CFR SA a deblocat pe 30 martie conturile CFR Marfa pentru a-i permite societatii sa isi plateasca la timp cei 7.500 de salariati. Totodata, CFR SA a ridicat popririle de conturile unei societati detinute de CFR Marfa, care risca falimentul daca banii i-ar mai fi fost blocati in banci chiar si o singura zi.
"Nu avem garantia ca salariile se vor putea plati la timp, astazi (30 martie - n.red.). Cu toate astea, avem certitudinea ca CFR SA a ridicat popririle de pe conturile CFR Marfa si de pe conturile unora dintre clientii acesteia, ceea ce permite plata angajatilor", a declarat pentru Ziare.com presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulica Mantescu.
Acesta a apreciat, totodata, ca problemele societatii sunt departe de a fi rezolvate. Pe langa faptul ca merge pe pierdere, CFR Marfa are un calcai al lui Ahile numit CFR Intretinere si Reparatii Locomotive si Utilaje (IRLU). Aceasta societate este o filiala cu personalitate juridica a CFR Marfa, care incearca sa se redreseze din punct de vedere financiar. CFR IRLU risca, insa, sa intre in faliment ori de cate ori i se blocheaza conturile. Iar daca filiala ar falimenta, ar putea trage dupa ea si CFR Marfa.
"CFR Marfa detine CFR IRLU, societate care repara locomotive si vagoane. Aceasta CFR IRLU - care primeste 85% din comenzi si din bani de la CFR Marfa - se afla de trei ani in insolventa si s-a obligat sa faca lunar plati catre ANAF, in virtutea procesului de reorganizare. Iar daca CFR SA popreste simultan... mai mult
Vineri, 30 Martie 2018, ora 14:39
Sindicalistii din Federatia Mecanicilor de Locomotiva sustin ca CFR Marfa are popriri pe toate conturile si, in consecinta, nu le va putea plati, pe 30 martie, salariile celor 7.500 de angajati.
In plus, fara bani, CFR Marfa nu se va putea inscrie nici la licitatiile de zilele urmatoare pe care spera sa le castige, ca sa poate ramane pe piata. Deja a pierdut doua dintre ocazii, potrivit unor documente furnizate de sindicalisti.
Presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva din Romania, Iulica Mantescu, sustine ca aceasta criza a societatii este cauzata atat de nepasarea statului, cat si de interesele celor care ar vrea sa aduca CFR Marfa in sapa de lemn si sa-i preia clientii.
Potrivit unui document prezentat de sindicalistii CFR Marfa joi, in cadrul unei conferinte de presa, CFR Marfa SA are de platit catre Compania Nationala CFR SA 835.829 lei, dintre care 590.126 lei sunt datorii curente, iar restul, penalitati.
Cum s-a ajuns ca CFR Marfa sa datoreze aceste sume, dupa ce in urma cu numai cini ani statul ii stersese datoriile, a explicat pentru Ziare.com presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva din Romania, Iulica Mantescu.
"In primul rand, taxele platite de societate pentru exploatarea infrastructurii sunt foarte mari. Pentru fiecare kilometru pe care fiecare tren il parcurge pe cale ferata, se plateste catre CFR SA o taxa de circa 15 lei, echivalentul a 3,6 euro. Apoi, se lucreaza cu locomotive vechi de peste 60 de ani si cu vagoane vechi,... mai mult
Joi, 29 Martie 2018, ora 19:13
Privatizarea CFR Marfa va fi din nou discutata cu finantatorii internationali care vor veni in Romania saptamana viitoare si este posibil sa fixam alt calendar, in functie de interesul nostru, a declarat, marti, ministrul Transporturilor, Ioan Rus
"Pentru privatizarea CFR Marfa este un calendar agreat inca de anul trecut. De saptamana viitoare vine FMI. Vom avea discutii. Am avut discutii si cu ei si cu Banca Mondiala si cu Comisia Europeana. Am explicat ca suntem absolut de acord cu privatizarea CFR Marfa - si nu numai CFR Marfa, sunt de acord cu ideea in sine, dar sa-mi dea ragazul necesar sa aduc aceste companii in situatia de a putea fi vandabile pe bani adevarati. Privatizarea nu poate fi doar un scop in sine: hai sa scapam de ceva. Sa reusim sa si incasam si sa facem si din punct de vedere economico - financiar o afacere buna si incet-incet aceste lucruri se materializeaza si atunci vom agrea cu dansii un calendar care chiar sa se intample. Pana in august 2015 trebuia lansata licitatia, dupa calendarul vechi. Este posibil sa se intample exact in interiorul acelui program si este posibil sa se inteleaga - de fapt inteleg, ca am avut aceste discutii - nevoia sa miscam calendarul in functie de interesul nostru", a explicat Rus, intr-o conferinta de presa, informeaza Agerpres.
