Consilierii generali au aprobat, in sedinta de miercuri, a doua rectificare negativa a bugetului din acest an al Capitalei, cu peste 478 de milioane de lei, RADET si RATB nefiind afectate de aceasta decizie.
Proiectul privind rectificarea negativa a bugetului Capitalei a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si opt abtineri, la sedinta fiind prezenti 35 de consilieri. Abtinerile au fost in randul consilierilor PDL.
Astfel, bugetul din acest an al Capitalei se rectifica in minus cu 478.643.540 de lei.
Potrivit proiectului aprobat de consilierii municipali, au fost diminuate veniturile mai multor institutii, printre care aparatul Primariei Municipiului Bucuresti, Administratia Strazilor Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB), Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane, precum si alte institutii de cultura.
Astfel, din cei peste 478 de milioane de lei, 430 de milioane de lei au fost luati din bugetul pentru activitatea proprie a Primariei Capitalei, 23 de milioane de la
Administratia Strazilor, capitolul reparatii curente, 14,9 milioane de lei din bugetul ALPAB si 4,13 milioane de lei de la Administratia Cimiterelor si Crematoriilor Umane.
Alti 6,79 de milioane de lei au fost luati la rectificare din bugetele Administratiei Gradina Zoologica si Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, dar si din bugetele teatrelor Nottara, Þandarica, Metropolis si Masca.
Potrivit proiectului de hotarare, pentru reducerea... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 08:07
Compania Nationala de Investitii are prevazute pentru 2012 investitii totale in suma de 316,521 milioane lei, din care 1,943 milioane lei din bugetul propriu, 159,8 milioane lei alocatii de la buget, 60,5 milioane lei alocatii de la bugetul de stat aferente programelor cu finantare rambursabila si 94,277 milioane lei din alte surse.
Conform bugetului de venituri si cheltuieli pentru acest an, publicat in Monitorul Oficial, CNI va avea in 2012 venituri de 43,573 milioane lei si cheltuieli de 40,491 milioane lei, urmand sa incheie anul cu un profit contabil ramas dupa deducerea impozitului pe profit de circa 2,6 milioane lei.
Cheltuielile cu personalul sunt estimate la 9,437 milioane lei, din care 7,060 milioane lei cheltuieli cu salariile.
Numarul prognozat de personal la finele anului este de 111 angajati, iar castigul mediu lunar pe salariat de 5.397,55 lei.
La sfarsitul lunii august, Dan Busuioc a fost numit in functia de director general al Companiei Nationale de Investitii (CNI). mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 10:19
Bugetul rectificat al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) are un trend crescator fata de executia anului 2011, in termeni nominali, si ramane constant ca procent in PIB, precizeaza Ministerul Finantelor Publice (MFP), in replica la informatiile din presa potrivit carora s-au redus sume la proiectele de investitii ale CNADNR.
Potrivit MFP, din analiza datelor privind executia bugetului pe primele opt luni din anul 2012, rezulta ca s-au deschis credite bugetare in procent de 54,8% din programul anual rectificat. Pe ultimele patru luni ale anului, sumele ramase de cheltuit sunt aproximativ la nivelul celor deschise pentru primele opt luni ale anului.
Diminuarea investitiilor publice prin rectificarea bugetara a vizat, in principal, reducerea sumelor alocate proiectelor realizate prin finantari din fonduri europene.
MFP anunta ca a fost efectuata o modificare tehnica in cadrul sumelor rambursate suplimentar Romaniei de catre Comisia Europeana.
"Aceste sume au fost eliminate din buget urmand a fi introduse in conformitate cu Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 26/2012 privind unele masuri de reducere a cheltuielilor publice si intarirea disciplinei financiare si de modificare si completare a unor acte normative prin majorarea bugetelor ordonatorilor principali de credite in momentul primirii efective a sumelor. Aceste sume care au fost eliminate si cu care se vor suplimenta bugetele ordonatorilor principali de credite se... mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 11:52
Plenul Parlamentului isi va exprima votul final asupra proiectului legii bugetului de stat si proiectului legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2012 joi, la ora 12,00.
Miercuri, plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor a adoptat cu 169 de voturi pentru, 94 impotriva si o abtinere, cele 48 de articole ale proiectul legii bugetului de stat pe anul 2012, inclusiv cele zece anexe ce fac parte integranta din acesta.
