Aproape 24 de milioane de euro au primit partidele politice în primele nouă luni din subvenția de la stat, arată un raport al Autorității Electorale Permanente (AEP). Conform datelor, cea mai mare cheltuială a partidelor a reprezentat „presa și propaganda”, unde au ajuns 6.800.000 de euro, mai bine de jumătate doar de la PSD.
Începând cu 2021, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) publică date lunare privind modul în care partidele decid să își folosească banii din subvenții. Conform unui raport publicat pentru intervalul ianuarie - septembrie, formațiunile din România au primit de la bugetul de stat nu mai puțin de 118 milioane de lei, adică aproape 24 de milioane de euro.
Partidele politice primesc subvenții în funcție de rezultatele de la alegerile parlamentare și locale, în proporție de 75%, respectiv 25%. Anul trecut, formațiunile politice au primit subvenții totale de 253 de milioane de lei. Până în luna septembrie a anului curent, cea mai mare parte a subvenției a mers către PSD - 45.500.000 de lei (9.2 milioane de euro) și PNL - 38.500.000 de lei (7.8 milioane de euro).
Suma totală primită din subvenție (albastru) vs. cheltuieli (portocaliu) FOTO AEP.
PSD, campion la banii către „presă și propagandă”
Raportul AEP arată și modul în care partidele politice și-au cheltuit subvenția de la stat în primele nouă luni ale anului. Atât PSD, cât și PNL și-au folosit mai bine de jumătate din... mai mult
Luni, 08 Noiembrie 2021, ora 04:01
Primarul Lugojului, Claudiu Buciu, cel care l-a denuntat pe fostul consilier al lui Sorin Oprescu pentru ca i-a cerut mita, a dezvaluit ca pana sa faca denuntul impotriva lui Solomon Wingler a dat mita timp de 15 ani.
Claudiu Buciu, care reprezenta cu ani in urma investitori care cumparau terenuri in scopuri imobiliare, i-a dat de cateva ori spaga lui Solomon Wigler. Totul a explodat cand consilierul a cerut mita 25.000 de euro pentru ca Primaria Bucuresti sa accepte donatia unui sens giratoriu in valoare de 1,6 milioane de euro.
"Intotdeauna, ca sa ti se aprobe ceva ce era legal sa ti se aprobe trebuia sa dai spaga. E o realitate romaneasca. Am acceptat asta ca orice roman care da spaga la medic sau la scoala sa ia copilul note mai bune sau ca orice investitor. Unde a aparut ruptura? In Bucuresti, am construit un sens giratoriu care intra si pe proprietatea noastra, trebuia sa dezmembram acel teren si sa il donam municipalitatii pentru ca nu se poate desfasura circulatia pe drumuri publice care sunt proprietate privata", a relatat Claudiu Buciu la emisiunea PRESSALERT LIVE.
Buciu a dezvaluit ca, fara sa il cunoasca, Solomon Wigler i-a spus cat e "taxa" inca de la prima intalnire fiind sigur ca nu va pati nimic avand puterea politica de partea lui. "Era un obicei sa dai spaga. Nu puteai sa faci nimic in Primaria Capitalei. Orice investitor din Romania trece prin asta. Ni s-a parut absurd sa ni se ceara spaga pentru a dona ceva. Eram obstructionati sa construim... mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2020, ora 07:39
Autostrada care ar urma sa lege Ploiestiul de Siret este inclusa in propunerea PNL pentru Planul National de Redresare si Rezilienta, bazat pe fonduri europene.
Ruta este esentiala pentru Romania, urmand sa traverseze tara de la nord la sud. Lucrarea ar urma sa coste, conform proiectiei din Planul National de Redresare si Rezilienta, 2,943 miliarde de euro.
Autostrada A7 spre Moldova are sase tronsoane. Primul tronson ar urma sa fie scos la licitatia de executie pana la sfarsitul lui 2020.
"Autostrada A7 are sase tronsoane, doua dintre ele sunt in faza finala a achizitiei pentru SF si proiectare - ma refer la cele de la Pascani la Suceava si Siret. Suntem in stadiu avansat in zona de sud a proiectului, respectiv pe Ploiesti - Buzau - Bacau - Pascani. Primul tronson pe care ne-am propus sa-l lansam in achizitie publica de lucrari la finele anului, speram, in functie de cum decurge si studiul geo, va fi Ploiesti - Buzau, in lungime de 65 de kilometri. Analizam cate loturi vor fi, daca vor fi doua, daca vor fi trei", a declarat, in iulie 2020, Mariana Ionita, directorul Companiei de Autostrazi.
"Pana la Pascani, din datele de trafic iesite si din analiza multicriteriala 2, va fi autostrada. Proiectantul acum desfasoara activitate privind studiul de fezabilitate, proiect tehnic, caietul de sarcini si ne va asista si pe perioada achizitiei publice", a mai spus Ionita in iunie, potrivit hotnews.ro.
