dintre cele mai mari 21 de companii din lume sunt banci chinezesti. Iar "invazia" acestora abia incepe. China are sanse sa devina cel mai mare bancher al lumii.
In clasamentul annual al celor mai mari 2000 de companii din lume realizat de Forbes gasim nume cunoscute, cum ar fi: General Electric, JPMorgan Chase sau Apple.
Insa vom intalni si o serie de corporatii despre care sigur nu ati auzit, dar ale caror rezultate financiare sunt uimitoare: Industrial & Commercial Bank of China (ICBC), cu active de 2,5 trilioane de dolari, China Construction Bank si Bank of China, fiecare gestionand active de 1,9 trilioane de dolari, relateaza mai mult
Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 18:31
Sistemul bancar chinez este dominat de institutiile in care statul are un cuvant de spus. Premierul Chinei a decis ca acesta situatie trebuie sa ia sfarsit.
Saptamana trecuta, premierul chinez a sugerat ca vor avea loc cateva schimbari importante in sectorul financiar al tarii. "Ce-i drept, bancile noastre fac profit mult prea usor", a declarat Wen Jiabao la postul de radio China National, citat de mai mult
Luni, 09 Aprilie 2012, ora 18:16
China se afla aproape de un moment de rascruce, in care este nevoie de reducerea controlului statului asupra industriei si trecerea la liberalizarea pietelor, potrivit unui raport al Bancii Mondiale care anticipeaza ca tara va deveni cea mai mare economie a lumii pana in 2030.
Banca Mondiala cere guvernului de la Beijing sa aiba vointa de schimbare si reformeze structura economiei, a doua ca marime din lume dupa Statele Unite, pentru a continua cresterea veniturilor si a productivitatii in anii urmatori.
Fara noi politici de atenuare a inegalitatilor intre venituri si de promovare a unui consum intern sustenabil, China s-ar putea confrunta cu tensiuni sociale interne, in timp ce dependenta de exporturi poate crea tensiuni de necontrolat pe piata externa.
"Asa cum stiu liderii chinezi, actualul model de crestere este nesustenabil", a declarat luni, la Beijing, presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, la lansarea "China 2030 Report".
Raportul contine sase recomandari principale pentru Beijing, respectiv consolidarea economiei bazata pe legile de piata, promovarea inovatiei, ecologizarea economiei, securitate sociala pentru toti, imbunatatirea sistemului fiscal si promovarea unor relatii reciproc-avantajoase cu restul lumii.
Economia chineza a avansat cu un ritm mediu anual de 10% in ultimii 30 de ani si peste 500 de milioane de oameni au iesi din saracie, dar BM avertizeaza ca cresterea ar putea incetini la numai 5% pe an pana in 2026-2030, de la un ritm... mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 19:34