Guvernul a decis in sedinta de saptamana trecuta sa prelungeasca valabilitatea cardurilor de sanatate cu doi ani, pana la finalul mandatului PSD. Motivul spus clar e "degrevarea bugetului" si suntem asigurati ca, din punct de vedere al securitatii si functionarii, nu vor fi probleme.
Practic, acum suntem anuntati ca, la momentul infiintarii sistemului national electronic pe baza de card, s-a stabilit sa aiba o valabilitate de 5 ani, desi aceasta ar fi putut fi de 7 ani. Iar acum, in prag de expirare a termenului, situatia a fost reevaluata si valabilitatea prelungita.
Suma necesara reinnoirii tuturor cardurilor pentru cetatenii romani nu este deloc neglijabila. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ne anunta ca "masura va permite o economie de circa 270 milioane de lei". Adica in jur de 60 de milioane de euro pentru cele aproximativ 14.200.000 de carduri. Sau 19 lei, costul unui card.
Din informatiile obtinute de Ziare.com de la specialisti, pretul pe care il plateste Casa pentru un card de sanatate este corect, daca vorbim de achizitia la bucata sau loturi mici. In momentul in care insa bati palma pe un contract de peste 14 milioane de bucati, negocierile ar fi putut decurge mai bine.
Citeste aici mai multe despre perioada de valabilitate a cardurilor de sanatate
Eforturi pentru alocarea unui singur milion de euro
Revenind la informatiile oferite de CNAS, institutia ne mai spune ca "va depune toate eforturile necesare tiparirii si distribuirii de noi... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 07:18
Echilibrul bugetului public a fost constant o problema.
Interegnumul institutional in primii ani dupa 1989 a insemnat si o cadere masiva a veniturilor fiscale. in timp, aceste venituri s-au indreptat spre 27%-29% din PIB, plasand Romania intre statele europene cu performanta slaba din acest punct de vedere.
A contribuit la aceasta situatie si dimensiunea economiei subterane, cu evaziune fiscala mare; ponderea zonei informale a fost estimata in acei ani la peste 30% din PIB.
Cum am ajuns la caderea masiva a veniturilor fiscale
Intrarea in UE a adus progrese, dar nu a schimbat institutiile in mod radical si nici colectarea veniturilor fiscale nu s-a ameliorat. Cota unica (de 16%) a fost privita ca mijloc de a contracara slabiciuni institutionale si menita sa stimuleze un avant al ofertei (productiei) interne care sa aduca venituri mai multe la buget. A avut rezultate amestecate. Sa adaugam mersul distributiei veniturilor si capatam explicatii la persistenta unei stari mult sub optim a veniturilor bugetului.
Trebuie spus ca dezvoltarea economica cere productie de bunuri publice de baza, intre care educatie, infrastructura, sanatate.
Scaderea TVA la produse alimentare si servicii legate de consumul alimentar incepand cu iunie 2015 poate fi vazuta ca o masura de reparatie pentru cetatenii cu venituri modeste si foarte mici (dupa socul cresterii TVA la 24% in 2010), dar extinsa la o gama foarte larga de bunuri si servicii afecteaza nu in bine veniturile... mai mult
Duminica, 02 Iulie 2017, ora 12:11
Bugetul general consolidat a incheiat primele cinci luni ale acestui an cu un deficit de 2,17 miliarde lei, reprezentand 0,27% din PIB, in crestere de aproape trei ori fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata datele publicate pe site-ul Ministerului Finantelor.
Principala cauza a deficitului a fost cresterea puternica a cheltuielilor in luna mai, care a dezechilibrat bugetul si a produs un deficit lunar record, de 3,5 miliarde de lei.
Dupa primele patru luni, bugetul consolidat era inca pe plus, cu un excedent de 1,35 miliarde de lei, reprezentand 0,17% din PIB, ceea ce inseamna ca executia bugetara a fost foarte slaba in luna mai, cand s-a inregistrat un deficit - sau diferenta dintre cheltuieli si venituri bugetare - de 3,52 miliarde de lei.
"Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 98,4 miliarde lei, reprezentand 12,1% din PIB, au fost cu 7,9% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent. (...) Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 100,6 miliarde lei, cresc in termeni nominali cu 9,4% fata de aceeasi perioada din anul precedent", arata raportul bugetar lunar.
Pe categorii de venituri, cresteri importante au fost inregistrate in primele cinci luni la contributiile sociale, cu un avans de 15,9%, urmate veniturile de capital (+13,2%), impozitul pe salarii si venit (+12,9%) si impozitul pe comert exterior si tranzactii internationale (+10,1%).
