NATO avertizeaza impotriva reducerii cheltuielilor militare in Europa

Sambata, 24 Martie 2012, ora 09:30
1614 citiri
NATO avertizeaza impotriva reducerii cheltuielilor militare in Europa

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a avertizat vineri impotriva reducerii cheltuielilor pentru aparare in Europa, care provoaca 'o ingrijorare' in contextul cresterii bugetului militar in Rusia si in tarile asiatice, informeaza agentia spaniola de presa EFE.

"Aceste bugete europene de aparare in declin sunt un motiv de ingrijorare, pentru ca fiecare reducere pe care o facem astazi va avea consecinte asupra securitatii noastre de maine", a declarat Anders Fogh Rasmussen, in cadrul unei conferinte pe probleme internationale, la Bruxelles.

Secretarul general al NATO a amintit ca, intre 2008 si 2011, un numar de 20 de membri ai NATO si-au redus bugetul militar.

Anders Fogh Rasmussen a explicat ca, in acest an, "pentru prima data" bugetele de aparare din Asia le vor depasi pe cele ale membrilor europeni ai Aliantei Nord-Atlantice, in timp ce Rusia intentioneaza sa-si dubleze cheltuielile militare in urmatorii zece ani.

Potrivit acestuia, complicata situatie economica a multor tari europene din cadrul NATO lasa sa se inteleaga ca bugetele de aparare vor fi 'ajustate' intr-un 'viitor previzibil'.

De aceea, Anders Fogh Rasmussen a apreciat ca Alianta si membrii sai isi vor putea asigura apararea numai cu "o noua mentalitate: apararea inteligenta'', prin care sa se optimizeze cheltuielile militare in mod coordonat cu ceilalti aliati.

"Problema nu consta in ce reducem, ci in ce ce mentinem si in a alege solutii multinationale in loc de solutii unilaterale", a subliniat oficialul NATO.

Anders Fogh Rasmussen a amintit noua strategie de aparare a SUA, prezentata acum cateva luni si prin care Washingtonul prevede cresterea prezentei sale militare in Asia si reducerea ei in Europa.

Tarile europene ale NATO trebuie sa contribuie la reechilibrarea Aliantei, "investind suficient, din punct de vedere economic si politic", dar si avand "o perspectiva globala in materie de securitate", a subliniat secretarul general al organizatiei.

#cheltuieli militare Europa, #avertizare NATO cheltuieli , #NATO