Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a scazut luni la 2,15% pe an, de la 2,17% pe an cat a fost vineri, conform informatiilor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
La debutul anului 2019, indicele ROBOR la 3 luni era 2,99% pe an, iar la inceputul acestui an se situa la 3,19%. Pe data de 14 iunie a anului trecut, indicele ROBOR era de 3,24% pe an.
Indicele la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, a coborat la 2,26%, de la 2,28%, cat era vineri, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 2,35% pe an, fata de 2,37% pe an, in sedinta anterioara.
Indicele de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, pentru al patrulea trimestru din 2019, este de 2,44% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din al doilea trimestru al anului.
In luna mai 2019, a intrat in vigoare OUG 19/2019 care modifica modul in care este calculata rata pentru creditele in lei cu dobanda variabila. Astfel, Ordonanta 19 a stabilit indicele de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare. ...citeste mai departe despre "BNR: Indicele ROBOR la 3 luni a scazut luni la 2,15% pe an" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 Iunie 2020, ora 11:39
Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a urcat la 3,39%, cel mai mare nivel din ultimele sase luni, potrivit datelor publicate joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
ROBOR la trei luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in lei.
Miercuri, indicele a ramas la 3,38% pentru a treia oara consecutiv.
Joi, acesta a urcat la 3,39%, cel mai mare nivel din 25 octombrie 2018, cand a fost tot 3,39%.
Totodata, indicele ROBOR la sase luni a stagnat la 3,42%.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobanzii la care se imprumuta, intre ele, institutiile bancare din Romania, in lei, iar evolutia sa este legata, in principal, de nivelul de lichiditate existent in piata.
Vezi si: Zamfir vrea noi schimbari in privinta ROBOR. Indicele ar putea fi inlocuit si pentru creditele in derulare ...citeste mai departe despre "ROBOR a urcat la cel mai mare nivel din ultima jumatate de an" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 Aprilie 2019, ora 12:35
Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a crescut la 3,15%, cel mai mare nivel din ultimele doua luni si jumatate, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
ROBOR la trei luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in lei.
Marti, indicele a scazut de la 3,10% la 3,09%.
Miercuri, indicele a crescut la 3,15%, cel mai mare nivel din 27 noiembrie 2018, cand a fost 3,16%.
Totodata, indicele ROBOR la sase luni a crescut de la 3,30% la 3,34%. Acesta este cel mai mare nivel din 28 ianuarie, cand a fost 3,34%.
BNR analizeaza o posibila schimbare a modului in care se calculeaza indicele ROBOR, a anuntat, marti, prim-viceguvernator-ul BNR, Florin Georgescu, in cadrul audierilor din Senat.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobanzii la care se imprumuta, intre ele, institutiile bancare din Romania, in lei, iar evolutia sa este legata, in principal, de nivelul de lichiditate existent in piata.
Citeste si Isarescu garanteaza in Parlament ca ROBOR nu e manipulat: Noi nu scoatem dobanda din palarie. Nu ne jucam cu dobanda cum se juca cineva la televizor cu cartoful! ...citeste mai departe despre "ROBOR la 3 luni a crescut la 3,15%, cel mai mare nivel din noiembrie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2019, ora 12:21
Guvernul vrea sa discute cu Banca Nationala a Romaniei pentru a "schimba radical" modul in care se calculeaza ROBOR-ul, a declarat pentru Bloomberg Darius Valcov, consilierul pe probleme economice al Vioricai Dancila, condamnat in prima instanta la 8 ani de inchisoare pentru 3 infractiuni de coruptie.
Valcov spune ca astfel se va evita "taxa pe lacomie" impusa bancilor, masura prevazuta in ordonanta de urgenta 114 aprobata la finalul anului trecut de guvern.
Bloomberg comenteaza ca, dupa ce a ignorat criticile si a adoptat OUG, Valcov crede ca acum BNR poate rezolva problema taxei pe activele bancare "printr-o cale simpla".
"Sper sa putem schimba radical modul in care se calculeaza ROBOR, sa chiar sa il eliminam. Se va lua o decizie cu Banca Centrala, care poate modifica regulile interne ale dobanzilor de pe piata interbancara fara aprobarea Parlamentului", a declarat Valcov.
