Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Inca 20.000 de tineri de 18 ani din UE vor calatori gratuit prin Europa pentru o luna de zile

Inca 20.000 de tineri de 18 ani din UE vor calatori gratuit prin Europa pentru o luna de zile


Comisia Europeana a demarat o noua cerere de candidaturi pentru 20.000 de permise de calatorie suplimentare DiscoverEU, care ofera tinerilor cu varsta de 18 ani din UE posibilitatea de a descoperi Europa intre 1 august 2019 si 31 ianuarie 2020.

Candidatii trebuie sa se fi nascut intre 2 iulie 2000 si 1 iulie 2001 si sa fie pregatiti sa calatoreasca intre 1 august 2019 si 31 ianuarie 2020 pentru o perioada maxima de 30 de zile.

Cei interesati sa participe pot depune cereri prin intermediul Portalului european pentru tineret pana pe 16 mai. Un comitet de evaluare va evalua cererile si va selecta castigatorii. Candidatii vor fi informati cu privire la rezultatele selectiei in luna iunie 2019.

Candidatii selectionati vor putea calatori individual sau intr-un grup de pana la cinci persoane. Ca regula generala, acestia vor calatori cu trenul. Cu toate acestea, pentru a se asigura un acces larg pe intregul continent, participantii vor putea sa utilizeze si alte mijloace de transport, cum ar fi autobuzul sau feribotul, sau, in mod exceptional, avionul.

"Sunt mandru sa duc mai departe initiativa DiscoverEU si sa ofer unui numar mai mare de tineri sansa de a avea o experienta cu adevarat europeana. Sper ca participarea la DiscoverEU ii va inspira sa se implice in comunitatile lor si sa devina ambasadori ai Europei. Implicarea lor poate lua forma votului la alegerile pentru Parlamentul European, incurajarii altor tineri sa faca acelasi lucru sau colaborarii cu noi pentru a construi societati pline de viata" a declarat comisarul european pentru educatie, cultura, tineret si sport, Tibor Navracsics.

Comisia Europeana intentioneaza sa lanseze o a patra runda de candidaturi inainte de sfarsitul anului 2019.

DiscoverEU este o experienta de calatorie deschisa tinerilor europeni, inclusiv celor proveniti din medii defavorizate, menita sa combine calatoriile cu invatarea. Comisia a lansat initiativa in iunie 2018, cu un buget initial de 12 milioane euro. Bugetul pentru 2019 este de 16 milioane euro. Pana in prezent, aceasta a oferit unui numar de aproximativ 30.000 de tineri posibilitatea de a calatori in intreaga Europa, a explora bogatul patrimoniu cultural al continentului, a lua contact cu alti oameni, a invata de la alte culturi.

In cadrul urmatorului buget pe termen lung al UE (2021-2027), Comisia Europeana a propus o finantare de 700 de milioane euro pentru DiscoverEU prin viitorul program Erasmus. In cazul in care Parlamentul European si Consiliul sunt de acord cu aceasta propunere, alti 1,5 milioane de tineri in varsta de 18 ani vor putea calatori intre 2021 si 2027.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1238 ori