Romania are cel mai mic buget national, ca procent din produsul intern brut (PIB), iar ponderea veniturilor bugetare va creste doar printr-o schimbare a filosofiei vis-a-vis de scaderile de taxe si prin reducerea evaziunii fiscale, sustine presedintele administratorului de fonduri de pensii BCR Pensii, Radu Craciun.
Veniturile bugetului consolidat au fost de 223,7 miliarde lei anul trecut, aproape 28% din PIB-ul estimat pentru 2016, cel mai mic procent din Uniunea Europeana.
Situatie ingrijoratoare a bugetului in ianuarie: Veniturile au scazut, cel mai mult incasarile din TVA, cheltuielile au crescut
Comisia Europeana cere Guvernului Grindeanu sa spuna, credibil, cum va aduce deficitul bugetar la 3%
Situatia se va schimba doar printr-o reducere a evaziunii fiscale si printr-o schimbare a atitudinii fata de scaderile de taxe, considera economistul.
"Antreprenorii ar trebui sa spuna stop taierilor de taxe. Nu putem sa avem si autostrazi si taxe mici. Totodata, trebuie luate masuri impotriva evaziunii fiscale", a afirmat Craciun, joi, in cadrul unui summit organizat de fundatia Romanian Business Leaders (RBL).
Din cauza veniturilor bugetare foarte mici, ponderea sumelor alocate Apararii este mai mare decat in state mai bogate, dar care au venituri bugetare raportate la PIB mult mai mari.
"Avem alocat 6,3% din veniturile bugetare pentru Aparare, in timp ce o tara ca Marea Britanie are alocat 5,8%", a spus Craciun.
El considera ca este normal ca Europa... mai mult
Joi, 02 Martie 2017, ora 12:25
Viitoarea evolutie a NATO a devenit unul dintre principale subiecte dupa ce Donald Trump a castigat alegerile prezidentiale din SUA, avand in vedere ca miliardarul declarase in campanie ca statele aliate nu se vor mai bucura de sprijin in caz de atac daca nu au alocat suficienti bani pentru aparare.
Intrebat intr-un interviu la Europa FM daca Romania se afla pe lista statelor care ar fi vizate de declaratiile lui Trump, premierul Dacian Ciolos a asigurat ca bugetul pentru Aparare va ajunge in 2017 la 2% din PIB si chiar ca au fost demarate parteneriate de inzestrare a armatei, Romania urmand chiar sa produca transportoare blindate.
"Nu o sa se afle pe lista Romania pentru ca ne-am asumat deja sa marim finantarea. Suntem constienti de faptul ca nu poti sa ceri sprijin pentru Aparare daca nu contribui si tu. Am avut discutii si decizia politica de la Bucuresti in legatura cu alocarea a 2% din PIB pentru Aparare in 2017 e apreciata, acum trebuie facut efortul sa se materializeze", a ...citeste mai departe despre "Ciolos, despre NATO in era Trump: Suntem constienti ca nu poti sa ceri aparare daca nu contribui. Romania va produce blindate" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 13:32
Comentariile de campanie ale presedintelui ales al SUA, Donald Trump, cu privire la dezinteresul tarilor aliate de a asigura finantarea necesara functionarii optime a Aliantei Nord-Atlantice, a pus pe jar mai multe state membre NATO.
Cresteti bugetele de Aparare! - au cerut la unison ministrii de Externe din Lituania si Letonia, aflati in vizita la Paris, informeaza Bloomberg.
"Sa ne implicam!"
Statele baltice se tem cel mai mult de o posibila agresiune a Rusiei in regiune, modelul crizei din Ucraina si a anexarii Crimeei peste noapte dandu-le fiori reci oficialilor din cele trei republici ex-sovietice.
"Poate ca modul in care Donald Trump a expus acest lucru a fost dur, dar criticile sale sunt intemeietate si trebuie sa facem ceva in aceasta privinta. Acum este momentul sa ne implicam si nu sa ne vaitam", a punctat ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius.
Surprinzatoarea victorie a candidatului republican la Casa Alba a pus pe jar intreaga Europa, in timpul campaniei Trump declarand ca NATO a devenit un organism invechit, iar statele membre care nu isi respecta angajamentul de a contribui cu 2% din PIB la bugetul de Aparare nu ar trebui sa fie sprijinite de catre armata americana in caz de agresiune.
Mai mult, dupa castigarea alegerilor, Donald Trump s-a intretinut la telefon cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, ambii stabilind ca relatia SUA-Rusia trebuie sa cunoasca o detensionare.
Doar cinci state membre NATO au reusit sa atinga... mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 08:14
Dupa ani de seceta in bugetele de Aparare ale majoritatii statelor membre UE, liderii europeni par sa accelereze subit cheltuielile in sector, ca urmare a riscurilor de securitate de pe continent.
