Romania e singurul stat din UE unde bancile nu isi pot deduce integral pierderile din vanzarea de credite neperformante

Joi, 12 Aprilie 2018, ora 11:49
1115 citiri
Romania e singurul stat din UE unde bancile nu isi pot deduce integral pierderile din vanzarea de credite neperformante
Foto: Arhiva Ziare.com

Bancile din Romania nu au posibilitatea sa isi deduca integral pierderile rezultate din vanzarea de credite neperformante.

Tara noastra este singura din UE aflata in aceasta situatie, arata un studiu realizat de Deloitte la solicitarea Asociatiei Romane a Bancilor si citat de Profit.ro.

Regimul fiscal al deductibilitatii creantelor instrainate a fost modificat de la 1 ianuarie 2018, initial prin OG 25/2017, iar apoi prin legea 72/2018 de aprobare a acestei ordonante.

Legea prevede ca deductibilitatea este plafonata la 30% din valoarea pierderii nete care reprezinta diferenta dintre pretul de vanzare si valoarea creantei vandute.

Institutiile financiare vor datora impozitul asupra a 70% din diferenta dintre pretul de vanzare si valoarea creantelor scoase din conturile bilantiere si instrainate.

In cazul specific al tranzactiilor cu creante neperformante scoase in afara bilantului, institutiile financiare datoreaza impozitul asupra sumei pe care o incaseaza de la cumparator si asupra a 70% din diferenta dintre valoarea creantei vandute si pretul de vanzare al acesteia.

Cum este in celelalte state membre UE

Potrivit studiului Deloitte, 22 de state membre acorda deductibilitate integrala la calculul impozitului pe profit pentru pierderile inregistrate de catre institutiile de credit ca urmare a vanzarii de creante rezultate din credite neperformante.

Cehia, Slovacia si Polonia impun anumite limitari, dar acorda si posibilitatea deducerii integrale in anumite conditii.

Grecia acorda deductibilitate integrala, dar ulterioara momentului vanzarii, iar Lituania pe baza unei solutii fiscale anticipate sau opinii ale autoritatilor fiscale. ...citeste mai departe despre "Romania e singurul stat din UE unde bancile nu isi pot deduce integral pierderile din vanzarea de credite neperformante" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#banci pierderi credite neperformante , #Stiri Finantare