Principalele institutii financiare din Grecia - Piraeus, National Bank of Greece, Alpha si Eurobank - au trecut cu bine testele de stres, arata concluziile intalnirilor din ultimii zile intre reprezentantii creditorilor eleni si cei ai noii agentii de supervizare bancara (SSM) si ai Bancii Centrale Europene (BCE).
In mai, Banca Centrala Europeana (BCE) va publica rezultatele oficiale ale testelor de stres derulate in randul principalelor banci din Grecia, pentru ca acestea sa aiba timp sa rezolve eventualele probleme legate de deficitul de capital inaintea iesirii tarii din programul de asistenta financiara, in august. In cazul celorlalte 33 de mari banci din zona euro care sunt supuse testelor de stres, rezultate vor fi publicate in data de 2 noiembrie.
Toate cele patru banci au trecut cu succes testele de stres, chiar si in cazul scenariului ce indica conditii dificile, sustin sursele.
Analistii isi exprimasera temeri privind capacitatea Piraeus Bank de a trece testele, tinand cont de nivelul ridicat al creditelor neperformante (NPL). Conform informatiilor obtinute de publicatia elena Kathimerini, Piraeus va propune un plan de intarire a capitalului, care va fi implementat intr-o perioada extinsa de timp. Succesul obtinut de Piraeus este atribuit noii conduceri, care intr-o perioada scurta de timp a luat masuri pentru rezolvarea problemei creditelor neperformante.
Totusi, avertizeaza publicatia elena, ar putea exista schimbari de ultim moment pana la... mai mult
Duminica, 15 Aprilie 2018, ora 22:38
Grecii au reinceput sa retraga miliarde de euro din banci, determinand banca centrala sa creasca lichiditatile de urgenta puse la dispozitia institutiilor financiare. Populatia e ingrijorata ca blocajul discutiilor cu creditorii internationali ar putea duce la o repetare a crizei din 2015, care a impins economia in pragul colapsului.
Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene a acceptat solicitarea Bancii Greciei de majorare a plafonului lichiditatilor de urgenta destinate bancilor cu 400 de milioane de euro, la 46,6 miliarde de euro.
"Cresterea reflecta evolutia situatiei lichiditatilor din bancile elene, tinand cont de retragerile de depozite din sectorul privat", a anuntat Banca Greciei.
In acest an, retragerile de fonduri din bancile elene au totalizat aproximativ 3,6 miliarde de euro, a declarat o persoana apropiata situatiei. Evolutia reflecta deficitul de bani pentru plata taxelor si transferul de fonduri la banci straine, a spus persoana.
Este pentru prima oara dupa septembrie 2015, data la care Banca Greciei a inceput sa publice date referitoare la plafonul lichiditatilor de urgenta (ELA), cand a fost necesara o majorare a acestuia. De asemenea, este prima oara cand banca centrala a omis in comunicatul sau o referire la "stabilizarea" si "imbunatatirea" fluxului depozitelor.
Negocierile dintre reprezentantii creditorilor si ministrul de Finante, Euclid Tsakalotos, referitoare la termenii imprumuturilor de urgenta, nu au ajuns la un rezultat,... mai mult
Joi, 23 Martie 2017, ora 20:14
Recapitalizarea bancilor grecesti s-ar putea dovedi o operatiune mai putin costisitoare decat asteptau creditorii europeni ai tarii, a recunoscut un oficial de la Bruxelles.
Dupa testul de stres efectuat de Banca Centrala Europeana s-a descoperit ca bancile elene au nevoie doar de 10 miliarde de euro, o suma reprezentand doar 40% din cele 25 de miliarde preconizate a fi folosite in acest scop prin Mecanismul de Stabilitate Europeana, anunta Reuters.
Perspective incurajatoare
Dupa retragerea masiva a capitalului din bancile elene, liderii eurpeni se asteptau ca acestea sa fie pe puncul de a se prabusi la orice soc al pietei.
In schimb, situatia actuala arata ca intreg sectorul bancar din Grecia are nevoie de o infuzie de 14,4 miliarde de euro, doua treimi din suma urmand sa fie acoperite din fondurile puse la dispozitia Greciei de creditorii europeni, iar restul din surse proprii.
Deja Banca Nationala a Greciei, cea mai mare institutie privata de credit din tara, a anuntat ca va scoate la vanzare sucursala din Turcia pentru a acoperi suma necesara recapitalizarii bancii-mama.
"Se pare ca, din pachetul de 25 de miliarde de euro, 10 miliarde vor fi suficienti pentru moment", a admis unul dintre oficialii europeni.
