Comisia Europeana anunta ca a luat astazi decizia pe care statul roman o astepta, cu inima stransa, de mai multa vreme. Anume: Guvernul trebuie sa recupereze nu mai putin de 570 de milioane de euro de la CFR Marfa, companie aflata deja pe marginea prapastiei. Iata cum s-a ajuns aici si de ce in acest moment e in pericol nu numai compania feroviara, ci si intreaga economie romanesca.
CFR Marfa s-a infiintat in 1998. Iar in urma cu aproape un deceniu, Guvernul a decis sa privatizeze societatea. Asa ca a organizat o procedura pe care a castigat-o Grup Feroviar Roman (GFR), fondat de oamenii de afaceri din satul galatean Toflea Gruia Stoica si Vasile Didila (care sunt si frati vitregi).
In cursul procedurii, s-a decis si stergerea unor datorii ale CFR Marfa (adica, potrivit legii, acordarea unui ajutor de stat - n.red.).
A urmat o serie de evenimente destul de greu de inteles. Guvernul a fixat un termen foarte scurt pentru finalizarea procesului de privatizare. In consecinta, potrivit GFR, Consiliul Concurentei n-ar fi avut timp sa se pronunte asupra tranzactiei. In plus, la un moment dat, GFR a fost instiintata de compania de privatizare ca vanzarea CFR Marfa nu mai poate avea loc, din cauza ca un creditor al acesteia nu si-a dat acordul.
Una peste alta, privatizarea n-a mai avut loc. Iar GFR - ajunsa din nou concurent al CFR Marfa pe piata libera, a incercat sa castige la licitatii, cu orice pret.
Asa se face ca, in 2014, Gruia Stoica a fost arestat preventiv... mai mult
Luni, 24 Februarie 2020, ora 14:07
Guvernul Romaniei le da, in acest an, ajutoare de stat in valoare de sute de milioane de lei unor companii care au cerut finantare pentru a se dezvolta. Interesant este ca mai multe dintre societatile care urmeaza sa incaseze banii de la stat - desi desfasoara activitati diferite - au actionari comuni.
Potrivit Vioricai Dancila, Guvernul le da banii - in baza schemei de ajutor de stat pentru stimularea investitiilor cu impact major in economie instituita prin HG 807/2014 - unor companii care se pregatesc sa investeasca 1,3 miliarde de lei si sa creeze circa 2.000 de locuri de munca.
"Proiectele pentru care se semneaza finantarile, in aceasta prima perioada, au o valoare de 1,3 miliarde de lei. Sprijinul guvernamental este unul consistent: aproape 500 de milioane de lei", a declarat Dancila.
Cele 9 societati care au primit ajutoare de stat sunt: Teraplast SA, Teraglass Bistrita SRL, Depaco SRL, MG TEC Industry SRL, Jaeggi Industries SRL, Therme Nord Bucuresti SRL, Universal Alloy Europe SRL, Stonevault SRL si Romagua Grup SA.
Guvernul nu a pus la dispozitie, deocamdata, date concrete cu privire la sumele pe care urmeaza sa le incaseze fiecare dintre societati.
Cine primeste ajutor din bani publici
In anii trecuti, potrivit presei, omul de afaceri clujean Dorel Goia, presedintele Consiliului de Administratie al Terapalst SA, declara in cadrul unui eveniment desfasurat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ca, desi a cerut ajutor de stat, banii au ajuns, pana... mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 18:44
Rusia va folosi o parte din banii destinati Fondului de Pensii si sumele nefolosite din bugetul pe 2014 pentru a infiinta un fond "anti-criza", cu scopul de a sprijini companiile din domeniul energiei afectate de sanctiunile impuse de tarile din Vest.
Ministrul de Finante al Rusiei, Anton Siluanov, a explicat ca reforma fondului de pensii va genera un surplus de 309 miliarde de ruble, adica aproximativ 8,2 miliarde de dolari, din care va fi creata, in 2015, "rezerva anti-criza", relateaza RIA Novosti, citat de Mediafax.
El a precizat ca o parte dintre acesti bani va fi alocata companiilor din Rusia care se confrunta cu dificultati din cauza noilor masuri luate de Uniunea Europeana si Statele Unite impotriva Rusiei, in contextul conflictului din Ucraina.