El a mai precizat ca guvernul nu este interesat de nivelul taxei sau de veniturile suplimentare generate de aceasta, iar scopul sau este de a reduce costurile de imprumut ale romanilor.
"Vrem ca toate costurile de imprumut pentru cetateni sa fie apropiate de cele ale celorlalti europeni, sa fie reduse la jumatate fata de nivelul actual", a conchis Darius Valcov.
BNR il contrazice pe Valcov: Eliminarea ROBOR nu depinde de noi
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, il contrazice insa pe Darius Valcov, explicand ca nu Banca Nationala a Romaniei poate decide eliminarea... mai mult
Luni, 04 Februarie 2019, ora 15:12
Banca Nationala a Romaniei este deschisa la dialog si la conlucrare cu toate institutiile statului, in limitele mandatului sau definit de lege si ale decentei interlocutorului, se arata intr-o declaratie de presa a purtatorului de cuvant al BNR, Dan Suciu.
"BNR este deschisa la dialog si la conlucrare cu toate institutiile statului, in limitele mandatului sau definit de lege si ale decentei interlocutorului. Dar orice dialog, orice proces de comunicare trebuie sa porneasca de la probleme reale si trebuie sa se bazeze pe intelegerea corecta si onesta a situatiei.
Din pacate, asistam la acelasi atac dezlantuit cu acuze extrem de grave, fara probe, proferate in public din partea domnului senator Daniel Zamfir si a avocatului Gheorghe Piperea, care, potrivit domnului Zamfir, este autorul tuturor initiativelor legislative promovate de acesta in Parlament. Un dialog real este binevenit atunci cand cei implicati pot contribui cu clarificari, dar nu si atunci cand este deturnat pentru a intretine artificial o stare de confuzie", mentioneaza purtatorul de cuvant al bancii centrale intr-o declaratie transmisa, marti, presei.
Potrivit sursei citate, senatorul Daniel Zamfir si avocatul Gheorghe Piperea au inceput din data de 13 ianuarie, la postul de televiziune Antena 3, un atac la reputatia Bancii Nationale a Romaniei prin proferarea unor "acuzatii fara fundament, bazate pe neadevaruri si neintelegeri grave legate de implicarea BNR in pietele financiare interbancare".... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2019, ora 18:12
Indicele Robor la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a coborat la 2,97%, cel mai mic nivel din iunie 2018 pana in prezent, potrivit datelor publicate vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Robor la trei luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in lei.
Joi, indicele a scazut la 2,99%.
Vineri, indicele a scazut la 2,97%, cel mai mic nivel din 21 iunie 2018, cand a fost 2,95%.
Totodata, indicele Robor la sase luni a scazut, vineri, la 3,28%, cel mai mic nivel din 29 iunie 2018, cand a fost 3,24%.
Robor (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobanzii la care se imprumuta, intre ele, institutiile bancare din Romania, in lei, iar evolutia sa este legata de nivelul de lichiditate existent in piata. ...citeste mai departe despre "Indicele Robor la 3 luni a coborat la 2,97%, cel mai mic nivel din iunie 2018 pana in prezent" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2019, ora 11:26
Decizia BNR de a majora dobanda de politica monetara este corecta, ar fi trebuit luata demult si cresterea ar trebui sa continue, afirma prof. univ. dr. in economie Bogdan Glavan.
Intr-un interviu pentru Ziare.com, Bogdan Glavan a explicat ce efect va avea cresterea dobanzii de referinta asupra ROBOR, asupra cursului de schimb, dar si de ce este o masura antiinflationista: "daca dobanzile din piata vor creste, populatia va fi descurajata sa ia credite si sa cheltuiasca si va fi mai incurajata sa economiseasca, astfel ca dinamica preturilor se va potoli".
Bogdan Glavan a desfiintat teoria potrivit careia inflatia are cauze externe: "Statul a aruncat cu bani in piata si acum se mira de inflatie. Acest argument e posibil intr-o societate care nu are notiuni elementare de economie. (...) Numai o natiune educata care intelege ca valoarea banilor depinde de productie, nu de intentiile si discursurile politicienilor, se poate opune populismului".
