Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri anunta lansarea programului Prima Casa 2020. Institutia precizeaza ca a primit de la Ministerul de Finante acordul de distribuire pentru suma de 1,98 miliarde lei din plafonul total de 2 miliarde de lei, alocat pentru anul 2020.
In ceea ce priveste conditiile de garantare din partea statului, Fondul de Garantare subliniaza ca sunt aceleasi ca pana acum. 14 banci participa in acest an la programul Prima Casa.
"Programul Prima Casa 2020 beneficiaza de aceleasi conditii de garantare din partea statului roman, in favoarea finantarilor acordate de catre cele 14 banci participante in program: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Leumi Bank si Intesa Sanpaolo Bank", se arata intr-un comunicat al Fondului transmis Ziare.com.
Fondul de Garantare mai anunta ca alocarea plafonului total intre finantatorii participanti in Programul Prima Casa a fost realizata cu aplicarea criteriilor si procedurii de evaluare a rezultatelor activitatii de creditare in cadrul programului, desfasurate de finantatori in anul 2019.
"Astfel, ponderea garantiilor acordate in anul precedent in favoarea fiecarei banci in totalul garantiilor acordate din plafonul alocat pentru acordarea de garantii in cadrul Programului Prima Casa in anul 2019, a determinat formularea unei propuneri de alocare corespunzatoare pentru anul 2020.... mai mult
Joi, 20 Februarie 2020, ora 16:53
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a recuperat 23 milioane de lei din executarea silita a celor care nu au putut sa plateasca ratele la creditele luate prin programul Prima Casa.
Ministerul Finantelor a propus modificarea programului si redenumirea acestuia "O familie, o casa", astfel incat sa fie mai bine orientat spre caracterul social.
In nota de fundamentare a ordonantei care transforma Prima Casa in "O familie, o casa" este explicata situatia actuala a programului:
"De la inceputul anului pana la sfarsitul lunii iulie 2019, din plafonul total de garantare alocat pentru anul 2019 de 2.000 milioane lei, au fost acordate un numar de 11.427 garantii si promisiuni de garantare in valoare totala de 1.157,6 milioane lei.
De la lansarea programului in anul 2009 pana la finele lunii iulie 2019, au fost acordate 279.179 garantii si promisiuni de garantare, in valoare totala de 24.879,32 milioane lei.
Pana in prezent au fost executate un numar de 848 de garantii, in valoare de 67,8 milioane lei, din care s-a recuperat de catre ANAF suma de 23 milioane lei".
De asemenea, MFP mai precizeaza ca volumul imprumuturilor acordate prin programul Prima Casa a dobandit o dimensiune sistemica, reprezentand 45 la suta din stocul creditelor ipotecare (34 miliarde lei, martie 2019), respectiv 31 la suta din fluxul de credite ipotecare noi (3,8 miliarde lei - flux cumulat pe o perioada de 12 luni pana la martie 2019).
"In acest context, Consiliul General al... mai mult
Vineri, 23 August 2019, ora 11:53
Programul Prima Casa 2019 a fost lansat oficial, vineri. Cu toate ca ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat in februarie ca vrea sa il modifice pentru a-l face mai social, pana la urma, a ramas la fel ca in anii trecuti.
"Programul Prima Casa 2019 beneficiaza de aceleasi conditii de acordare a garantiei statului roman pentru finantarile aprobate de bancile participante", se arata intr-un comunicat transmis de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).
Programul va fi derulat prin intermediul a 15 banci finantatoare: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Credit Agricole, Leumi Bank si Intesa Sanpaolo Bank.
In acest an, vor fi alocate 2 miliarde de lei pentru romanii care doresc sa isi achizitioneze o locuinta prin Prima Casa.
Anul trecut au fost acordate:
20.423 garantii, in valoare totala de 1,9 miliarde de lei, cu o valoare medie a garantiei acordate de 94.000 lei, precum si7.160 promisiuni de garantare, in valoare totala de 800 de milioane de lei.
De la lansarea programului in anul 2009 si pana la finalul lunii decembrie 2018, au fost acordate 267.752 de garantii si promisiuni de garantare, in valoare totala de 23,7 miliarde de lei, se mai arata in comunicat.
Teodorovici voia sa modifice programul Prima Casa, pentru a fi mai social
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat luna trecuta ca... mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 11:52
Executivul a aprobat in sedinta de marti plafonul total de garantare pentru anul 2019, aferent programului "Prima casa".
Astfel, vor fi alocate 2 miliarde de lei in acest an pentru romanii care doresc sa isi achizitioneze o locuinta.
Finantatori participanti in program sunt: BRD, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit, Garanti, Piraeus Bank, Marfin, Credit Agricole si Leumi Bank.
Ministerul de Finante precizeaza, intr-un comunicat, ca anul trecut au fost acordate:
20.423 garantii, in valoare totala de 1,9 miliarde de lei, cu o valoare medie a garantiei acordate de 94.000 lei, precum si7.160 promisiuni de garantare, in valoare totala de 800 de milioane de lei.
De la lansarea programului in anul 2009 si pana la finalul lunii decembrie 2018 au fost acordate 267.752 garantii si promisiuni de garantare, in valoare totala de 23,7 miliarde de lei, se mai arata in comunicat.
Teodorovici vrea sa modifice programul Prima Casa, pentru a fi mai social
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat duminica seara ca pana la sfarsitul lunii februarie programul Prima Casa va fi modificat pentru a fi "mai social".
"Am prins ca plafon cam doua miliarde de lei in acest an pentru programul 'Prima Casa', deci el va continua, numai ca am spus ca discutiile acestea pe care le-am avut cu cei de la Banca Centrala au fost pentru a-l face mai social, mai indreptat catre zona sociala.
Probabil ca pana la final de... mai mult
Marti, 19 Februarie 2019, ora 18:31
Programul "Prima Casa" a demarat pe 15 februarie si deja a fost epuizat 5% din plafonul pe 2018, a declarat, vineri, directorul general al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Alexandru Petrescu.
"In avanpremiera va pot spune ca programul a fost demarat pe data de 15 februarie si am epuizat pana acum deja 5% din plafonul pe 2018...De pe 15 februarie, primim cam 60-70 de dosare Prima Casa pe zi", a spus Alexandru Petrescu.
Potrivit acestuia, timpul de prelucrare a unui dosar a scazut in medie la cinci zile, de la 21 de zile anul trecut.
Alexandru Petrescu a mentionat ca exista o strategie ca Programul "Prima Casa" sa continue pana in 2021, anul acesta fiind alocati doua miliarde de lei pentru garantii, doua miliarde de lei in 2019, doua miliarde de lei in 2020 si 1,5 miliarde de lei in 2021.
De asemenea, acesta a facut si cateva consideratii de ordin macroeconomic, aratand ca Romania are una dintre cele mai atragatoare economii europene din perspectiva potentialului investitional.
Peste un sfert din PIB-ul tarii este generat de Bucuresti, iar distributia rezultatelor economice ale Romaniei plaseaza tara noastra, ca model de dezvoltare, undeva la mijloc, intre Ungaria, a carei capitala produce aproape jumatate din productia tarii, si Polonia, cota Varsoviei din PIB fiind de circa 20%.
"Credem ca pe termen mediu Romania va merge catre modelul polonez si nu cel ungar, ceea ce inseamna ca ne asteptam la o performanta... mai mult
Vineri, 02 Martie 2018, ora 20:39