- Pentru cei 320 de kilometri de la Ploiesti la Pascani,... mai mult
Vineri, 27 Noiembrie 2020, ora 10:00
Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a virat partidelor politice subventii de 23 de milioane de lei in primele zece zile ale lunii octombrie.
Cei mai multi bani i-a primit PSD, respectiv 11.554.112 lei, fiind urmat de PNL care a primit 6.413.147 lei.
Conform estimarilor facute de Autoritatea Electorala Permanenta, PNL va primi in 2020 subventii in valoare de 47.319.086,84 de lei. De asemenea, partidul va primi bani si din rambursarea pentru campania electorala.
Autoritatea Electorala Permanenta estimeaza ca va rambursa partidelor 190 mil. lei pentru campaniile electorale. In 2020, partidele ar urma sa primeasca o subventie totala, in afara de cea pentru alegeri, de 181 mil. lei, de 18 ori mai mult decat in 2016.
Partidele si-au dat atat de multi bani incat nu au stiut ce sa faca cu ei
In conturile partidelor au intrat in 2018 atat de multi bani, incat toate au raportat excedente la final de an. PSD a ramas in vistierie cu peste 53.3 milioane de lei, urmat de PNL, care are un excedent de 36.9 milioane de lei. PSD si PNL nu si-au platit integral datoriile istorice.
PNL-ul a avut venituri totale la 31.12.2018 de 53.272.220 lei, cheltuieli totale de 16.361.118 lei si un excedent de 36.911.102 lei. ...citeste mai departe despre "Cati bani a incasat PNL de la statul roman in 2020. Suma colasala din bugetul pentru finantarea partidelor politice" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 03:10
Din 1 septembrie intra in vigoare majorarea cu 20% a alocatiilor pentru copii, aceasta fiind o prima etapa din calendarul de crestere.
UPDATE Ministrul Muncii anunta ca alocatiile majorate vor fi platite incepand cu 8 septembrie.
"Conform deciziei luate in Guvern, etapele in care vor fi cresteri la alocatii raman in vigoare. Incepand cu 8 ale lunii vom plati alocatiile marite aferente lunii august, urmatoarea la inceputul anului viitor de 20%. Vor fi doua pana la jumatatea anului viitor, astfel incat sa ajungem la 100% pana in 2022.
Daca se va ajunge la CCR vom lua o decizie. Decizia de dublare peste noapte nu avea sustinere in buget, ceea ce am facut a fost sa respectam hotararea CCR in raport cu ceea ce bugetul poate sustine in anul in curs si anii viitori.
Pentru moment suntem organizati fara repros, atat la ANPIS cat si la casele de pensii si la Posta Romana m-am asigurat ca ele sunt platite la timp si marite.", a spus Violeta Alexandru, ministrul Muncii, la Digi24.
Majorarea de 20% pentru cei 3,6 milioane de copii inseamna pentru bugetul statului aproape 4 miliarde de lei.
Copiii cu varsta de pana la 2 ani primesc 369 de lei, ceea ce inseamna un plus de 58 de lei, in timp ce copiii si adolescentii cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani vor primi 185 de lei, adica 29 de lei in plus fata de cat primesc in prezent.
Pana la finalul anului 2022, alocatiile vor ajunge, in etape, la nivelul de:
- 600 lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani sau de... mai mult
Marti, 01 Septembrie 2020, ora 16:00
Fostul presedinte Traian Basescu sustine ca pensionarii sunt batjocoriti si inselati afirmand ca fiecare pensionar este furat de guvernul PNL si de fostul guvern PSD "care i-a pacalit cu legea fostului ministru social-democrat al Muncii Lia Olguta Vasilescu, in medie cu 904 RON in anul 2020.
"Pensionarii batjocoriti si inselati! Fiecare pensionar este furat de guvernul PNL si fostul guvern PSD care v-a pacalit cu legea Olgutei, in medie cu 904 RON in anul 2020. Liberalii inca mai au scuza crizei, dar Olguta si Dragnea au planificat furtul inainte de declansarea crizei; Total bani furati din buzunarele celor 5,16 milioane pensionari in anul 2020 - 4.664.640.000 RON sau 965.763.975 EURO. De patru ani atentionez ca pensionarii sunt furati ca-n codru prin neaplicarea indexarii la 1 ianuarie a fiecarui an asa cum cere Legea 263 din 2010.
Din pacate liderii alesi sau autointitulati ai pensionarilor au prins gustul statului la televizor unde fara rusine nu mai prididesc sa linga orice escroc de politician care ii baga in seama", scrie Basescu vineri pe Facebook.
El prezinta si concluzii raportate la pensia medie din 2019, care a fost 1292 RON/luna:
"1.Daca la 1 ianuarie se aplica indexarea cu inflatia cumulata cu 50 la suta din cresterea salariului mediu brut ar fi trebuit aplicata o crestere de 136 RON/luna cee ace la nivelul a 12 luni ar fi insemnat 1.632 RON/an la nivelul pensiei medii.