Parlamentarii au acceptat doar doua amendamente asumate de Comisiile de buget-finante din Camera Deputatilor si Senat. Amendamentele vizeaza o redistribuire de fonduri in ce priveste sumele alocate din TVA pentru bugetele locale si majorarea sumei ce va fi utilizata de MAI pentru constituirea stocurilor de apa grea si uraniu.
De asemenea, cele doua Camere au adoptat cele 21 de articole din proiectul legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2012, inclusiv anexele. Proiectul de lege a fost adoptat in forma initiala, niciunul dintre cele 25 de amendamente respinse in comisiile de specialitate nefiind admis.
Bugetul asigurarilor sociale de stat pentru anul 2012 este construit in asa fel incat sa fie asigurata plata pensiilor pentru cei 4,761 milioane de pensionari aflati in evidenta Casei Nationale de Pensii, din care 159.000 reprezinta pensionarii ce se afla in evidenta caselor de pensii sectoriale, a declarat miercuri presedintele Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, Doina Parcalabu.... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 10:02
Parlamentul Romaniei a reusit sa stabileasca un nou record, in contextul in care au fost depuse mai mult de 8.000 de amendamente la bugetul pentru 2012. Desi reducerea CAS cu 10% sau reducerea esalonata a TVA pana la 19% sunt masuri care ar stimula mediul de afaceri, analistii sunt sceptici ca acest lucru se va intampla.
Mai exact, au fost depuse 8.884 de amendamente, dintre care Opozitia a depus 8.668 de amendamente la proiectul legii bugetului si 16 la cel referitor la asigurariile sociale.
Pana in acest moment, au fost avizate bugetele pentru Aparare, Interne si Dezvoltare, dar comisiile specializate din Parlament dezbat obiectiile pana pe 12 decembrie.
Senatorii si deputatii Opozitiei au depus mai mult de 3.000 de amendamente la bugetul alocat ministerului Dezvoltarii si Turismului. Urmeaza Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Educatiei si Ministerul de Finante.
Amendamentele nu au niciun rost
In opinia analistului financiar Ilie Serbanescu, amendamentele nu au niciun rost, pentru ca "asa cum a dovedit experienta, exista masina de vot care nu ia in considerare niciun amendament".
"Cele mai multe, probabil peste 90%, sunt amendamente vizand interese pur personale ale deputatilor si senatorilor, pentru a spori imaginea din teritoriu. Nici nu ii intereseaza daca se adopta sau nu, pentru ca ei oricum nu se vor adopta, dar ei se duc si arata ca au dat curs dorintelor din teritoriu", a declarat Ilie Serbanescu, pentru Business 24.
Analistul... mai mult
Marti, 06 Decembrie 2011, ora 12:06
Bugetul pentru anul viitor al Administratiei Prezidentiale a fost modificat de Guvern in scadere la 27,2 milioane lei, cu 1,6 milioane lei mai putin comparativ cu alocarile din acest an si cu 2,3 milioane lei sub nivelul fondurilor prevazute in proiectul initial de buget pentru 2012, relateaza Mediafax.
In acest an, Presedintia a avut un buget de 28,8 milioane lei.
La momentul prezentarii proiectului de buget pentru anul viitor, alocarile rezervate Presedintiei se ridicau la 29,6 milioane lei, majorare explicata de catre reprezentantii Guvernului prin faptul ca ar fi necesare fonduri pentru renovarea Muzeului Cotroceni.
Pentru Serviciul Roman de Informatii au fost alocate fonduri chiar mai mari decat in proiectul initial de buget, in crestere de la 971,4 milioane lei in acest an la 989,3 milioane lei.
Initial, SRI urma sa beneficieze pentru anul viitor de 986,9 milioane lei.
Pentru Serviciul de Informatii Externe si Serviciul de Protectie si Paza a fost mentinuta decizia de crestere a bugetelor din proiectul initial, de la 187,5 milioane lei la 193,9 milioane lei in cazul SIE si de la 129 milioane lei la 132,3 milioane lei in cazul SPP.
In schimb, bugetul Senatului a fost mentinut in scadere de la 90,7 milioane lei la 85,3 milioane lei, ca si cel al Camerei Deputatilor, de la 210 milioane lei la 209,7 milioane lei.
Proiectul de buget pentru anul viitor a fost aprobat, vineri, de Guvern si transmis Parlamentului. mai mult
Duminica, 27 Noiembrie 2011, ora 12:13
Consiliul Fiscal recomanda imbunatatirea transparentei modului de fundamentare a traiectoriilor veniturilor bugetare prevazute in proiectul de buget, prin detalierea pentru fiecare componenta de venituri a bazelor macroeconomice relevante si a impactului masurilor legislative care le afecteaza.
