De la palatele renovate din Bucuresti si Budapesta la giuvaierele de pe coasta Marii Baltice, hotelierii care cauta profituri mai ridicate in Europa de Est se aventureaza in afara hub-urilor saturate din regiune, se arata intr-o analiza realizata de Bloomberg.
In conditiile in care randamentele din Praga si din districtul financiar al Varsoviei scad aproape de nivelul inregistrat in marile orase din Germania, capitalele Romaniei, Ungariei si Serbiei, precum si cateva orase din Polonia, devin din ce in ce mai atractive pentru investitorii si dezvoltatorii imobiliari, sustin directorii de hoteluri.
"Bucurestiul este ceea ce era Varsovia in urma cu 10-15 ani", a apreciat Adam Konieczny, director de dezvoltare pentru Europa al grupului francez Louvre Hotels, la o conferinta din domeniul hotelier desfasurata recent la Budapesta.
Goldman Sachs Group s-a aflat anul trecut printre vanzatorii unui portofoliu de zece hoteluri, inclusiv unitati de patru stele din Budapesta si Praga, catre conglomeratul indian InterGlobe. In ultimii cinci ani s-au inregistrat pe principalele sase piete din regiune tranzactii in domeniul hotelier de 4,2 miliarde de dolari (4,6 miliarde de dolari), o treime din ele in 2019, conform datelor CMS si Cushman & Wakefield.
Macarele imense se vad in capitala Romaniei, unde proiectele includ doua hoteluri Ibis realizate de grupul Orbis SA, listat la Varsovia. Apex Alliance, un operator independent cu sediul in Lituania, a finalizat recent un hotel... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2020, ora 16:05
Scandalurile legate de spalarea de bani sunt depasite astfel ca anul viitor o provocare majora pentru bancile din Europa de Est va fi sa evite efectele tensiunilor geopolitice, transmite Bloomberg.
Letonia, tara care in acest an a fost in centrul scandalului legat de spalarea de bani, isi preseaza bancile sa respecte un set din ce in ce mai complex de sanctiuni internationale, a declarat presedintele Comisiei pentru piete financiare si de capital (CPFC) din Letonia, Peters Putnins. Potrivit lui Putnins, aceste eforturi se vor dovedi decisive in mentinerea accesului Letoniei pe pietele financiare globale.
"Vedem in fiecare luna ca sunt fie sanctiuni din partea Uniunii Europene fie sanctiuni americane indreptate spre Rusia sau alte tari. Problema exista deja dar in cursul anului urmator sunt sigur ca aceasta problema se va agrava", a spus Peters Putnins.
Sectorul financiar din Letonia a fost zguduit la inceputul acestui an cand a treia mare banca locala a fost inchisa dupa ce Trezoreria americana a acuzat-o de spalare de bani, iar guvernatorul Bancii Nationale a fost acuzat de luare de mita. In tara vecina Estonia, faptul ca divizia locala a grupului bancar Danske Bank A/S a intermediat tranzactii de miliarde de dolari cu fonduri suspecte a declansat mai multe investigatii si solicitari pentru o inasprire a reglementarilor la nivelul Uniunii Europene.
Letonia a interzis companiile paravan fara afaceri concrete, a inasprit reglementarile si amenzile pentru a-si... mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 16:34
Tarile Europei de Est pot reveni la nivelul de crestere economica si de atragere a investitiilor de dinaintea crizei financiare doar daca-si reduc gradul de indatorare, sustin expertii Fondului Monetar International.
Desi consumatorii, companiile si bancile din regiune au depus serioase eforturi pentru a evita o crestre a nivelului de indatorare, prea putin tari din estul si sud-estul Europei au reusit sa reduca nivelul de indatorare din sectorul privat intr-o masura satisfacatoare, citeaza reporterii Bloomberg din raportul FMI.
Inglodati in datorii
"Pentru a relua investitiile si a asigura o revenire economica robusta, politica economica trebuie sa vizeze sustinerea cererii interne si echilibrarea bilanturilor in sectorul privat", considera reperezentantii Fondului.
Investitiile straine directe si creditele bancare au asigurat o crestere economica de 5 procente in Europa de Est cu un an inainte de declansarea crizei financiare din 2008.