Fondul de pensii este gestionat de banca de stat Vnesheconombank.
Mai multe companii au cerut deja ajutoare financiare din partea statului, inclusiv cel mai mare producator de petrol din Rusia, Rosneft, care a solicitat un imprumut guvernamental de aproape 40 de miliarde de dolari. mai mult
Luni, 15 Septembrie 2014, ora 13:57
Coruptia continua sa puna probleme in Romania, afectand imaginea tarii intr-o perioada in care incearca sa acceseze mai multe fonduri europene. Pentru a rezolva aceasta situatie, Romania pare sa priveasca tot spre exterior, numind manageri straini in fruntea companiilor sale de stat, care sa asigure o buna administrare a fondurilor comunitare absorbite, noteaza Le Monde.
Autostrazi, drumuri nationale, cai ferate si porturi la Marea Neagra: infrastructura Romaniei in ansamblul ei urmeaza sa fie innoita cu ajutorul fondurilor europene. Comisia Europeana (CE) se pregateste sa deblocheze 4,5 miliarde de euro pentru a ajuta Romania sa le reabiliteze pe toate acestea.
Aflat in vizita in Romania la 14 iunie, Johannes Hahn, comisarul european pentru politica regionala, i-a promis premierului Victor Ponta sa injecteze acest buget considerabil in soselele tarii. Cu doar 550 km de autostrada, drumuri nationale in stare precara si cai ferate vetuste, Romania, a saptea tara ca suprafata din Europa, sufera de un handicap serios.
Dar, datorita finantarilor de la Uniunea Europeana (UE), Bucurestiul spera sa rezolve aceasta problema vitala pentru dezvoltarea tarii. La sfarsitul lui 2012, Bruxellesul a blocat programul referitor la transport, din cauza anumitor nereguli si cheltuieli ce nu puteau fi justificate de Bucuresti. Sub presiunea Comisiei, guvernul roman a facut un efort pentru a clarifica acest dosar, scrie Le Monde, potrivit Agerpres.
Romania conteaza pe fondurile... mai mult
Sambata, 22 Iunie 2013, ora 11:37
Ajutorul de stat pentru combinatul Oltchim ar trebui acordat pana la jumatatea acestui an, pentru ca altfel nu va mai fi util, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, care apreciaza ca solutionarea din partea Comisiei Europene pe aceasta tema nu va veni curand.
"Comisia Europeana are o mecanica interna. Cred ca media in solutionarea notificarilor privind ajutoarele de stat nu este foarte incurajatoare, nu este pe termen scurt. Acesta este motivul pentru care noi vedem ajutorul de stat pe termen mediu, care inseamna pana la jumatatea acestui an, asta e dorinta noastra", a afirmat Vosganian.
El a aratat ca ministerul nu poate presa Comisia Europeana sa solutioneze mai repede notificarea pe care autoritatile romane au trimis-o cu privire la aprobarea acordarii ajutorului de stat la Oltchim, insa a prezentat in notificare urgenta situatiei.
"Evaluarea Comisiei este sa vada daca nu cumva in toamna anului trecut Oltchim a beneficiat de ajutor de stat. Un exemplu de intrebare de la Comisia Europeana a fost: 'Care sunt furnizorii publici ai Oltchim fata de care combinatul nu a platit sau si-a amanat platile?' Apoi, daca creditorii de stat au folosit toate mijloacele legale pentru a-si recupera banii? Si daca vom lua bani de la banca daca nu ii vom da pe salarii. Banii pentru salarii trebuie sa vina din productie", a mai spus Vosganian.
La jumatatea lunii februarie Vosganian a avut o intalnire cu comisarul Joaquin Almunia, vicepresedintele Comisiei Europene... mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 15:58
Ajutorul regional de stat constituie un "imbold" de care au nevoie foarte multi antreprenori in criza financiara. Fondurile sunt nerambursabile si se acorda companiilor care au facut deja o investitie initiala si au creat intre 50 si 300 de locuri de munca.
Schema de ajutor de stat dureaza cinci ani, respectiv in perioada 2009-2013, si se acorda companiilor care au facut o investitie initiala cuprinsa intre 5 si 30 de milioane de euro.
