Fitch confirma ratingul Brasovului. Orasul isi va mentine echilibrul bugetar, perspectiva este stabila

Sambata, 09 Decembrie 2017, ora 11:53
2819 citiri
Fitch confirma ratingul Brasovului. Orasul isi va mentine echilibrul bugetar, perspectiva este stabila
Foto: CC0 Creative Commons

Agentia de evaluare Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pentru creditele pe termen lung in valuta si moneda locala ale municipiului Brasov la BBB minus, perspectiva asociata fiind stabila, informeaza un comunicat de presa al agentiei.

De asemenea, agentia a confirmat calificativul pe termen scurt in valuta la F3. Confirmarea ratingurilor arata performanta operationala solida a Brasovului si nivelul moderat al datoriei.

Conform scenariului de baza al Fitch, soldul operational al municipiului Brasov va ramane solid in perioada 2017-2018, cu o medie de 20% din venitul operational, ceea ce ar fi in linie cu nivelul mediu din perioada 2012-2016.

Acesta va fi sprijinit de masurile adoptate de autoritatile locale pentru a tine costurile sub control si de majorarea veniturilor din taxe, sprijinite de cresterea economiei Romaniei.

Aceste evolutii ar trebui sa aiba ca rezultat un sold operational nominal mediu de 130 de milioane de lei, care ar trebui sa fie suficient pentru finantarea planului de investitii al orasului, se arata in comunicatul Fitch.

In trimestrul trei din 2017, orasul a colectat 75% din veniturile bugetate pentru intregul an si a cheltuit doar 41% din totalul alocat pentru 2017, iar Fitch se asteapta la o accelerare a cheltuielilor in ultimele trei luni din acest an, din cauza cheltuielilor de sezon.

Prin urmare, Fitch estimeaza ca Brasovul va raporta un buget aproape echilibrat, inainte de a reveni pe un deficit de pana la 10% in perioada 2018-2019, odata ce vor fi majorate investitiile cofinantate din fonduri europene.

Fitch se asteapta la o crestere medie de 4% a economiei Romaniei in perioada 2017-2019.

#Brasov rating oras, #Brasov rating investitii, #afaceri Brasov , #Administratia Locala