Suma va fi alocata de BCE catre Banca Greciei pana la 15 noiembrie, restul banilor din pachetul destinat recapitalizarii sectorului bancar elen urmand sa fie directionat catre guvernul elen dupa finalizarea primelor verificari efectuate de... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 12:30
Dezastru pentru industria bancara din Grecia. Redeschiderea bursei a generat in randul investitorilor o miscare generala de lichidare a actiunilor detinute la bancile grecesti.
In doar trei zile, indicele de piata al sectorului bancar DTR a pierdut 64 de procente din valoare, evoluand de fiecare data spre limita negativa admisa, de 30%, informeaza Market Watch.
La pamant
Teama investitorilor de bancile elene accentueaza criza din sectorul bancar grecesc, institutiile de credit din tara evoluand pe marginea prapastiei de mai bine de sase luni.
Prin comparatie, indicele general Athex Composite a avut pierderi de doar 19% in cele trei zile de la redeschiderea Bursei din Atena.
Dupa o prima zi de tranzactionare incheiata cu un declin general de 23 de procente, unii analisti estimau ca indicele Athex ar fi putut intra pe o usoara crestere daca nu ar fi fost supus presiunilor exercitate de lichidarea actiunilor bancilor elene.
"Bursa s-a redeschis abia de trei zile, asa ca investitorii reanalizeaza riscul reprezentat de bancile din Grecia si de celelalte companii listate.
Nu este un scenariu deloc placut, iar lichidarea de actiuni a fost de dimensiuni considerabile", explica Richard Perry, analist de piata la Hantec Markets.
Cea mai mare pierdere
Panica inregistrata in randul actionarilor din bancile elene este intr-adevar de proportii considerabile.
Indicele DTR a inregistrat, cu aceasta ocazie, cea mai mare pierdere din istoria sa, mult peste... mai mult
Joi, 06 August 2015, ora 10:18
Unele banci grecesti ar putea fi inchise si preluate de catre institutii bancare rivale, mai puternice, ca parte a unui amplu program de restructurare a acestui sector zdruncinat din temelii de criza de la Atena.
Liderii europeni si oficialii eleni se vor intalni, din nou, duminica, intr-o ultima incercare de a ajunge la un acord pentru salvarea Greciei, dupa luni de negocieri tensionate care au adus tara pe picior de iesire din zona euro.
Soarta Greciei se hotaraste duminica, la un nou summit. Participa toti liderii UE
Totusi, indiferent daca Guvernul grec obtine sau nu un nou imprumut, unele dintre bancile elene, profund afectate de haosul politic si economic, ar putea fi inchise si preluate de rivali mai puternici, au declarat oficiali europeni pentru Reuters, sub protectia anonimatului.
Un oficial european a spus ca patru mari banci ale Greciei - Banca Nationala a Greciei, Eurobank, Piraeus si Alpha Bank - ar putea fi reduse la doar doua, o miscare ce s-ar confrunta cu ...citeste mai departe despre "Cu un acord sau fara, bancile Greciei risca sa fie inchise si inghitite de rivali - ce banci ar fi afectate in Romania" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 08:14
Moody's a retrogradat luni ratingurile pentru depozitele pe termen lung si datoriile cu prioritate la plata a cinci banci din Grecia, respectiv Piraeus Bank, National Bank of Greece si Alpha Bank, de la nivelul Caa1 la Caa2, si Eurobank Ergasias si Attica Bank, de la Caa2 la Caa3.
Totodata, ratingurile acestor banci au fost puse sub supraveghere in vederea unei noi retrogradari, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara, transmite Mediafax.
Masura a fost luata in urma punerii sub supraveghere, vineri, a ratingului Greciei, Caa1, pentru retrogradare.
Moody's a decis revizuirea in scadere a ratingurilor bancilor din cauza probabilitatii reduse a unui sprijin din partea statului elen, a incertitudinilor sporite legate de capacitatea guvernului elen de a ajunge la un acord cu creditorii internationali la timp pentru asigurarea lichiditatilor si finantarii necesare Greciei, precum si a posibilei scaderi a capacitatii Fondului Elen de Stabilitate Financiara de a sustine bancile, in caz de nevoie.
"Un posibil blocaj al negocierilor dintre guvernul Greciei cu creditorii internationali ar putea pune in pericol asigurarea necesarului de lichiditati si finantare al statului elen, limitand capacitatea de a sustine bancile, in caz de nevoie", potrivit Moody's.
In plus, Moody's considera ca exista riscul real ca mare parte din rezervele de circa 11,5 miliarde de euro ale Fondului Elen de Stabilitate Financiara sa fie folosite pentru finantarea... mai mult
Marti, 10 Februarie 2015, ora 09:43
Trei din cele mai mari patru banci din Grecia au imprumutat circa 2 miliarde de euro de la Banca Greciei, printr-o linie de finantare de urgenta aprobata de BCE, in conditiile retragerilor de fonduri ale deponentilor determinate de incertitudinile politice, potrivit unor surse citate de Reuters.
