Presedintele Klaus Iohannis si cancelarul german Angela Merkel au avut o convorbire telefonica, la solicitarea acesteia, iar discutiile au vizat bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, transmite Administratia Prezidentiala. Seful statului i-a transmis cancelarului german ca Romania "a sustinut de la inceput instituirea unei conditionalitati privind respectarea principiilor statului de drept in gestionarea bugetului Uniunii Europene si, in consecinta, sustine acordul obtinut de Presedintia germana pe acest dosar".
"Discutia a avut loc in pregatirea reuniunii, din aceasta seara, a membrilor Consiliului European, in format videoconferinta, dedicata aspectelor legate de gestionarea pandemiei de COVID-19. Cancelarul Germaniei i-a transmis condoleante Presedintelui Romaniei pentru victimele incendiului care a avut loc la Sectia ATI a Spitalului Judetean de Urgenta Piatra Neamt si a exprimat speranta ca cei raniti se vor recupera intr-un timp cat mai scurt", arata Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat de presa.
Cei doi au abordat evolutiile din cele doua tari si masurilor luate in contextul pandemiei de COVID-19.
Presedintele Iohannis a subliniat faptul ca raspandirea virusului la nivelul UE ramane ingrijoratoare, situatie in care coordonarea si cooperarea dintre statele membre trebuie consolidata, mai indica sursa citata.
Un alt subiect a fost cel legat de negocierile privind bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021 - 2027,... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 18:34
Ministrul german de externe, Heiko Maas, s-a declarat marti 'convins' ca va fi gasita rapid o solutie pentru deblocarea bugetului UE si a planului de relansare european, in pofida vetoului exprimat in ajun de Ungaria si Polonia, transmite AFP.
'In orele si zilele urmatoare, ne vom aseza la masa cu toate partile implicate pentru a gasi o solutie', a declarat intr-o conferinta de presa Maas, a carui tara asigura pana la sfarsitul anului presedintia Consiliului Uniunii Europene.
'Germania, in rolul sau actual de presedinte, este in parte responsabila de a gasi o solutie dupa ce Polonia si Ungaria si-au exprimat vetoul, la fel cum suntem in rolul nostru de facilitator al acestui proces', a adaugat el.
Maas s-a declarat 'convins ca va exista o solutie', pentru ca 'exista atat de multi bani in joc si atatea tari UE au nevoie disperata de ei si ii asteapta, incat avem nevoie nu doar de o solutie, ci mai ales de o solutie rapida'.
Budapesta si Varsovia au blocat luni bugetul UE pentru 2021-2027 si planul masiv de relansare - aprobate dupa negocieri dificile de cei 27 in iulie -, deschizand o criza in interiorul Uniunii in plin val al doilea al pandemiei.
Cele doua state se opun unui mecanism de privare de fonduri europene a tarilor acuzate de incalcari ale statului de drept (independenta a justitiei, respectarea drepturilor fundamentale).
Blocajul din partea Ungariei si Poloniei penalizeaza cetatenii Uniunii Europene, care risca sa plateasca un 'pret foarte... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 14:25
Dupa dezbateri indelungate si negocieri foarte dificile privind bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020, in luna februarie 2013 s-a ajuns la un acord intre sefii de stat si guvern din statele membre. Ulterior, in luna martie, Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care a aratat ca nu este de acord cu solutia de compromis agreata de Consiliul European.
Chiar daca adoptarea documentului nu a insemnat respingerea de catre Parlamentul European a acordului mentionat, s-a transmis, astfel, un serios avertisment catre decidentii din Uniune ca este nevoie de o continuare a discutiilor pe acest subiect.
Drept urmare, incepand cu 13 mai, au fost reluate negocierile legate de bugetul UE 2014-2020 intre principalele institutii europene.
Actualul buget pentru 2014 - 2020 se ridica la 960 de miliarde de euro in credite de angajament
Acordul agreat de sefii de stat si guvern din statele membre ale Uniunii a condus la reducerea anvelopei financiare pentru perioada 2014-2020 in ceea ce priveste plafonul total de cheltuieli fata de cea din perioada de programare anterioara. Reducerea, operata pentru prima data in istoria UE, este de 3,4% in termeni reali fata de cea pentru actuala perioada de programare 2007-2013.
Astfel, bugetul aplicabil in perioada 2014-2020 pentru o Uniune Europeana cu 28 state membre (fiind inclusa si Croatia) a fost limitat la 1% din venitul national brut al UE, respectiv 960 miliarde euro, in credite de angajament si la 0,8% din... mai mult
Marti, 14 Mai 2013, ora 11:40
Liderii europeni si-au exprimat satisfactia in legatura cu compromisul la care au ajuns privind bugetul UE pentru 2014 - 2020, indiferent daca pana acum au militat pentru alocari mai mari sau mai mici.
