Dupa negocieri stranse, care au durat pana tarziu in noaptea de vineri spre sambata,
statele membre UE si Parlamentul European nu au ajuns la un acord privind bugetul Uniunii Europene pe 2020.
Principalul motiv de discordie in negocieri, scrie DPA, este ca statele membre au convenit intre ele in cadrul Consiliului UE asupra unui buget de 153,1 de miliarde de euro pentru anul viitor, in timp ce parlamentarii europeni vor un buget mai ambitios, cu cheltuieli de 159,1 miliarde de euro.
Cele doua parti au timp pana luni la miezul noptii (23.00 GMT) pentru a ajunge la un compromis asupra bugetului pe anul viitor, in caz contrar Comisia Europeana fiind nevoita sa avanseze o noua propunere.
Bettina Hagedorn, secretar de stat in Ministerul german al Finantelor, a declarat ca e optimista ca nu se va ajunge la intocmirea unei noi propuneri, afirmand ca cele doua parti "nu mai sunt foarte departe" in pozitiile lor.
Ea a mai spus ca exista un acord general de a spori alocarile pentru combaterea schimbarii climatice, cercetare si dezvoltare si abordarea provocarilor legate de migratie. Chestiunile ramase vor fi probabil depasite, a adaugat ea.
Monika Hohlmeier, membra a Parlamentului European, a parut si ea optimista, potrivit DPA. "Simtim ca avem obligatia de a livra pana luni", a spus ea, exemplificand schimbarea climatica, politicile pentru tineret si digitalizarea drept prioritati parlamentare.
Statele membre UE au rezervat o mare parte din buget pentru... mai mult
Sambata, 16 Noiembrie 2019, ora 07:06
Proiectul privind Legea bugetului de stat pe 2019 prevede credite de angajament si credite bugetare pentru 34 de institutii publice pentru finantarea actiunilor cu Presedintia Consiliului Uniunii Europene, cel mai mare buget fiind alocat Ministerului Afacerilor Externe, respectiv 159,585 milioane lei.
Proiectul publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice prevede in acest sens o suma de 20,653 milioane lei pentru Camera Deputatilor, de 288.000 lei pentru Curtea de Conturi, 281.000 lei pentru Consiliul Concurentei, 22,358 milioane lei pentru Secretariatul General al Guvernului, 2,05 milioane lei pentru Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, 1,217 milioane lei - Ministerul Finantelor Publice, 2,233 milioane lei - bugetul Ministerului Justitiei, 20,535 milioane lei - Ministerul Afacerilor Interne, 1,493 milioane lei - Ministerul Apararii Nationale, 3,254 milioane lei - Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, 3,743 milioane lei in bugetul Ministerului Tineretului si Sportului.
De asemenea, in bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale este prevazuta pentru finantarea actiunilor cu Presedintia Consiliului suma de 4,165 milioane lei, in bugetul Ministerului Mediului - 5,406 milioane lei, in cel al Ministerului Transporturilor - 2,471 milioane lei, al Ministerului Educatiei Nationale - 2,146 milioane lei, al Ministerului Sanatatii - 1,098 milioane lei, al Ministerului Culturii si Identitatii Nationale - 6,488 milioane lei,... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2019, ora 09:52
Romania nu a reusit sa ia masuri eficiente pentru a corecta o abatere bugetara semnificativa, arata Consiliul Uniunii Europene.
Astfel, fost emisa o noua recomandare, a treia adresata Romaniei din 2017, in temeiul "procedurii de abatere semnificativa" a Uniunii Europene, informeaza un comunicat de presa al institutiei.
De asemenea, Consiliul a emis Ungariei o recomandare de masuri pentru a corecta o abatere bugetara semnificativa.
Romania a fost supusa din iunie 2017 procedurii de abatere semnificativa, dupa o deteriorare semnificativa a echilibrului sau structural in 2016 si o deteriorare suplimentara in 2017.
In decembrie 2017, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o decizie care stabileste ca Romania nu a reusit sa ia masuri eficiente pentru a corecta o abatere bugetara semnificativa.
Consiliul a cerut masuri pentru asigurarea unei cresteri nominale a cheltuielilor guvernamentale primare nete nu mai mare de 3,3% in 2018, reprezentand o ajustare structurala de cel putin 0,8% din PIB.
Conform datelor Comisiei Europene, plafonul stabilit de Consiliu a fost mult depasit, echilibrul structural s-a deteriorat la minus 3,3% din PIB, ambii indicatori confirmand o abatere bugetara semnificativa, se arata in comunicat.