Inainte de alegerile din 25 ianuarie, Banca Greciei a solicitat Bancii Centrale Europene (BCE) sa aprobe infiintarea unei linii de finantare de urgenta (ELA) pentru toate marile banci elene, respectiv National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank.
Bancile din Grecia se confrunta cu o noua criza, dupa ce partidul de extrema-stanga Syriza condus de Alexis Tsipras a venit la putere saptamana trecuta cu promisiunea de a iesi din programul international de sustinere financiara.
BCE, care a aprobat facilitatea de finantare pentru o perioada de doua saptamani, va evalua din nou situatia miercuri, intr-o sedinta care s-ar putea dovedi tensionata.
Bundesbank, banca centrala germana, nu este de acord ca Grecia sa utilizeze o astfel de finantare, considerand ca ar putea fi folosita pentru sustinerea unei noi emisiuni de titluri pe termen scurt a guvernului, care altfel ar fi mai greu de plasat sau mai costisitoare.
Sursele au spus ca bancile elene au imprumutat aproximativ 2 miliarde de euro de la Banca Greciei, de la aprobarea facilitatii pe 21 ianuarie, dar au refuzat sa numeasca institutiile financiare.
Banca a Greciei a facut solicitarea la BCE dupa ce... mai mult
Miercuri, 04 Februarie 2015, ora 09:43
Suma necesara recapitalizarii principalelor patru banci din Grecia este de 27,5 miliarde de euro, a anuntat recent Banca Greciei, dar suma ar putea ajunge la cel putin 29 miliarde de euro.
Piraeus Bank a anuntat ca nevoile sale de recapitalizare se ridica la 7,3 miliarde de euro, dupa ce a inregistrat pierderi nete de 629 milioane de euro (833 milioane de dolari) in primele noua luni din 2012. De asemenea, Piraeus a cerut inca 500 milioane de euro pentru banca recent achizitionata, ATEbank.
National Bank of Greece (NBG) va avea nevoie de 9,7 miliarde de euro, Alpha Bank de 4,6 miliarde de euro si Eurobank Ergasias de 5,8 miliarde de euro. Astfel, nota de plata pentru recapitalizarea principalelor grupuri bancare elene se ridica la aproximativ 27,9 miliarde de euro.
Si National Bank of Greece a anuntat ca a inregistrat pierderi nete de 2,45 miliarde de euro in primele noua luni din 2012, in timp ce pierderile Alpha Bank s-au ridicat la 711,8 milioane de euro.
Bancile din Grecia au termen pana in aprilie 2013 pentru a obtine de pe piata fondurile necesare recapitalizarii, astfel incat sa-si mentina independenta administrativa, iar actionarii lor sa poata plati ajutorul de stat in urmatorii cinci ani, pentru a recastiga controlul complet asupra institutiilor de creditare.
Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG), care este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost,... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 15:17
Banca Centrala a Greciei va analiza studiul companiei de consultanta BlackRock Solutions privind situatia institutiilor elene de creditare si va stabili pana la sfarsitul lunii viitoare nivelul capitalului suplimentar de care au nevoie, a anuntat un oficial al Bancii Greciei, transmite Reuters.
Institutiile elene de creditare incearca sa faca fata dificultatilor legate de cresterea creditelor neperformante si de scaderea depozitelor, pe fondul masurilor de austeritate adoptate de Grecia, care se confrunta cu al cincilea an consecutiv de contractare a economiei.
Bancile vor avea nevoie de recapitalizare in urma deprecierilor de active rezultate in urma participarii la schimbul de obligatiuni stabilit in octombrie, ce prevede ca creditorii privati sa stearga 50% din valoarea bondurilor grecesti pe care le detin.
"Studiul a ajuns la noi vineri. S-a constat ca bancile au nevoie de provizioane suplimentare ce vor fi anuntate pana sfarsitul lunii viitoare", a declarat pentru Reuters un oficial de la Banca Greciei.
Se estimeaza ca economia Greciei a inregistrat anul trecut un declin de aproximativ 6%, ceea ce a afectat portofoliile de credite deoarece somajul a ajuns la un nivel record - 18,2% in octombrie.
"Banca Greciei va evalua rezultatele studiilor privind provizioanele inregistrate de banci si planurile lor de afaceri pentru a stabili nivelul capitalului suplimentar de care au nevoie", a afirmat oficialul.
Bancile grecesti trebuie sa implementeze planurile... mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 09:29