CFR Marfa a inregistrat rezultate bune, in primele noua luni din 2014, a anuntat ministrul, in conditiile in care volumul de marfuri expediate a crescut cu 6,9%, iar cota de piata a urcat de... mai mult
Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 09:10
Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Transporturilor, Ramona Manescu, sa inceapa din aceasta saptamana procedurile pentru o noua privatizare a companiei CFR Marfa, proces care sa fie incheiat pana in vara anului viitor, fara ca Guvernul sa mai fie "blocat" de catre CSAT.
Privatizarea CFR Marfa nu s-a putut finaliza la termenul limita, luni, 14 octombrie, pentru ca unele banci creditoare ale CFR Marfa nu si-au dat acordul pentru schimbarea actionariatului, iar Consiliul Concurentei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunta asupra tranzactiei.
Anexa actului normativ pentru privatizarea CFR Marfa prevede ca transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de 51% din actiuni se realizeaza la data indeplinirii cumulative a cinci conditii: emiterea unei decizii din partea autoritatilor de concurenta; finalizarea de catre vanzator a conversiei creantelor detinute de stat asupra companiei la data semnarii contractului si definitivarea structurii capitalului social al societatii in urma operatiunii; obtinerea de catre vanzator de la finantatorii interni si externi ai societatii a unui acord cu privire la modificarea structurii actionariatului societatii, ca efect al incheierii contractului; creditarea contului vanzatorului cu toate sumele datorate de cumparator si semnarea declaratiei privind transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de actiuni in registrul actionarilor si de actiuni al societatii.
Consiliul Concurentei nu a putut da avizul... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 13:48
Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Roman (GFR), a declarat marti ca analizeaza posibilitatea de a cere o ordonanta presedintiala in justitie prin care privatizarea CFR Marfa sa continue.
"Putem analiza posibilitatea de a cere o ordonanta presedintiala in justitie pentru ca privatizarea CFR Marfa sa continue", a declarat Stoica, proprietarul GFR.
Privatizarea CFR Marfa nu s-a putut finaliza la termenul limita, luni, 14 octombrie, pentru ca unele banci creditoare ale CFR Marfa nu si-au dat acordul pentru schimbarea actionariatului, iar Consiliul Concurentei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunta asupra tranzactiei.
Anexa actului normativ pentru privatizarea CFR Marfa prevede ca transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de 51% din actiuni se realizeaza la data indeplinirii cumulative a cinci conditii: emiterea unei decizii din partea autoritatilor de concurenta; finalizarea de catre vanzator a conversiei creantelor detinute de stat asupra companiei la data semnarii contractului si definitivarea structurii capitalului social al societatii in urma operatiunii; obtinerea de catre vanzator de la finantatorii interni si externi ai societatii a unui acord cu privire la modificarea structurii actionariatului societatii, ca efect al incheierii contractului; creditarea contului vanzatorului cu toate sumele datorate de cumparator si semnarea declaratiei privind transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de actiuni in... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 08:50
Autoritatile romane au acordurile de principiu din partea institutiilor financiare internationale si a Comisiei Europene pentru stergerea datoriilor CFR Marfa catre statul roman, a caror valoare este in jur de 1,5 miliarde de lei, mult mai mare decat cea a activelor societatii.
"Noi am inceput demersurile pentru anularea datoriilor (CFR Marfa - n.r.) catre stat. Avem acordurile de principiu din partea institutiilor financiare internationale si ale CE. Avem acordul verbal al DG Competition", a declarat, joi, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, dupa incheierea procedurii de deschidere a ofertelor pentru precalificarea potentialilor investitori pentru CFR Marfa.
Potrivit acestuia, valoarea datoriilor totale ale CFR Marfa depaseste doua miliarde de lei, din care 1,5 miliarde de lei sunt datorii catre statul roman.
"Aceste datorii speram sa fie sterse in urmatoarea perioada. Aceste datorii sunt mult mai mari decat activele companiei", a adaugat el.
Seful de la Transporturi a explicat ca, dupa anularea datoriilor, va putea fi ridicat sechestrul asigurator al ANAF pus pe activele CFR Marfa, iar apoi o parte din acestea vor fi trecute la CFR SA.
"Nu au fost active trecute la CFR SA. Vor fi trecute dupa ce ANAF va ridica sechestrul asigurator, pentru ca pe toate activele CFR Marfa exista sechestru asigurator de la ANAF. Acest sechestru poate fi ridicat, conform legii, abia dupa anularea datoriilor. Sechestrul a fost pus pe cladiri, terenuri, dana, feriboturi,... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 16:00
CFR Marfa va prelua datorii bugetare de 606 milioane lei de la CFR SA, prin compensarea unei parti din sumele pe care operatorul feroviar de marfa le are la compania de infrastructura, iar creantele bugetare vor fi convertite in actiuni, astfel ca veniturile din privatizare vor intra la buget.