O crestere conjuncturala a fost inregistrata la... mai mult
Marti, 27 Iunie 2017, ora 11:14
In contextul discutiilor pe Codul Fiscal, chestiunea cheltuielilor bugetare pentru tinerea sub control a deficitului a fost atinsa doar in treacat.
Dincolo de necesitatea ca executia bugetara sa fie acopere si o eventuala strategie, bugetul si fiscalitatea cere-l produce fiind singurele instrumente prin care un stat poate interveni in economie.
Un tabel, bazat pe datele Eurostat, pune in comparatie modul in care-si cheltuie Romania bugetul, cu viziunea si prioritatile celorlalte state UE.
Sursa: CursDeGuvernare.ro. Date: Eurostat
Pentru Sanatate si Educatie: Putin si ineficient
La sanatate, Romania a cheltuit in 2013 echivalentul a 4% din PIB, mult sub media de la nivel european, de 7,2% din PIB. Asta in conditiile in care, Lituania, un stat care a avut cheltuieli raportate la PIB comparabile cu Romania, de 35,5%, a alocat 5,6% din PIB pentru serviciile de sanatate.
Potrivit metodologiei Eurostat, cheltuielile de sanatate includ achizitia de medicamente si ...citeste mai departe despre "Cum isi cheltuie bugetele statele UE: Particularitatile Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 Septembrie 2015, ora 12:55
Guvernul a taiat cheltuielile bugetului de stat prin care sunt cofinantate proiecte care beneficiaza de fonduri externe nerambursabile postaderare, in conditiile unei executii slabe pana la finele lui august, de 29%, insa chiar si asa raman disponibile 12,5 miliarde lei pentru co-finantari.
"Singura explicatie (pentru taierea cheltuielilor - n.r.) este executia la luna august, 29,1%, dar si cu aceasta taiere raman 12,5 miliarde lei cheltuieli pentru co-finantare, care inseamna 6% mai mult fata de executia pe 2013, 18,9% mai mult fata de executia din 2012, 75,5% mai mult decat in 2011, 236% mai mult decat in 2010 si 495% mai mult decat in 2009", a declarat ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, dupa aprobarea rectificarii bugetare.
Guvernul a taiat, prin a doua rectificare bugetara din acest an, 3,9 miliarde lei (circa 900 de milioane euro) din cheltuielile bugetului de stat pentru proiectele beneficiare de fonduri UE, din care peste un miliarde lei de la autostrazi.
Din cele 3,9 miliarde lei luate de la proiectele cu fonduri UE, peste un miliard de lei a fost taiat de la Secretariatul General al Guvernului (SGG), care gestioneaza, prin Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, marile proiecte de infrastructura, in principal constructia de autostrazi.
Din sumele prezentate rezulta ca Executivul reduce cu 3,6 miliarde lei banii alocati cofinantarii proiectelor care beneficiaza de fonduri UE nerambursabile, intrucat din cele... mai mult
Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 09:45
Executia bugetara s-a incheiat dupa cinci luni cu un deficit de aproape 5 miliarde de lei, reprezentand 0,24% din PIB, in scadere de la 0,28% din PIB la finele lunii aprilie si de la 1,04% din PIB in perioada similara din 2013, in contextul reducerii cheltuielilor cu 2,3%.
"In primele cinci luni ale anului 2014 a avut loc o consolidare fiscala de 0,8% din PIB fata de primele cinci luni din 2013, respectiv o reducere a deficitului de 5 miliarde lei, ceea ce creaza premisele incadrarii in tinta de deficit pe ansamblul anului 2014", potrivit Ministerului Finantelor.
Romania s-a angajat prin acordurile cu institutiile financiare internationale ca deficitul bugetar din acest an sa nu treaca de 2,2% din PIB. Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 84,1 miliarde de lei in primele cinci luni si reprezinta 12,7% din PIB. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, veniturile au fost mai mari cu 3,7% in termeni nominali.
Cresteri au fost inregistrate la incasarile din contributiile de asigurari sociale (+1.020,6 milioane lei), impozite si taxe pe proprietate (+901,2 milioane lei), accize (+814,9 milioane lei), impozitul pe profit (+604,2 milioane lei), TVA (+277 milioane lei).
La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate, cu 5,3%, taxe pe utilizarea bunurilor - 4,6% si venituri nefiscale - 2,1%.
Sumele rambursate de UE in contul platilor efectuate s-au redus cu 16,0%... mai mult
Joi, 26 Iunie 2014, ora 08:41
Guvernul a avizat plata dubla a personalului medical pentru zilele nelucratoare, sambata, duminica si sarbatori, si a aprobat suplimentarea bugetului Sanatatii cu 200 milioane lei in vederea platii arieratelor, a anuntat ministrul Nicolaescu, care a declarat ca astfel ar putea inceta greva medicilor.