Consiliul recomanda Romaniei sa adopte masuri pentru a se asigura ca in 2018 cresterea nominala a cheltuielilor guvernamentale primare nete nu va depasi 3,3% si in 2019 nu va depasi 5,1%, reprezentand o ajustare structurala anuala de 0,8% din... mai mult
Sambata, 23 Iunie 2018, ora 10:02
Consiliul Fiscal estimeaza ca unele categorii de venit din proiectul de buget pe 2015 sunt prognozate sa creasca intr-un ritm nejustificat de mare, ca este putin probabila dublarea absorbtiei fondurilor UE si ca unele cheltuieli par subevaluate.
"La o analiza preliminara a agregatelor bugetare cuprinse in proiectul de buget pe baza datelor disponibile la acest moment, Consiliul fiscal isi manifesta unele rezerve cu privire la nivelul prognozat al incasarilor aferente categoriilor , , , , care sunt prognozate a avansa mai rapid decat ar fi justificat de dinamica proiectata a bazelor macroeconomice relevante si de masurile de politica fiscala adoptate. De asemenea, pe partea de cheltuieli, o serie de categorii - , , - par a fi usor subevaluate avand in vedere masurile adoptate, precum si executia bugetara aferenta anului 2014", arata Consiliul Fiscal in Opinia privind Legea bugetului de stat si Legea bugetului de asigurari sociale pentru anul 2015.
Totodata, Consiliul arata ca ajustarea deficitului bugetar in 2015 fata de executia previzionata a anului curent pare a se realiza in mare parte prin reducerea cheltuielilor cu bunurile si serviciile (cu 0,6 pp din PIB), informatiile disponibile in acest moment neindicand modalitatea concreta prin care aceasta se va realiza.
"In plus, cresterea prognozata a cheltuielilor de investitii se bazeaza in cea mai mare parte pe o crestere proiectata spectaculoasa (aproape dublare fata de executia bugetara din 2014) a absorbtiei... mai mult
Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 13:31
Consiliul Uniunii Europene a aprobat Romaniei un nou program de asistenta financiara preventiva pe termen mediu de pana la 2 miliarde de euro, care insoteste acordul stand-by cu FMI in valoare de alte 2 miliarde de euro.
Facilitatea din partea Uniunii Europene poate fi accesata pana la data de 30 septembrie 2015. In cazul in care va fi activata, asistenta va fi acordata sub forma unui imprumut cu o maturitate medie maxima de opt ani.
Consiliul Director al Fondului Monetar International (FMI) a avizat pe 27 septembrie scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane si a aprobat incheierea unui nou acord stand-by cu Romania, cu o durata de doi ani, in valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv.
Totodata, Banca Mondiala a pus la dispozitia Romaniei 1 miliard de euro, optiunea de accesare a fondurilor fiind valabila pana in decembrie 2015. Romania a tras miercuri 700 milioane de euro din acest imprumut.
In conditiile actuale din piata, Romania nu intentioneaza sa acceseze fondurile UE, dar asistenta preventiva va consolida stabilitatea macroeconomica, bugetara si financiara si, prin continuarea reformelor structurale, sa sporeasca rezistenta si potentialul de crestere a economiei.
Daca riscurile luate in considerare se vor materializa, Romania ar putea sa nu mai poata acoperi necesarul de finantare externa din resursele de finantare disponibile. Aceste riscuri sunt asociate, intre altele, cu datorii externe importante, o pozitie extrem de... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 20:57
Consiliul European este pe cale sa ajunga la un acord cu privire la bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020. Desi Romania pare sa aiba putine sanse la un buget mai mare pentru fondurile europene, exista inca sanse sa obtina conditii mai bune pentru accesarea acestora.
Suma pentru care liderii europeni ar putea ajunge la o intelegere este de 960 de miliarde de euro, cu 12 miliarde mai mica decat cea discutata in cadrul Consiliului European din noiembrie, scrie Reuters.
Summitul anterior privind Cadrul Financiar Multianual (CFA) pentru urmatoarea perioada bugetara a Uniunii Europene a esuat la acel moment in contextul unor diferende majore intre doua grupuri de state.
Marea Britanie, Olanda, Suedia si Danemarca sustin o reducere drastica a propunerii initiale a Comisiei Europene de 1,025 de trilioane de euro, in timp ce Franta, Spania, Italia si Polonia, beneficiare nete a fondurilor pentru agricultura si coeziune, cauta stabilirea unui buget cat mai mare. Desi Germania a incercat sa se plaseze la mijloc si sa aiba un rol de mediator, pozitia sa este, de asemenea, in favoarea unui buget mai mic.
Europa isi stabileste bugetul. Care este pozitia tarilor membre
Care sunt asteptarile Romaniei
Romania ar putea beneficia de cresteri importante ale fondurilor europene alocate, in cazul in care suma stabilita pentru CFA urmator ar fi mai mare.