Incepand cu 2009 insa, numarul creditelor neperformante a devenit tot mai mare, afectand rentabilitatea afacerilor din regiune.
Inasprirea conditiilor de creditare si un numar ridicat de credite ipotecare contractate in euro si in franci elvetieni au afectat si mai mult economia statelor din Europa de Est.
Expertii FMI considera ca lichidarea creditelor neperformante, relaxarea pietei muncii si imbunatatirea mediului de afaceri sunt masurile care se impun pentru cateva state din zona, cum ar fi Bulgaria, Croatia si... mai mult
Luni, 11 Mai 2015, ora 11:30
In articolul "Marea diversiune bancara" de saptamana trecuta, am pus in relatie numeroasele si aparent fara legatura evenimente recente din sistemul bancar din Romania - de la retragerile din retail ale unor banci cu nume sonore pana la scandalurile unor fraude bancare - cu schimbarea dramatica a strategiei bancare occidentale fata de Europa de Est.
Si spuneam ca noile cerinte puse de catre aceasta schimbare in fata bancilor occidentale cu prezente pe pietele estice fac pur si simplu tandari mitul contributiei bancare vestice la dezvoltarea Estului.
O rememorare chiar si succinta a strategiei initiale din anii 2000 a Vestului pentru expansiunea in Europa de Est intregeste tabloul, fiind de natura sa puna in lumina schimbarile de strategie intervenite in contextul crizei si aplicate articulat din actualul deceniu.
Strategia pentru Europa de Est
Dupa ce a obtinut Europa de Est la impartirea transatlantica a sferelor de influenta exact la sfarsitul anilor '90, Europa de Vest, in frunte cu Uniunea Europeana, a pornit la cucerirea restului Europei in ceea ce s-a numit "extinderea spre Est". Nu s-a folosit strategia clasica: investitii, creare de locuri de munca si piata in Est pentru produsele din Vest si astfel conditionare pe termen lung a Estului, avand in vedere diferentele nete de dimensiune de la pornire.
Probabil s-a considerat aceasta strategie ca dand rezultate pe termen prea lung. S-a adoptat o alta strategie, de tip short-termist, cea financiara! Au... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 15:45
In unele state din Europa de Est, rata de economisire este similara celei din Africa, ceea ce face ca economiile sa depinda de finantarea externa. Din cauza crizei, acest tip de finantare va fi din ce in ce mai greu de obtinut, a avertizat, vineri, Lucian Anghel, economist-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR).
Declaratia a fost facuta in cadrul celei de-a 26-a editie a Conferintei Asociatiei Bancare pentru Europa Centrala si de Est (BACEE), anunta Agerpres.
Depasirea acestei probleme presupune ca statele din Europa Centrala si de Est (CEE) sa se concentreze pe economisirea pe termen lung, adoptand politici in acest sens, a explicat Lucian Anghel, care este si presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Acesta a adaugat ca in Comunitatea Economica Europeana (CEE) continua procesul de deleveraging (dezintermediere), dar nu intr-un ritm dramatic, dupa ce adoptarea "Initiativei Viena" a redus presiunile asupra sistemelor bancare din regiune.
"Initiativa Viena" a fost creata la inceputul anului 2009 de bancile centrale si guvernele din Europa Centrala si de Est, autoritatile UE, alaturi de FMI, Banca Mondiala, BERD, Banca Europeana pentru Investitii, pentru a preveni eventuale retrageri masive de capital de pe pietele est-europene, dupa criza globala provocata de falimentul Lehman Brothers.
Investitiile straine directe in statele din Europa Centrala si de Est au reprezentat pana acum o sursa de crestere pentru economiile acestor tari, insa valoarea lor a... mai mult
Sambata, 20 Octombrie 2012, ora 11:58
Europa de Est a depasit cele mai dure efecte ale crizei datoriilor de stat din zona euro, este de parare directorul general al Erste Group Bank, Andreas Treichl.
Erste Bank Group activeaza si in Romania prin intermediul Bancii Comerciale Romane.
"Nu ma astept sa se inrautateasca situatia, insa este destul de rau in acest moment. In principal deoarece cresterea creditului este relativ slaba pentru moment, lucru de inteles in sensul ca sentimentul general care a afectat Europa a afectat si Europa Centrala si de Est", a afirmat Treichl intr-un interviu acordat Bloomberg la Alpbach, in Austria.
