Bugetele fac tot mai mult legea in fotbal

Miercuri, 04 Octombrie 2017, ora 14:08
2019 citiri
Bugetele fac tot mai mult legea in fotbal
CC BY-SA 2.0

Dominatia exercitata de granzii Spaniei, Real Madrid si Barcelona, in Liga Campionilor in ultimii ani a trezit o reactie de orgoliu pe masura din partea altor cluburi cu greutate din Europa, in aceasta vara.

PSG, Manchester City sau Manchester United au realizat ca trebuie sa cheluiasca si mai mult pentru a avea loturi capabile sa poarte lupte eficiente atat in competitiile interne, cat mai ales in Liga Campionilor.

Competitia de elita a Batranului Continent ramane in continuare cea mai mare atractie in lumea fotbalului european, iar in acest an, parca mai mult ca niciodata, ponturile si pronosticurile pe meciuri sunt la mare cautare printre cei pasionati de fenomen.

PSG si restul lumii

Fara indoiala, clubul care a tinut capul de afis in perioada de mercato a fost Paris Saint-Germain, care a reusit sa dea doua lovituri uluitoare. Echipa din capitala Frantei a uimit lumea fotbalului cand i-a pus Barcelonei pe masa 222 de milioane de euro, reprezentand clauza de reziliere a contractului superstarului Neymar.

Putini au crezut ca afacerea va fi dusa la bun sfarsit, insa a contat foarte mult dorinta brazilianului, care a simtit ca trebuie sa se indeparteze de personalitatea coplesitoare a lui Lionel Messi pentru a straluci cu adevarat.

Cand lumea inca se mai freca la ochi dupa parafarea transferului, PSG a lovit din nou, luadu-l de la AS Monaco pe cel mai curtat tanar fotbalist al Europei, Kylian Mbappe, pentru care va plati in total 180 de milioane de euro.

Neymar a lasat Barcelona pentru PSG.

Efortul parizienilor s-a cunoscut insa imediat, in special in Liga Campionilor, acolo unde PSG a zdrobit-o in primul meci din grupa pe Celtic, 5-0, pentru ca apoi sa treaca en fanfare de gigantul Bundesligii, Bayern Munchen, 3-0.

"Banii nu marcheaza goluri", declara mijlocasul bavarezilor, Arjen Robben, inaintea partidei de pe Parc des Princes. Din pacate pentru el, realitatea l-a contrazis, iar faptul ca Bayern a coborat stacheta in ceea ce priveste investitiile in transferuri s-a vazut si in campionat, acolo unde trupa din Munchen a facut cativa pasi gresiti care au dus la concedierea antrenorului Carlo Ancelotti.

Englezii vin din urma

In schimb, in Premier League a fost din nou efervescenta in perioada de mercato, marile cluburile englezesti fiind hotarate sa isi refaca imaginea in Europa, una destul de sifonata in ultima vreme.

In ultimii cinci ani, nicio echipa din Albion nu a ajuns in finala Ligii Campionilor, Chelsea fiind ultima formatie din Premier League care a castigat trofeul, in 2012.

Echipa antrenata de Antonio Conte a cheltuit peste 130 de milioane de lire sterline in vara pe aducerea unor jucatori ca Alvaro Morata (Real Madrid), Tiemoue Bakayoko (Monaco) sau Antonio Rudiger (Roma), iar in prezent ocupa primul loc in Grupa C a Ligii Campionilor, avand punctaj maxim dupa doua partide.

In aceeasi situatie se afla si Manchester United, care este liderul Grupei A, clubul manageriat de Jose Mourinho cheltuind in vara 75 de milioane de lire sterline doar pe atacantul Romelu Lukaku, adus de la Everton.

In total, Diavolii Rosii au investit circa 150 de milioane de lire sterline in jucatori, iar in prezent ocupa locul secund in Premier League, la egalitate cu liderul Manchester City.

Managerul Cetatenilor, Pep Guardiola, a primit cel mai mare buget de transferuri in vara, 220 de milioane de lire sterline, astfel ca a putut aduce pe Etihad Stadium nume mari ca Bernardo Silva, Kyle Walker sau Benjamin Mendy.

City are 22 de goluri inscrise in primele sapte etape din Premier League si doar doua primite, in vreme ce in Liga Campionilor ocupa primul loc in Grupa F, cu punctaj maxim si un golaveraj de 6-0.

O exceptie de la aceasta regula a bugetelor care fac legea in fotbal o reprezinta AC Milan, club care a investit peste 150 de milioane de euro in transferuri in vara, insa care a pierdut foarte mult la capitolul coeziune, intrucat lotul a fost schimbat din temelii.

In aceste conditii, sincopele echipei lui Vincenzo Montella sunt normale, insa nu este exclus ca, gratie investitiilor mari, Milan sa redevina o forta a Europei odata ce vor fi armonizate relatiile de joc.

Foto: https://www.flickr.com/photos/98137931@N02/9159107843

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#meciuri Liga Campionilor , #Stiri Sport