Vladimir Putin exploateaza fragilitatea flancului estic al NATO. Romania si Polonia au solutii sa-l intareasca, Germania ezita

Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 09:54
1269 citiri

La sfarsitul lunii februarie 2014, blindate nemarcate insotite de trupe militare fara niciun element de identificare, celebrii "omuleti verzi", au luat cu asalt sediul Parlamentului Crimeii. E momentul in care Vladimir Putin (foto) incepe invadarea penisulei si anexarea acesteia ca razbunare pentru protestele civile din Kiev, cunoscute sub numele de Euromaidan, care au daramat regimul prorus condus de presedintele Viktor Ianukovici.

De atunci, amenintarile de securitate in bazinul Marii Negre au crescut, iar Rusia pune o presiune fara precedent asupra flancului estic al NATO, amenintand stabilitatea statelor din regiune.

Vladimir Socor, 73 de ani, este un analist politic care se ocupa de ani de zile de spatiul ex-sovietic, lucrand pentru fundatia americana Jamestown. Vladimir Socor s-a nascut la Bucuresti, pleaca legal din Romania in anul 1972, lucreaza pentru postul de radio Europa Libera intre anii 1983-1994, iar in prezent este coordonatorul buletinului de analize politice "Eurasia Daily Monitor", publicat de Fundatia Jamestown.

Vladimir Socor, la invitatia USR, a tinut la inceputul acestei saptamani o prelegere despre provocarile din flancul estic al NATO in contextul tensiunilor dintre Ucraina si Rusia. Conferinta a avut loc la Comisia de Politica Externa a Camerei Deputatilor.

"La ultima reuniune NATO care a avut loc in luna august, la Bruxelles, au fost amanate toate deciziile in ce priveste trecerea de la conceptul de descurajare simbolica a Rusiei la conceptul de descurajare reala", a spus Vladimir Socor.

Situatia din acest moment, cu toate exercitiile programate, misiunile de politie aeriana, exercitiile NATO din Marea Neagra, dar si de pe teritoriile statelor aliantei situate pe flancul estic nu reprezinta un factor de descurajare convingator pentru Rusia, conform analizei realizata de expert.

"De exemplu, pe intreaga linie a statelor baltice lipseste sistemul de aparare antiaeriana", spune Vladimir Socor. "Romania si Polonia au posibilitati financiare sa achizitioneze rachete Patriot, dar tarile baltice sunt prea mici si nu au bugete de aparare care sa le permita astfel de investitii".

Vladimir Socor (stanga), alaturi de Dan Barna, presedinte USR, la conferinta despre provocarile flancului estic al NATO si posibilitatile strategice ale Romaniei - Foto Ziare.com

Aceasta situatie creeaza o vulnerabilitate in zona statelor baltice care nu va fi remediata prea curand, de aceea Vladimir Socor este sustinatorul ideii de a se ...citeste mai departe despre "Vladimir Putin exploateaza fragilitatea flancului estic al NATO. Romania si Polonia au solutii sa-l intareasca, Germania ezita" pe Ziare.com

#Romania NATO Rusia, #Putin NATO criza Ucraina, #Romania Bulgaria flotila, #trupe americane permanente , #Stiri International