Totodata, Consiliul Fiscal (CF) considera ca este necesar un plus de transparenta in ceea ce priveste fundamentarea unor categorii de cheltuieli.
Astfel, Consiliul precizeaza ca raportul proiectului de buget nu enunta explicit ipotezele cantitative privind numarul de salariati si castigul salarial mediu din sectorul public ce fundamenteaza traiectoria pe termen mediu a capitolului "cheltuieli de personal".
Cheltuielile de asistenta sociala ale bugetului de stat sunt prevazute a se diminua cu 593 milioane de lei (0,1% din PIB) fata de anul 2011, in special pe seama reducerii cu aproximativ 400 milioane lei a "ajutoarelor sociale in natura", fara ca motivul unei asemenea reduceri sa fie argumentat, se arata in raportul Consiliului Fiscal cu privire la Legea bugetului de stat si la Legea bugetului de asigurari sociale pentru anul 2012.
Reprezentantii Consiliului sustin ca desi initial exercitiul de recalculare a pensiilor speciale anticipa, conform calculelor Ministerului Muncii, economii bugetare substantiale la nivelul cheltuielilor cu pensiile, in cele din urma se poate constata ca acest demers s-a concretizat in cheltuieli suplimentare cu pensiile aferente celor 159.000... mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 14:52
Bugetul de stat si proiectul de buget privind asigurarile sociale pentru anul 2012 va fi analizat vineri de Guvern. Proiectul va ajunge in Parlament cel mai probabil luni, 28 noiembrie.
La inceputul acestei saptamani, Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor Publice, afirma ca nu este multumit de sumele alocate in cazul institutiei pe care o conduce, ca si-ar fi dorit mai mult, dar a precizat ca Guvernul trebuie sa manifeste prudenta in continuare. 'Nici eu nu sunt multumit cu sumele prinse in buget. As fi vrut mai mult, dar trebuie sa fim prudenti. Vedeti ce se intampla pe pietele internationale. Marea majoritate a tarilor din Uniunea Europeana trebuie sa ia masuri de ajustare. Vedeti, si Cipru a hotarat sa inghete salariile pe o perioada de doi ani. Trebuie sa fim prudenti pentru ca furtuna nu a trecut', a spus Ialomitianu.
La randul sau, premierul Emil Boc a precizat, luni, ca tinta de 3% din PIB a deficitului pentru anul urmator inseamna 2,5% pe cash, obiectiv regasit in tintele stabilite cu presedintele Traian Basescu, cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
Primul ministru a adaugat ca veniturile in PIB se vor situa la nivelul de 33,7% in 2012, in timp ce bugetul de pensii va avea alocata suma de 47,9 miliarde lei. Totodata, investitiile vor avea alocate 37,8 miliarde de lei in 2012, iar garantiile de stat se vor cifra la 3,3 miliarde de euro.
Proiectul bugetului de stat pentru anul 2012 prevede sume mai mari alocate... mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 21:50
Proiectul de buget pregatit de Guvern prevede inghetarea pensiilor pe intreaga perioada a anului viitor, fara indicii de majorare a acestora si a salariilor in al doilea semestru, pentru sustinerea platii pensiilor fiind din nou transferate de la bugetul de stat 13,8 miliarde lei.
Documentul prevede ca, in anul 2012, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei, nivelul la care a fost inghetat inca din 2009, fara referiri la o eventuala majorare a acestuia in partea a doua a anului viitor.
Nici pentru contributiile de asigurari sociale nu sunt indicate scaderi pe parcursul anului viitor, acestea fiind mentinute la nivelul actual.
De asemenea, in proiectul bugetului de stat nu se face vreo referire la majorarea salariilor anul viitor.
Pentru castigul salarial mediu brut este indicata o usoara crestere la 2.117 lei, fata de 2.026 lei estimat pentru acest an si 1.902 lei inregistrat anul trecut.
Fondurile destinate platii pensiilor din sistemul public de pensii depasesc 47 miliarde lei (fata de 46,2 miliarde lei in acest an), reprezentand 8,1% din PIB. La stabilirea necesarului de fonduri pentru plata pensiilor au fost luati in calcul 4.761.000 pensionari platiti prin Casa Nationala de Pensii Publice, cu o pensie medie lunara de 747 lei, si 159.000 pensionari platiti prin Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor si Serviciul Roman de Informatii, cu o pensie medie lunara de 2.289 lei.
Comparativ, fondul aferent pensiilor a fost... mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 17:36