Cel mai recent raport al Institutului International pentru Studii Strategice (IISS), citat de postul american CNBC, arata ca tarile din Europa de Vest au incheiat o perioada de austeritate in materie de securitate, anul acesta bugetele de Aparare crescand in medie cu 1%.
Temeri comune
Intre 2007 si 2015, linistea de pe continent, ca si criza financiara au generat diminuari de 15 procente in cheltuielile de aparare din Uniunea Europeana.
2016 pare sa fie anul in care amenintarile de securitate reprezentate de tendintele expansioniste ale Rusiei si pericolul atentatelor au schimbat mentalitatea liderilor europeni, care au decis sa finanteze intr-un mod mai consistent sectorul de Aparare.
"Statele europene mai mari au inceput deja sa implementeze politici de crestere a cheltuielilor de aparare, in lumina amenintarilor continue la adresa securitatii interne", anunta Fenella Mcgerty, analist principal al IHS Jane.
Ministrii Apararii din Spania, Germania, Italia si Franta au semnat o scrisoare comuna in care solicita omologilor din restul statelor UE crearea unui comandament militar la nivelul Uniunii, acestui organism revenindu-i sarcina de a superviza operatiunile militare comune.
Mcgerty crede ca noul tip de comunicare incrucisata intre responsabilii cu... mai mult
Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 11:30
Armatele Norvegiei si Suediei trec printr-un proces de modernizare, dupa ce tensiunile dintre Rusia si Occident, ca si demonstratiile de forta ale Moscovei in nordul extrem si in regiunea baltica i-au pus pe ganduri pe oficialii de la Oslo si Stockholm.
Programele multianuale de modernizare a armatelor celor doua tari prevad ca, intre 2016 si 2020, capacitatea de reactie sa creasca rapid, in urma investitiilor facute in tehnica noua de lupta, relateaza Defense News.
Norvegia joaca serios
Respectandu-si statutul de tara membra a Aliantei Nord-Atlantice, Norvegia pare sa ia in serios amenintarea reprezentata de Rusia.
6 miliarde de dolari au fost alocati in acest an de guvernul de la Oslo pentru a face din Fortele Armate Norvegiene (NAF) o armata de elita, capabila sa reactioneze rapid si in forta in cazul unui atac.
Investitiile nu se opresc insa aici, inca 20,2 miliarde de dolari urmand sa fie varsati in bugetul Apararii in urmatoarele doua decenii.
"Obiectivul nostru este sa folosim acesti bani pentru a creste capacitatile si capabilitatile defensive ale armatei", a explicat ministrul norvegian al Apararii, Eriksen Soreide.
Planurile oficialilor norvegieni includ achizitionarea a 52 de avioane de lupta F-35, inlocuirea submarinelor de clasa Ula, procurarea unor aeronave de supraveghere, modernizarea tancurilor Leopard si dotarea trupelor din nord cu baterii antiaeriene de ultima generatie.
Suedia, intre ciocan si nicovala
Nici la Stockholm apele... mai mult
Miercuri, 14 Septembrie 2016, ora 14:06
Europa a devenit inca o data un loc in care etalarea fortei militare a fiecarui stat in parte reprezinta o chestiune general acceptata si considerata a fi chiar necesara, dupa mai bine de 20 de ani de liniste, arata ultimul raport al Agentiei Europene de Securitate (EDA).
Analistii sustin ca amenintarea Rusiei sta in spatele cresterilor masive ale bugetelor de aparare ale statelor din Uniunea Europeana, cel mai mare efort fiind remarcat in randul tarilor din Europa Centrala si de Est, potrivit Defense News.
Teama umfla bugetele
La doua decenii de la sfarsitul Razboiului Rece, intentiile expansioniste manifestate de Vladimir Putin in Crimeea si estul Ucrainei au fortat liderii europeni sa creasca cheltuielile cu programele militare, arata raportul.
"Declinul care a afectat bugetele de aparare ale tarilor europene in ultimii 20 de ani, mai ales dupa 2008, a incetat", noteaza analistii care au efectuat cercetarea.
Cresterea cea mai mare se observa in bugetele din Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia si Slovacia, cele 7 tari operand majorari ale cheltuielilor militare de 19,9 procente in acest an.
Recordul ii apartine Ungariei, care se apropie de o crestere de 22%, cu o suplimentare de buget de aproape un miliard de dolari.
In sud-estul Europei, Romania, Bulgaria, Croatia, Ciprul, Serbia si Slovenia au suplimentat in medie bugetele de aparare cu 9,2%, in vreme ce procentul adaugat de statele din vestul Europei se ridica la 2,7%.