2.Prin cresterea valorii punctului de pensie cu 14 la suta, incepand cu 1... mai mult
Vineri, 14 August 2020, ora 10:08
Presedintele Plus, europarlamentarul Dacian Ciolos, crede ca scopul PSD este sa se agate de putere cu orice pret si sa protejeze interesele baronilor locali. El a mai afirmat ca daca nu se va putea ajunge acum la alegeri anticipate, atunci alianta USR-Plus este gata sa isi asume guvernarea alaturi de PNL pana la alegerile parlamentare.
Dacian Ciolos a fost intrebat sambata, la Digi 24, in ce masura PSD poate bloca alegerile anticipate.
"Strategia PSD este sa agate de putere cu orice pret si sa protejeze interesele baronilor locali care au tinut in sus partidul in acesti ultimi ani sifonand bani de la buget si continua ca aceasta strategie, de aceea vor sa blocheze acum intoarcerea la electorat pentru ca stiu ce ii asteapta, au mintit o data la sfarsitul lui 2016, nu o sa le mai iasa de data aceasta.
Eu sper sa reusim toti cei care vrem sa ne apucam de treaba in Romania si sa incepem reformele de care Romania are nevoie ca sa se modernizeze, sa reusim sa organizam alegeri anticipate cat mai repede pentru ca aici nu e vorba de interesul aliantei USR- Plus sau interesul altui partid, e vorba de ceea ce trebuie facut in Romania. Altfel o sa ne coste foarte scump aceasta ezitare si aceste slabiciuni pe care le vedem acuma la nivelul Guvernului pentru ca nu se pot lua decizii in Parlament", a afirmat Ciolos.
El a precizat ca PSD a aratat ca este bun in strategii care sa apere interesul social-democratilor.
"Ma astept la orice din partea PSD, pana acum au dovedit... mai mult
Sambata, 08 Februarie 2020, ora 18:11
Ministrul de Finante, Florin Citu, a explicat ca la rectificarea bugetara vor fi alocati bani pentru plata lucrarilor efectuate in PNDL, pentru ca sunt facturi emise si neplatite, iar companiile nu au nicio vina.
Mai mult, spune Citu, daca nu se alocau bani pentru plata acestori facturi, avea de suferit deficitul pe ESA (metodologia europeana pe care Comisia Europeana o ia in calcul atunci cand lanseaza procedura de deficit excesiv impotriva unui stat membru UE).
"Nu e vina companiilor, erau facturi emise si neplatite. Plus ca, daca nu se platesc aceste facturi, imi omoara deficitul pe ESA", a spus Citu.
Intrebat daca Guvernul Orban va pastra programul PNDL, ministrul de Finante a spus ca "ramane, este in programul de guvernare, dar nu intr-o forma asa de relaxata".
Florin Citu a precizat ca se cauta o formula pentru ca PNDL sa cuprinda mai multe fonduri europene si mai putini bani de la buget.
"Toate programele trebuie sa sufere o modificare, in sensul sa fie transparente. Cautam o formula in care sa fie introduse mai multe fonduri europene in PNDL. As vrea sa fie mai multe fonduri europene, transparenta, sa vedem daca exista o plus-valoare a banului investit. Sunt banii nostri. Trebuie sa fie mai multe fonduri europene, mai putini bani de la buget", a subliniat Citu.
Inainte de a prelua guvernarea, presedintele Partidului National Liberal (PNL), Ludovic Orban, spunea ca liberalii vor finaliza actualul PNDL si vor continua acest tip de program de... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 19:55
Fostul guvernator al BNR Bogdan Olteanu, trimis in judecata de procurorii DNA pentru trafic de influenta, ar fi fost interceptat in luna februarie discutand cu un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vintu despre acuzatiile care urmau sa i se aduca.
Olteanu a fost trimis in judecata marti in stare de arest la domiciliu.
Dosarul a fost deschis la finalul lunii iulie, cand Sorin Ovidiu Vintu l-a denuntat la DNA, sustinand ca in 2008 i-ar fi dat liberalului o mita de un milion de euro pentru ca acesta sa intervina pe langa premierul de la acea vreme, Calin Popescu Tariceanu, ca sa-l numeasca pe Liviu Mihaiu, cunoscut ca un apropiat al omului de afaceri, in postul de guvernator al Deltei Dunarii.
Cu cateva luni inainte, in februarie, Bogdan Olteanu a fost interceptat ambiental, relateaza Digi24.
Conform stenogramelor aflate la dosar si obtinute de postul TV, Bogdan Olteanu a fost tras de limba de Ion Ifteni, unul dintre oamenii de incredere ai lui SOV, care l-a intrebat despre numirea ...citeste mai departe despre "Mita de un milion de euro: Bogdan Olteanu a fost interceptat in februarie, cand spunea ca faptele s-ar fi prescris" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 19 Octombrie 2016, ora 13:53