In timp ce Angela Merkel a calificat rezultatul drept "bun" si a apreciat ca este unul solidar si just, Francois Hollande considera acordul drept "un bun compromis", transmite Agerpres.
"Rezultatul este bun, pentru ca se concentreaza pe trei axe: mai multa crestere, competitivitate, creare de locuri de munca, adica investeste in viitor", a spus Angela Merkel la incheierea Consiliului European.
"Este un acord care a luat tot atat de mult timp ca de obicei pentru a se naste, insa a fost, cred, un bun compromis", a fost aprecierea lui Hollande, intr-o conferinta de presa la Bruxelles.
In plus, acesta crede ca suma finala la care s-a ajuns prin negocieri, de 960 de miliarde de euro, inseamna, "fara indoiala, cel mai inalt nivel care putea fi atins".
Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, si-a exprimat si el satisfactia in legatura cu faptul ca tara sa va fi beneficiar net al bugetului UE, iar Spania va avea un sold pozitiv cu Uniunea de 0,2% din PIB.
Si declaratiile lui David Cameron, cel mai inversunat adversar al cresterii sumei alocate Cadrului Financiar Multianual din perioada 2014 - 2020, au fost pozitive la incheierea summit-ului.
"Este un lucru bun ca avem un acord (...) Aceasta arata ca, prin colaborarea cu aliatii, este posibil sa avansam in mod real pe... mai mult
Duminica, 10 Februarie 2013, ora 12:59
Francois Hollande a declarat duminica, primindu-l pe Mario Monti intr-o vizita, ca "inca nu sunt indeplinite" conditiile obtinerii unui acord asupra bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 in cadrul viitorului summit european de la Bruxelles, in perioada 7-8 februarie, relateaza AFP.
In ceea ce priveste acest buget, "noi constatam ca negocierile sunt foarte dificile, deoarece vizeaza o conceptie a unei Europe fondate, in opinia noastra, atat pe o solidaritate si o crestere (economica), cat si pe interese nationale. Si este legitim ca fiecare sef de stat sau Guvern sa il apere pe al sau (interesul national)", a declarat Hollande.
"Deci facem totul pentru ca, in cadrul viitorului Consiliu (European), sa putem sa ajungem la un acord, dar, in acest moment, inca nu sunt indeplinite conditiile" in acest sens, a adaugat seful statului francez, la Palatul Elysee, alaturi de premierul italian Mario Monti, subliniind asupra unui "nou nivel de cooperare exceptionala" intre Franta si Italia.
"Insa ne mai raman cateva zile si imi imaginez (ca va fi necesara) o noapte intreaga pentru a ajunge la rezultatul pe care ni-l dorim cu totii, adica la o negociere reusita", a continuat Hollande.
"Eu imi doresc sa se ajunga la un acord" in timpul summit-ului european, a declarat, la randul sau, Monti, afirmand ca spera la obtinerea unui "acord mai transparent si mai echitabil".
Monti a notat ca, incepand din 2011, "Italia a devenit primul contributor (net) al Uniunii... mai mult
Luni, 04 Februarie 2013, ora 08:24
Premierul danez, Helle Thorning-Schmidt, a solicitat din nou, miercuri, la Paris, reducerea contributiei tarii sale la bugetul Uniunii Europene, presedintele francez, Francois Hollande, manifestandu-si opozitia de principiu, informeaza AFP.
"Astazi, ne aflam in situatia in care pentru fiecare 4 euro platiti de un cetatean danez, cetatenii altor state nu platesc decat 3, ceea ce nu este drept", a subliniat sefa cabinetului de la Copenhaga.
Franta este unul dintre principalii finantatori ce beneficiaza de rabat, acordat in prezent mai multor state, incepand cu Marea Britanie, Danemarca solicitand la randul ei o diminuare a contributiei la viitorul buget european pentru perioada 2014-2020.
"Pozitia Frantei este de a fi impotriva tuturor cecurilor, reducerilor, a oricarui rabat, considerand ca nu este metoda buna pentru Europa", a declarat Hollande in cursul unei conferinte de presa comune, desfasurata la Palatul Elysee.
Totusi, a acceptat el, "indata ce exista un cec britanic si un rabat pentru un anumit numar de tari, Danemarca are tot dreptul sa-si ceara partea, iar Franta sa solicite o plafonare".
