Deloitte isi face bagajele in Marea Britanie. Se muta pe continent, dupa declansarea Brexit

Vineri, 18 Noiembrie 2016, ora 10:21
4225 citiri
Deloitte isi face bagajele in Marea Britanie. Se muta pe continent, dupa declansarea Brexit
Foto: The Travelling Squid

Fara forta de munca adusa din UE, cea mai mare firma de contabilitate din lume, Deloitte, ameninta sa paraseasca Regatul Unit si sa se instaleze intr-una din tarile blocului comunitar.

Amenintarea cu relocarea vine dupa un intreg scandal in care surse din companie au scapat catre presa un document in care se arata ca guvernul britanic promoveaza Brexitul fara a avea o strategie clara in acest sens, relateaza The Independent.

Forta de munca vitala

Pentru David Sproul, seful sucursalei britanice a firmei de contabilitate, angajatii adusi din afara Marii Britanii reprezinta o forta vitala care asigura succesul companiei, in cazul interzicerii dreptului de libera circulatie a persoanelor, relocarea fiind o necesitate.

"Avem angajati din peste 100 de tari care lucreaza pentru noi in Marea Britanie. Diversitatea fortei de munca se dovedeste vitala in intretinerea cresterii si inovarii in cadrul comapniei.

O parte din munca pe care o facem aici ar putea fi facuta si in alta parte. Suntem o organizatie globala. Mai degraba lucram in afara Regatului Unit decat in interiorul lui, in aceste conditii", a precizat Sproul.

Este ultimul episod din razboiul care se poarta intre firma de contabilitate si guvernul Theresei May pe tema Brexit.

In raportul intern Deloitte, se mentiona faptul ca oficialii britanici nu au nicio strategie clara pentru negocierile care urmeaza intre Londra si UE, derularea acestora necesitand si angajarea a 30.000 de functionari in diverse domenii.

In replica, premierul britanic a acuzat firma ca vrea sa isi imbunatateasca pozitia pe piata speculand momentul Brexit.

Lovitura la buget

Deloitte are peste 16.000 de angajati in Marea Britanie, cifra de afaceri a sucursalei fiind de peste 3 miliarde de lire sterline. De asemenea, firma de contabilitate gestioneaza o parte din contractele de achizitii ale guvernului britanic si face audit pentru multe din companiile prezente in indexul FTSE 100.

Un fost ministru al Muncii si Pensiilor, Iain Duncan Smith, sare si el in ajutorul actualului guvern conservator. "Raportul Deloitte este in mare parte fals, facut dupa titluri din ziare. Guvernul nu are nevoie de niciun alt functionar public. Sunt doar prostii!", a comentat acesta.

Cu toate acestea, seful Deloitte UK atrage atentia ca reducerea numarului de muncitori si studenti straini ar putea avea efecte dramatice asupra sistemului de Educatie, ca si asupra celui de Sanatate din Marea Britanie, in 2012-2013 acestea beneficiind de contributiile a peste 12.000 de non-europeni.

Firmele din sectorul serviciilor financiare au peste 7.000 de angajati straini in acest moment.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#forta munca Marea Britanie, #scandal Brexit, #negocieri Marea Britanie UE, #relocare Deloitte , #Forta de munca