Totodata, printr-o hotarare, bugetul Ministerului Sanatatii a fost suplimentat cu 200 milioane lei din Fondul de rezerva al Guvernului, suma care, potrivit lui Nicolaescu, va fi transferata Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru plata arieratelor din sistem, astfel incat anul 2013 sa se incheie fara datorii, cat si pentru cheltuielile de functionare ale unitatilor medicale.
Ministrul Sanatatii a aratat ca este vorba de angajamente luate de Guvern cu sindicatele din domeniu, iar in urma sedintei Executivului va avea o intalnire cu Federatia Sanitas in urma careia spera sa se puna capat conflictului de munca declansat de aceasta, iar greva de joi sa fie suspendata.
Nicolaescu a reafirmat cu acest prilej ca este posibila cresterea veniturilor personalului medical in 2014, dar etapizat si in functie de veniturile pe care le va aduce in sistem introducerea pachetului de servicii medicale de baza.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat luni, dupa intalnirea cu reprezentantii Sanitas, ca a convenit impreuna cu acestia suspendarea oricarui conflict colectiv de munca, urmand ca miercuri sa aiba noi runde de discutii.
Tot dupa negocierile de luni de la... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 15:45
Sanatatea este al doilea sector ca pondere a cheltuielilor bugetare, primul fiind asistenta sociala, care include pensiile, a declarat joi la Parlament ministrul pentru Buget, Liviu Voinea.
"(La Sanatate - n.r.) 4,3% este propunerea noastra pentru anul 2014 comparativ cu 4% pentru 2013. Daca luam in calcul arieratele 4,2% pe 2013. Raportat la 6% din PIB, este putin raportat la media europeana care este tot in jur de 6%, este iarasi putin. Trebuie sa ne uitam la prinderea cheltuielilor bugetare pentru Sanatate din totalul cheltuielilor bugetare si aceasta a crescut constant. Daca in 2010 era 9,6%, in 2012 era 10,7%, urmand ca anul viitor sa reprezinte 12,2%.
Sanatatea este al doilea sector ca pondere totala a cheltuielilor bugetare, primul este asistenta sociala care include in primul rand pensii. Sanatatea este o prioritate si acest lucru se vede in alocarea bugetara pentru acest sector. 12,2% din bugetul Romaniei pentru Sanatate, 12,2% media europeana a cheltuielilor pentru Sanatate. Raportat la media europeana, suntem exact acolo ca procent din cheltuielile totale ale bugetului", a explicat ministrul, intr-o dezbatere.
Potrivit acestuia, cheltuielile in Sanatate pe post finantat au crescut de la 95.000 lei in 2009 la 160.000 lei in 2014.
Demnitarul a sustinut ca a propus sindicatelor din domeniul sanitar sa existe o bugetare pe baza de performanta, iar cresterile viitoare ale bugetului Ministerului Sanatatii sa fie raportate si conditionate de nivelul de... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 16:05
Guvernul estimeaza ca inghetarea pensiilor, anularea de facilitati sociale si amanarea unor obligatii ale statului vor reduce cheltuielile cu 13,5 miliarde lei (2,5% din PIB) si ca, in lipsa acestor masuri, deficitul va urca la 8,4% din PIB, intr-un an care va debuta cu scadere economica.Printr-o ordonanta de urgenta adoptata in prima sedinta dupa votul de investitura, Guvernul a decis, printre altele, inghetarea pensiilor, inclusiv pentru grupele de munca I si II, a amanat pana in 2011 achitarea contributiei de asigurari sanatate pentru pensii neimpozabile, a taiat tichetele de masa, vacanta si cadou, a prelungit perioada de limitare a salariilor directorilor companiilor de stat si membrilor CA si a limitat alocatiile pentru cercetare, potrivit Mediafax.
Intr-un document obtinut de MEDIAFAX, Guvernul apreciaza ca toate aceste masuri se vor economisi de la buget aproximativ 13,5 miliarde lei (reprezentand circa 2,5% din PIB) si ca, in cazul neadoptarii lor, deficitul bugetar s-ar majora cu acest procent si ar ajunge la 8,4%, ceea ce ar duce la pierderea acordurilor cu institutiile financiare internationale si ar bloca relansarea economica.
Deficitul bugetar prevazut pentru anul viitor de Guvern si convenit cu FMI este de 5,9% din PIB.
Conform estimarilor Executivului, prin aceste masuri vor fi diminuate veniturile la bugetul Fondului national unic al asigurarilor sociale de sanatate (cu un minus de 2,4 miliarde lei) si din TVA (-1,2 miliarde lei), concomitent insa cu... mai mult
Marti, 29 Decembrie 2009, ora 16:08