"Va fi o ordonanta de urgenta prin care CFR Marfa va prelua datoria de 606 milioane lei pe care CFR Infrastructura o are la ANAF. Prin aceasta operatiune, ANAF va descarca pe CFR Infrastructura de creanta, iar CFR Marfa isi va stinge partial datoria pe care o are la CFR Infrastructura.
In pasul al doilea, statul va putea transforma datoriile preluate in actiuni, in vederea privatizarii. Prin aceasta procedura se scad semnificativ si arieratele companiilor de stat monitorizate de FMI, si se completeaza si veniturile bugetare", au declarat sursele guvernamentare.
Operatiunea a fost discutata si cu reprezentantii Comisiei Europene.
Licitatia va porni de la 180 de milioane de euro pentru 51% din actiuni
Potrivit strategiei de privatizare a CFR Marfa, aprobata de Guvern in luna februarie, CFR Marfa inregistra datorii totale de 1,8 miliarde lei, dintre care circa 600 milioane lei la buget si 600 milioane lei catre CFR Infrastructura, restul reprezentand penalitati de intarziere si restante catre furnizori privati.
Anuntul de privatizare publicat vineri de Ministerul Transporturilor stabileste ca licitatia pentru pachetul de 51% din actiunile CFR Marfa va porni de la un... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 15:29
Privatizarea CFR Marfa nu se va mai face in 2012, desi evaluarea companiei este finalizata, a declarat, marti, Horatiu Buzatu, secretar general adjunct in Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, care a adaugat ca o decizie va fi luata, cel mai probabil, in 2013.
"Pentru finalizarea privatizarii in acest an raspunsul este mai degraba nu. Am terminat evaluarea companiei, dar nu putem avansa cifre. Asta pentru ca ar fi in dezavantajul vanzatorului, adica statul roman, dar si al celor care vor fi interesati sa participe", a declarat reprezentantul Ministerului Transporturilor, prezent la Zilele Feroviare 2012.
La inceputul lunii octombrie, Horatiu Buzatu declara ca finalizarea privatizarii integrale a CFR Marfa pana la 31 decembrie 2012, conform intelegerii cu Fondul Monetar International, necesita un ultim aviz din partea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).
"Acest ultim aviz nu a venit, ci am primit un comunicat prin care ni s-a spus ca membrii CSAT au fost informati cu privire la privatizarea societatii. Practic, aceasta a dus la scoaterea proiectului de Hotarare de Guvern privind privatizarea societatii din sedinta de Guvern de miercuri, iar lipsa avizului poate fi o problema din cauza calendarului foarte strans", spunea Buzatu.
De ce a blocat CSAT privatizarea CFR Marfa? Ce spune Presedintia
Acesta a mai subliniat ca Ministerul Transporturilor primise toate avizele din partea celorlalte ministere pentru privatizarea integrala a societatii si... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 17:00
Pierderile CFR Marfa vor creste in acest an 2,3 ori, de la 81,2 milioane lei la 192 milioane lei, pentru ca Guvernul nu a efectuat o majorare de capital, care ar fi condus la stoparea inregistrarii de pierderi si ariearate la finele acestui an, se arata intr-un proiect de HG, potrivit Mediafax.
"Intrucat aceasta actiune nu s-a finalizat, societatea este in prezent in imposibilitate de a reduce arieratele, si implicit, cheltuielile suplimentare cu accesoriile, fiind astfel prevazut un nivel majorat al arieratelor la 31 decembrie 2011.
Majorarea pierderii pe anul 2011 provine din inregistrarea pe cheltuieli a penalitatilor aferente datoriilor la bugetul general consolidat al statului in valoare de 150 milioane lei", se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului de HG elaborat de Ministerul Transporturilor pentru rectificarea bugetului companiei.
Ministerul mentioneaza ca bugetul initial al CFR Marfa pentru acest an a fost aprobat in conditiile in care compania urma sa beneficieze de majorarea de capital.
Bugetul rectificat prevede o crestere a veniturilor cu 10% fata de nivelul stabilit la inceputul anului, la 1,16 miliarde lei si o majorare a cheltuielilor cu 19,4%, la 1,35 miliarde lei.
Platile restante vor urca cu 63,2%, de la 765,6 milioane lei la 1,25 miliarde lei, iar nivelul creantelor a ramas nemodificat la 360 milioane lei.
Totodata, fondul de salarii a crescut cu 3,5%, de la 255,56 milioane lei la 264,71 milioane lei, insa castigul mediu pe... mai mult
Duminica, 11 Septembrie 2011, ora 13:19