Arabia Saudita, fruntasa la investitii in aparare. SUA, la export de arme

Luni, 09 Martie 2015, ora 13:22
3061 citiri
Arabia Saudita, fruntasa la investitii in aparare. SUA, la export de arme
Foto: Council Foreign Relations

Arabia Saudita a depasit India in cursa inarmarii anul trecut, devenind cel mai mare importator de armament de pe glob.

Conform unui studiu realizat de institutul IHS, comertul cu arme a crescut pentru al saselea an consecutiv, atingand nivelul de 64,4 miliarde de dolari in cursul anului trecut, de la 56,8 miliarde in 2013.

"Industria de aparare a inregistrat cheltuieli in crestere cu 13,4 procente in cursul anului trecut, ca urmare a unei cereri inegale de tehnica militara aeronautica din partea statelor in curs de dezvoltare si a escaladarii tensiunilor in zona Orientului Mijlociu si pe zona Asia-Pacific", arata Ben Moores, analist superior in cadrul IHS Aerospace, Defense & Security, citat de postul american CNBC.

Sauditii, campioni la inarmare

Importurile de armament ale Arabiei Saudite au avut o crestere de 54% in cursul anului trecut, noul regim de la Ryad anuntand ca se pregateste sa acorde aceeasi importanta Apararii si in acest an.

Pentru 2015, bugetul Arabiei Saudite pentru importul de tehnica militara este in crestere cu 52 de procente, suma totala fiind de 9,8 miliarde de dolari.

Acest lucru inseamna ca unul din sapte dolari cheltuiti de tarile lumii pentru Aparare va apartine guvernului saudit.

China si Australia au avut, de asemenea, bugete mai mari alocate anul trecut pentru importul de armament, iar in top 10 si-au facut aparitia si alte state precum Turcia, locul 9, sau Pakistan, pe ultima pozitie a clasamentului.

Marii beneficiarii

Cei care au avut de castigat din teama sauditilor si a celorlalte natiuni intrate in cursa inarmarii au fost, bineinteles, marii producatori de tehnica militara din Europa, Rusia si Statele Unite.

Lookheed Martin, Boeing si Raytheon sunt cele trei companii americane care au beneficiat de pe urma importurilor in crestere de armament.

Europenii au intrat in Top 5 exportatori de arme cu produsele Airbus, in timp ce rusii inca profita de pe urma exporturilor de aparate de lupta produse de United Aircraft Corporation (UAC).

Statele Unite au inregistrat cele mai mari cereri de armament din zona Orientului Mijlociu, in total firmele americane din industria militara detinand o treime din piata globala.

Rusii pierd parteneri traditionali

Rusia a inregistrat o crestere a exporturilor de tehnica militara de 9 procente in cursul anului trecut, reusind sa atraga in tara peste 10 miliarde de dolari, dar acest fenomen s-ar putea sa nu se mai repete in cursul acestui an.

"O parte din contractele semnate de companiile din Rusia se apropie de final, iar fenomenul poate fi accentuat de cresterea nivelului sanctiunilor pentru Moscova, ceea ce indica o eventuala scadere a exporturilor de armament.

In plus, pretul scazut al petrolului afecteaza puterea de cumparare a unor parteneri traditionali ai Rusiei, cum ar fi Venezuela si Iranul.

Pe de alta parte, China manifesta o dependenta din ce in ce mai redusa de tehnologia militara din Rusia", se mai arata in studiul IHS.

China, slab inarmata pentru pozitia sa

Beijingul a mizat destul de mult pe achizitia de armament, anul trecut urcand doua pozitii in clasament, pana pe locul III.

Nici in acest an, bugetul dedicat inzestrarii armatei cu tehnica militara moderna nu va fi unul redus. La inceputul acestei luni, Beijingul a anuntat cresterea cu 10% a bugetului Apararii, ajungand la 141,6 miliarde de dolari, o valoare aproape dubla fata de suma alocata in 2008.

Cu toate acestea, analistii cred ca nivelul de finantare al Ministerului de Aparare din China comparativ cu PIB-ul tarii este destul de redus.

"In ciuda acestei cresteri, trebuie sa ne amintim ca nivelul cheltuielilor cu Apararea in China este destul de scazut in comparatie cu puterea economica si cu pozitia tarii la nivel global", spune Craig Caffrey,alt analist al IHS.

Din acest punct de vedere, Franta, Marea Britanie sau Statele Unite aloca un procent mai mare din PIB pentru bugetul de Aparare.

#import armament Arabia Saudita, #top importatori tehnica militare, #cheltuieli inarmare , #Arabia