Grecia reia negocierile cu troica UE-BCE-FMI

Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 14:39
1171 citiri
Grecia reia negocierile cu troica UE-BCE-FMI

Atena si troica creditorilor sai internationali UE-BCE-FMI au reluat, luni dimineata, in capitala elena, dificilele lor negocieri in vederea finalizarii noilor masuri de austeritate si a deblocarii unei noi transe de imprumut pentru Grecia.

Negocierile dintre reprezentantii troicii internationale si ministrul elen de finante Yannis Stournaras "au fost reluate la ora locala 09:00, dar nu se stie cand se vor incheia", a indicat pentru AFP, sub rezerva anonimatului, un reprezentant al Ministerului de Finante de la Atena.

Potrivit acestui responsabil, guvernul grec nu a exclus ca aceste discutii sa continue pe aproape tot parcursul acestei saptamani si chiar dupa prezentarea, joi, a proiectului de buget pentru 2014.

Reprezentantii troicii vor purta negocieri si cu ministrul muncii, Yannis Vroutsis, asupra proiectului legii privind reforma in domeniul securitatii sociale, care vizeaza reducerea cheltuielilor publice, dupa cum a mai indicat acelasi oficial elen.

Lansat la inceputul lunii septembrie acest an, auditul trimestrial al troicii (Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International) asupra finantelor si reformelor in Grecia, a fost intrerupt la sfarsitul aceleiasi luni.

A fost reluat la inceputul lunii noiembrie, dar a fost din nou suspendat saptamana trecuta in timpul unei reuniuni a Eurogrupului la Bruxelles. In cadrul acestei reuniuni, zona euro a solicitat cu insistenta Atenei, care negociaza deblocarea unei transe de imprumut de un miliard de euro, sa realizeze reformele prevazute in cadrul planul sau de asistenta financiara.

"Negocierea este dificila, dar cred ca in final se va gasi o solutie", afirma duminica ministrul Stournaras, dupa o intrevedere cu premierul Antonis Samaras, cu care a discutat punctele ce urmeaza a fi negociate in cadrul intalnirii cu troica.

Presa elena a scris in aceste zile, dupa cum noteaza AFP, ca, in afara de masurile necesare pentru a face fata deficitului bugetar previzibil pentru 2014, Atena si troica urmeaza sa se puna de acord asupra viitorului a trei intreprinderi publice considerate deficitare si a continuarii programului de privatizare, aflat in intarziere.

Partile vor purta discutii si in legatura cu noua taxa funciara, eventuale noi taieri ale pensiilor, precum si cu reducerea posturilor de functionari.

O parte a mass-mediei elene considera ca negocierile se vor prelungi pana la formarea unei coalitii de guvernare la Berlin, in conditiile in care Germania joaca un rol esential in deciziile troicii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#negocieri Grecia Uniunea Europeana, #negocieri Grecia FMI, #criza economica grecia, #ajutor international Grecia , #Grecia