Pe de alta parte, tara noastra a avut o capacitate redusa de atragere a acestora pana in acest moment,... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2013, ora 14:01
Cele 27 de state ale Uniunii Europene au dat unda verde propunerii de buget pentru anul 2013, la fel ca si platilor ramase in asteptare in cazul unor programe precum Erasmus, urmand ca Parlamentul European sa se pronunte prin vot in data de 12 decembrie.
Proiectul de buget al UE a fost semnat de ministrii de interne europeni, reuniti joi in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI). Legislatia UE prevede posibilitatea mandatarii ministrilor responsabili pentru alte domenii de a semna, in numele tarii membre, astfel de documente.
In urma cu doua zile s-au inregistrat progrese in negocierile cu Parlamentul European si s-a ajuns la un acord "politic" asupra textului cu Comisia pentru bugete a PE. Eurodeputatii din aceasta comisie au declarat ca si-au dat acordul pentru a evita ca acest an sa se incheie fara un buget pentru anul viitor si programe precum Erasmus sa ramana neacoperite financiar.
In negocierile de saptamana trecuta, purtate la nivel de ambasadori, Austria, Marea Britanie, Danemarca, Suedia si Olanda au respins proiectul propus, in care se prevedeau plati in valoare de 137,8 de miliarde de euro si angajamente (suma maxima de plati viitoare pe care si le poate asuma UE) in valoare de 151 de miliarde de euro. Acordul final prevede plati in valoare de 132,8 miliarde de euro si angajamente de 150,9 miliarde de euro.
Principalul subiect asupra caruia au existat divergente in negocierile cu Parlamentul European a fost bugetul rectificativ... mai mult
Joi, 06 Decembrie 2012, ora 17:28
Liderii statelor membre ale UE, care se reunesc joi in cadrul Consiliului European de vara, vor analiza posibilitatea de a spori atributiile Comisiei Europene cu privire la elaborarea bugetelor nationale, executivul UE putand face modificari in proiectele de buget atunci cand acestea nu respecta regulile fiscale comunitare, noteaza marti EUBusiness.
Recomandarile Comisiei ar urma apoi sa fie supuse la vot de catre Consiliu, releva un proiect al concluziilor summitului UE din 28 - 29 iunie.
Propunerea este sustinuta de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, si liderul Eurogrupului, Jean-Claude Juncker.
Oficialii mentionati spera sa o poata convinge si pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, de utilitatea acordarii unor puteri sporite Comisiei Europene in domeniul bugetar si a mutualizarii datoriilor statelor membre.
Pozitia Germaniei se va definitiva insa dupa reuniunea dintre Merkel si presedintele francez, Francois Hollande, care va avea loc miercuri seara.
In timp ce cancelarul german a subliniat nevoia unor masuri de austeritate stricte ca masura de combatere a crizei din zona euro, Hollande sustine ca se impune o concentrare a atentiei pe masurile de reluare a cresterii economice si creare de noi locuri de munca. mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 10:46
Consiliul Partidului Popular European s-a incheiat. Urmeaza summitul UE, intalnire cruciala a liderilor europeni care va definitiva situatia zonei euro. Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy a subliniat faptul ca acest summit este ultima solutie a zonei euro. In caz contrar, euro poate muri. Liderii de la Bruxelles sunt asteptati sa sustina o conferinta de presa la ora 19.30 (ora 20.30, ora Romaniei).
In urma intalnirii, Franta si Germania ar trebui sa prezinte un plan de modificare a tratatelor Uniunii Europene, cu discipline bugetare mai stricte, menite sa recastige increderea pietelor din toata lumea.
Intre timp, pietele internationale "se clatina" in asteptarea unei decizii.
Business 24 va ofera cele mai importante informatii aparute in asteptarea evenimentului de la Bruxelles LIVE TEXT
22:47: Euro "prinde" incredere pe fondul delaratiilor liderilor europeni
Euro, care a fluctuat puternic joi dupa-amiaza, inainte de inceperea summit-ului, si-a recastigat "puterea" imediat dupa primele declaratii ale liderilor europeni, care s-au aratat determinati sa pastreze integritatea monedei unice.
Moneda euro este acum cotata la 1,3336 dolari, in scadere cu 0,57%, dupa ce atinsese o valoare scazuta de 1,3289. Sesiunea a ridicat moneda la 1,3460 dolari.
21:53: Austria: Trebuie sa recastigam increderea pietelor financiare
"Restabilirea increderii pietelor financiare din zona euro este un element cheie, iar acesta poate fi bifat doar daca aratam ca... mai mult
Joi, 08 Decembrie 2011, ora 23:07