Conditii de indeplinit
Intreprinderile care solicita un asemenea sprijin din partea statului trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: nu inregistreaza debite restante, nu se afle in procedura de executare silita, faliment sau reorganizare judiciara, nu au fost emise impotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat.
Pentru a obtine finantarea, reprezentantii companiei trebuie sa depuna o cerere de acord pentru finantare, un certificat constatator emis de Registrul Comertului, situatiile financiare anuale, planul de investitii pentru care se solicita finantarea, studiu tehnico-economic din care sa rezulte viabilitatea proiectului, certificat de atestare fiscala privind indeplinirea obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat si declaratii pe propria raspundere din partea reprezentantului legal al companiei.
Finalizarea procesului de evaluare a cererilor se va realiza in maxim 30 de zile lucratoare de la data la care acestea vor fi considerate complete.
Suma acordata este stabilita tinand cont si... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 14:50
Premierul Victor Ponta a declarat sambata, la Gaesti, ca Guvernul va acorda firmei Arctic un ajutor de stat de aproximativ 10 milioane de euro, pentru o investitie care va asigura 1.000 locuri de munca, precizand ca taxele pe care compania le achita catre stat sunt de 11 milioane de euro.
"Noul proiect de dezvoltare propus de Arctic Gaesti va avea tot sprijinul pe care Guvernul il poate acorda in baza legislatiei europene. De altfel, ajutorul de stat va fi in jur de 10 milioane de euro, iar taxele pentru stat vor fi de 11 milioane de euro. Asa incat este un business foarte bun si pentru Guvern", a declarat primul ministru. El a precizat ca investitia la care se refera este o noua capacitate de productie care va asigura alte aproape 1.000 de locuri de munca, pe langa cele existente. "In mod sigur vor fi incasari superioare pentru bugetul de stat", a remarcat Ponta.
Seful Executivului a mai aratat ca "oricine creeaza locuri de munca in Romania trebuie sa fie tratat ca un prieten de catre autoritatile statului". In acest context, el a aratat ca "Arctic, alaturi de Petrom, de Dacia, de Ford, Pirelli, Alro sunt exemple ca exista privatizari reusite, ca exista investitii reusite, ca exista perspectiva pentru reindustrializarea Romaniei".
Primul-ministru a vizitat sambata fabrica Arctic Gaesti. El a fost insotit de ministrul Mediului Rovana Plumb si de ministrul Agriculturii Daniel Constantin. mai mult
Duminica, 11 Noiembrie 2012, ora 11:31
Ajutorul regional de stat poate fi o alternativa viabila pentru oamenii de afaceri si intreprinzatorii obisnuiti sa lucreze cu fonduri nerambursabile. Una dintre conditiile necesare este ca investitia a solicitantului sa depaseasca 30 de milioane de euro si sa creeze 300 de locuri de munca.
Din cele 70 de proiecte care ar putea beneficia de finantare au fost depuse doar 16.
Potrivit unui studiu apartinand companiei de consultanta Golden Mind&Spirit, solicitantul trebuie sa realizeze o investitie initiala cu o valoare care depaste echivalentul in lei a 30 de milioane de euro si sa creeze cel putin 300 de noi locuri de munca, urmare a realizarii investitiei initiale.
Ajutorul de stat regional se acorda numai intreprinderii care realizeaza investitii care pot fi considerate investitii initiale, se mentioneaza in sursa citata.
In studiul Golden Mind&Spirit, bugetul mediu anual al programului este de 200 de milioane de euro.
"Durata schemei este de 5 ani, respectiv pentru perioada 2009-2013. Bugetul total maxim al prezentei scheme este echivalentul in lei a 1 miliard de euro, cu un buget mediu anual de 200 de milioane de euro, in limita plafoanelor bugetare anuale pe perioada celor 5 ani", se precizeaza in sursa citata.
Potrivit analistilor Golden Mind&Spirit, costurile aferente investitiilor in active corporale cuprind acele costuri legate de achizitionarea de cladiri industriale si echipamente. In sectorul transporturilor, costurile legate de... mai mult
Duminica, 01 Aprilie 2012, ora 14:07