Decizia BNR de a majora la 2,5% dobanda de politica monetara era una previzibila si corecta?
In opinia mea, da. Chiar si acest nivel al dobanzii nu imprima in sistemul bancar un nivel de piata al dobanzii care sa fie acoperitor pentru rata inflatiei. Romania a traversat in ultimii doi ani o perioada cu dobanzi real negative. Aceasta crestere a dobanzilor era previzibila, inevitabila si ar face bine sa continue.
Ce inseamna, de fapt, dobanda de politica monetara?
Sistemul bancar nu opereaza ca alte sectoare economice, ca... mai mult
Marti, 08 Mai 2018, ora 07:00
Dincolo de ampla dezbatere privind avansul dobanzii cu care se imprumuta bancile intre ele pentru a-si acoperi nevoile de lichiditate (deja celebrul ROBOR) de la nivelul relativ scazut din urma cu o luna pana in apropierea dobanzii de politica monetara (DPM - pastrata la 1,75% pe an), BNR a transmis cateva mesaje cel putin la fel de importante ca interventia prin care a imprumutat ceva mai mult de 9 miliarde de lei bancilor.
In treacat fie spus, creditele bancare a caror dobanda (implicit rata lunara) depinde de indicatorul ROBOR au fost luate (pe perioade de 20 - 30 de ani) tocmai pentru a accesa mai usor banii si a beneficia de perioadele cu dobanda mai scazuta in raport cu DPM. Daca ar fi fost luate cu dobanda fixa, rata ar fi fost constanta dar semnificativ mai mare, riscul de variatie (cu rele, dar si cu bune!) fiind preluat de banca.
Dincolo de emotia de moment si indiferent cine se va ocupa de politica monetara pe parcursul zecilor de ani de plata (sa vedem cine va mai fi de vina cand vom trece la euro), e de presupus ca situatiile ce pot apare in viitor vor putea fi mai complicate, mai ales daca estimarile de crestere a inflatiei, inclusiv pe canalul legaturilor cu partenerii europeni, se vor materializa.
Cum obisnuia sa spuna regretatul bancher Bogdan Baltazar - care a ramas in conducerea BRD si dupa privatizare dar a fost si purtator de cuvant al Guvernului pe la inceputul anilor '90 - situatia actuala aduce, din perspectiva celor care au apucat sa-si... mai mult
Miercuri, 04 Octombrie 2017, ora 21:53
Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a participat, marti dimineata, la sedinta Consiliului de administratie al BNR, unde sunt asteptate sa fie luate decizii importante de politica monetara.
Participarea unui ministru de Finante la o astfel de sedinta a fost o premiera, astfel ca jurnalistii au vrut sa afle cum a fost luata aceasta decizie. "A fost o discutie avuta cu premierul, cu presedintele partidului", a lamurit Misa situatia, confirmand ca Liviu Dragnea si Mihai Tudose au fost cei care l-au trimis la BNR.
Cat despre subiectul fierbinte al ultimelor zile - cresterea galopanta a ROBOR si, deci a ratelor romanilor cu credite, ministrul de Finante nu a putut spune prea multe lucruri concrete.
"A fost o discutie tehnica. Intalnirea a avut ca scop in principal intarirea colaborarii intre Ministerul Finantelor, Guvern, BNR. Fiecare dintre noi are rolul lui. Participarea mea a constat in discutii tehnice legate de evolutia ROBOR si de a vedea care este pentru viitor cea mai buna abordare de a impleti politica fiscala cu cea monetara, pentru a face ca lucrurile sa fie mai stabile pentru cetateni, pentru cei care iau credite de la banci, care au de platit rate la banci", a spus Misa, prcizand ca orice detaliu concret pe acest subiect va fi facut public de guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
La insistentele jurnalistilor pe subiect, ministrul de Finante a admis insa ca exista probleme de lichiditate in piata, fapt ce a influentat cresterea ROBOR. Precizam ca saptamana... mai mult
Marti, 03 Octombrie 2017, ora 13:10