Donald Trump "penalizeaza" China pentru gestionarea crizei COVID: "Pentru ce au facut acestei tari si lumii nu vreau sa vorbesc cu ei acum"

Miercuri, 19 August 2020, ora 08:16
808 citiri
Donald Trump "penalizeaza" China pentru gestionarea crizei COVID: "Pentru ce au facut acestei tari si lumii nu vreau sa vorbesc cu ei acum"
FOTO Twiter/Donald Trump

Presedintele Statelor Unite Donald Trump a anuntat marti ca "a anulat" discutiile comerciale cu China din cauza raspunsului la coronavirus, la cateva zile dupa ce o revizuire programata a "Fazei 1" initiale a acordului comercial a fost amanata, informeaza miercuri dpa.

"Nu vreau sa discut cu ei acum. Pentru ce au facut acestei tari si lumii nu vreau sa vorbesc cu China chiar acum", a declarat Trump reporterilor in timp ce se deplasa in Arizona. "Ar fi trebuit sa-l opreasca, asa ar fi corect - am anulat discutiile cu China", a adaugat el.

Declaratia lui Trump intervine la o zi dupa ce presedintele a laudat achizitionarea de bunuri agricole de catre China si consilierul in probleme comerciale al presedintelui Peter Navarro a spus ca Faza 1 a acordului este "pe drumul cel bun."

Relatiile dintre Washington si Beijing au devenit tensionate de cand Trump a ajuns la putere, initial in mare masura asupra comertului si unor dispute legate de proprietatea intelectuala, continuand apoi pe masura ce pandemia de coronavirus s-a agravat.

Cele doua tari au ajuns la un acord de Faza 1 in ianuarie, care cere Chinei sa cumpere cantitati mari de produse agricole din SUA si alte bunuri. Cu toate acestea, se pare ca Beijingul este in imposibilitatea de a satisface cererile din cauza pandemiei.

Vorbind la postul de televiziune american CNBC luni, Navarro, consilierul in probleme comerciale la Casa Alba, a laudat achizitiile de exporturi americane de catre China, dar a acuzat conducerea chineza ca lucreaza cu democratii in incercarea de a-l inlatura pe Trump.

Tensiunile dintre cele doua tari s-au intensificat de asemenea asupra autonomiei Hong Kongului, tratamentului Beijingului vizand minoritatile etnice, expansiunii militare chineze in Marea Chinei de Sud, precum si sanctionarii de catre Statele Unite a companiilor de tehnologie chineze si cererii de a bloca Huawei de pe pietele 5G. ...citeste mai departe despre "Donald Trump "penalizeaza" China pentru gestionarea crizei COVID: "Pentru ce au facut acestei tari si lumii nu vreau sa vorbesc cu ei acum"" pe Ziare.com

#China, #SUA, #Donald Trump , #Stiri International