Doar... mai mult
Vineri, 19 Februarie 2016, ora 14:25
1Decizia lui Vladimir Putin de a anexa Peninsula Crimeea, in primavara lui 2014, a declansat o cursa a inarmarilor in regiune, in conditiile in care vecinii Federatiei Ruse se simt amenintati de miscarile tot mai indraznete ale Moscovei.
State care, pe fondul crizei economice, isi redusesera semnificativ cheltuielile cu apararea au inceput sa pompeze din nou bani in bugetul armatelor proprii, potrivit unei analize Bloomberg.
Efectul se vede cel mai bine in Lituania. Tara care din 2009 a scazut nivelul bugetului de aparare pana sub 1% din PIB a tresarit brusc, efectuand o suplimentare a cheltuielilor militare de 30% in cursul anului trecut.
Procentual, cresterea este mai mare decat cele inregistrate anul trecut in toate celelalte 27 de state membre ale Aliantei Nord-Atlantice.
In top intra si Polonia, pe locul 3 din punct de vedere al cheltuielilor de aparare inregistrate in 2015, in vreme ce Letonia si Estonia, tari care au granita comuna cu Rusia vin pe locurile 5, respectiv 8 in clasamentul intern al NATO.
Datele statistice reflecta nelinistea in crestere pe care o simt vecinii Rusiei fata de intentiile lui Putin. Pe langa anexarea Crimeii, in 2008, Moscova a purtat un razboi cu vecinul din sud, Georgia, iar de anul trecut s-a implicat intr-o campanie aeriana pe frontul din Siria.
Eforturile financiare vin si ca urmare a protocolului incheiat intre statele membre NATO de a atinge un nivel de finantare a sectorului de aparare echivalent cu 2% din PIB al... mai mult
Marti, 16 Februarie 2016, ora 16:15
Avioanele Frantei si Marii Britanii au continuat sa bombardeze tinte ale Statului Islamic, saptamana aceasta, in cadrul misiunilor coalitiei internationale coordonate de Statele Unite.
Cu toate acestea, oficialii de la Washington sunt ingrijorati de pozitia celorlalti aliati din Europa, care nu dau semne ca ar vrea sa sustina nici militar, nici financiar ofensiva impotriva terorismului, informeaza International Busines Times.
Doar 5 din 25
Majoritatea tarilor europene membre NATO si-au redus drastic cheltuielile de aparare in ultimii 7 ani, pe fondul crizei economice globale.
In momentul de fata, doar 5 din 25 de aliati europeni ai NATO isi respecta angajamentul de a aloca un procent de 2% din PIB pentru bugetul Apararii, starnind reactii nervoase din parte oficialilor americani, care se vad nevoiti sa aloce tot mai multi bani pentru cheltuielile Aliantei Nord Atlantice.
Doar Grecia, Polonia, Marea Britanie, Franta si Estonia au bugete care ating sau depasesc usor plafonul asumat in urma discutiilor de anul trecut de la Cardiff.
Pe langa scuzele de ordin economic, motivele politice si strategice justifica intr-o oarecare masura lipsa de implicare a statelor europene in ofensiva dusa impotriva Statului Islamic (Daesh/ISIL) din Irak si Siria.
"Nu neg faptul ca fiecare stat in parte ar putea face mai multe in acest conflict. Motivele sunt in principal de ordin financiar, dar cred ca unele constrangeri sunt si de natura politica sau legate de actuala... mai mult
Vineri, 11 Decembrie 2015, ora 16:46
Un diplomat american de top avertizeaza cu privere la faptul ca intre Statele Unite si Europa se produce o prapastie periculoasa in ceea ce priveste bugetul pentru aparare, in contextul in care tarile UE sunt criticate ca nu investesc suficient de mult in domeniul militar.
Samantha Power, ambasadorul american la ONU, a facut un apel catre guvernele europene sa aloce mai multe fonduri in sfera apararii, informeaza BBC.
Aceasta sustine ca reducerea bugetelor destinate armatei din statele europene este ingrijoratoare.
In acest context, Power a dezvaluit ca a mers in mod expres la Bruxelles pentru a-i incuraja pe liderii UE sa aloce 2% din PIB apararii, tinta stabililita in cadrul NATO.
Diplomatul american a subliniat ca, in cele mai multe dintre cazuri, fondurile armatei scad in Europa, in ciuda faptului ca amenintarile cresc.
"Numarul misiunilor din toate colturile lumii la care trebuie sa contribuie militari pregatiti creste, nu scade", a averizat Samantha Power.
"Avem ...citeste mai departe despre "Un oficial SUA ne cearta: Europa scade bugetul apararii, cand amenintarile cresc. Uitati-va la Statul Islamic!" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Martie 2015, ora 17:28