Cei 27 au esuat, la sfarsitul lui noiembrie, la Bruxelles, in incercarea de a ajunge la un acord cu privire la viitorul buget al UE, cu prilejul unui summit organizat in special pe aceasta tema.
"In cadrul negocierilor, vom continua sa actionam pentru aducerea in discutie, atat cat va fi posibil, a acestor cecuri", a avertizat seful statului francez. "Daca... mai mult
Joi, 06 Decembrie 2012, ora 08:51
Premierul Marii Britanii, David Cameron, a respins vineri ideea conform careia tara lui s-ar afla in izolare pentru ca, la summitul UE, a cerut reducerea bugetului comunitar, informeaza AFP.
"Marea Britanie nu a fost singura impotriva tuturor", a spus David Cameron.
"Proiectul prezentat pur si simplu nu era suficient de bun. Nu era suficient de bun pentru Marea Britanie, dar nici pentru Germania, Suedia, Olanda, Finlanda si Danemarca", a spus el.
Summitul Consiliului European dedicat bugetului multianual al Uniunii Europene s-a incheiat vineri dupa-amiaza, fara a se ajunge la un acord, anunta surse din cadrul Presedintiei semestriale a Consiliului UE. mai mult
Duminica, 25 Noiembrie 2012, ora 11:01
Presedintele francez Francois Hollande a apreciat vineri ca, in pofida esecului sau, summitul european privind bugetul pe 2014-2020 al UE a fost "util" si a "constituit o etapa" catre un acord, relateaza AFP.
"Consiliul a fost util si a corespuns unei etape in cautarea unui acord privind o perspectiva bugetara" pentru Uniunea Europeana, a declarat Hollande intr-o conferinta de presa.
"In cazul in care Consiliul poate, la inceputul anului 2013, sa se reuneasca pentru a-l incheia, ar fi o perspectiva buna", a adaugat acesta.
Minimizand gradul de esec al summitului, presedintele francez a afirmat ca in trecut au existat "mereu doua consilii europene, unul exploratoriu pentru a intelege pozitiile principalelor tari si pentru a vedea ce le poate apropia, si un consiliu concludent".
"Nu am scapat de aceasta logica", a adaugat Hollande.
Presedintele francez a comentat si ca "Germania nu a vrut sa izoleze Marea Britanie, iar Franta a dorit ca tarile coeziunii, atasate politicilor de crestere si politicii agricole comune, sa se poata face auzite". In opinia sa, Franta si Germania s-au aflat "in centrul" negocierilor.
Cancelarul german, Angela Merkel, si Francois Hollande, s-au intalnit pe rand vineri dimineata cu premierul britanic, David Cameron, care a fost sustinut de premierii suedez si olandez, alti doi lideri din randul celor care sprijina o reducere si mai semnificativa a bugetului european propus de presedintele Consiliului, Herman van Rompuy.
Potrivit... mai mult
Duminica, 25 Noiembrie 2012, ora 10:30
Desi, teoretic, liderii europeni pot sa ajunga la o decizie privind Cadrul Financiar Multianual (CFM) 2014 - 2020 pana in primavara lui 2013, dezacordul acestora poate avea consecinte serioase asupra derularii programelor europene din perioada 2014 - 2020.
Practic, sunt necesare intre 12 si 18 luni pentru a cadea de acord asupra temeiurilor juridice ce stau la baza tuturor programelor si proiectelor multianuale prevazute in CFM, in domenii precum cercetarea, educatia, coeziunea, ajutorul pentru dezvoltare, politica de vecinatate etc.
Pentru ca aceste programe sa poata incepe in ianuarie 2014, trebuie sa se ajunga la un acord politic privind plafonul CFM cu cel tarziu un an si jumatate inainte de intrarea in vigoare a cadrului, se precizeaza pe site-ul Uniunii Europene, iar acest termen este deja depasit.
Summitul UE incepe joi. Luptele pentru bugetul UE incep in culise LIVE TEXT
Mai mult, acordul politic va trebui sa fie transpus intr-un regulament al Consiliului care necesita aprobarea Parlamentului European, iar in acest moment Parlamentul si Consiliul intampina probleme semnificative in a ajunge la un acord cu privire la stabilirea unui buget detaliat pentru 2013 si rectificarea bugetara pe 2012.
Aceste slabiciuni ale sistemului european vor fi remarcate, cel mai probabil, si de pietele financiare din regiune.
"Va fi mai degraba insa vorba doar de cateva zile de ingrijorare pe piete, deoarece pana la urma o solutie se va gasi, chiar daca mai... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 18:08