El a adaugat ca marjele si randamentele care pot fi obtinute in Europa Centrala si de Est sunt semnificativ mai bune decat in Europa de Vest.
"Randamentul total al bancilor de pe acele piete este mult mai bun decat acasa", a continuat seful Erste.
Europa de Est poate "spera la crestere", a adaugat el.
El a descris intrarea grupului rus Sberbank in regiune drept "un semn bun", deoarece arata ca rusii "cred in viitorul regiunii". Sberbank a preluat operatiunile internationale ale Volksbank, cu exceptia celor din Romania, care au ramas in portofoliul grupului austriac. mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 16:39
La mai bine de doua decenii de la caderea comunismului, Europa Centrala si de Est a devenit o regiune atat de diversificata incat este tot mai greu sa o tratezi ca pe o singura unitate, noteaza ziarul britanic Financial Times (FT).
Financial Times a publicat o serie de articole despre situatia unor sectoare-cheie si perspectivele de crestere pentru tarile din regiune.
FT releva situatia dificila a Romaniei, cu perspectiva scaderii investitiilor si a evitarii ei de catre investitorii imobiliari.
Titrand "Polonia, Cehia si Slovacia formeaza super-sectorul bancar regional", FT releva ca diferentierea este vizibila mai ales in sectorul bancar. In timp ce Ungaria, Romania, Bulgaria si statele baltice se lupta cu o datorie substantiala denominata in valuta straina si cu o crestere greoaie a volumului de credite, cele trei tari care constituie nucleul regiunii - Polonia, Republica Ceha si Slovacia - au banci bine capitalizate si profitabile.
Cresterea volumului de credite in Europa emergenta pare sa fi slabit considerabil, desi tari care sunt mai puternice pe plan intern si au o baza de depozite in crestere - cum ar fi Polonia, Slovacia si Cehia - par mai izolate.
Activele bancilor internationale in Europa de Est au scazut cu 33 mld. de dolari in t3 DIN 2011
Banca Reglementelor Internationale, care monitorizeaza fluxurile de finantare, a constatat ca activele bancilor internationale in Europa de Est au scazut cu 33 de miliarde de dolari in al treilea... mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 15:01
Agentia de evaluare financiara Fitch a confirmat marti ratingul suveran al Austriei, insa a avertizat ca va urmari cu atentie bancile austriece, principalii creditori din Europa Centrala si de Est.
In plus, Fitch va analiza si actiunile la nivelul zonei euro de combatere a crizei datoriilor.
In Romania sunt prezente bancile austriece Erste, prin Banca Comerciala Romana, Raiffeisen Bank si Volksbank. De asemenea, grupul italian UniCredit este prezent in Romania prin intermediul UniCredit Bank Austria, care controleaza operatiunile bancii din Europa Centrala si de Est.
Bancile, criza din zona euro, dar si flexibilitatea economica si masurile de consolidare a finantelor statului, factori analizati de Fitch, au avut rol important si in decizia agentiei rivale Standard & Poor's, din ianuarie, de a retrograda Austria de la nivelul maxim "AAA", potrivit Reuters.
Moody's a avertizat in februarie ca ar putea lua o decizie similara.
"Expunerea bancilor austriece fata de Europa emergenta, inclusiv fata de membri mai slabi (economic ai UE, n.r.), este semnificativa, dar in prezent nu este un risc concret pentru ratingul al Austriei", a declarat, intr-un comunicat, Gergely Kiss, director in cadrul diviziei pentru ratinguri suverane de la Fitch.
Agentiile de rating vad sectorul financiar relativ extins al Austriei ca pe un posibil risc pentru ratingul tarii, in cazul in care statul ar fi nevoit sa intervina din nou, precum timpul crizei financiare, pentru a sustine... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 17:32
Europa de Est se afla in pericol sa ramana fara credite din cauza bancilor occidentale ce opereaza in regiune si care trebuie, in primul rand, sa ajusteze capitalul, lasand pe planul doi unitatile din Est.
Cu aproape trei sferturi din industria bancara detinuta de institutii vest-europene ca UniCredit SpA si Erste Group, unitatile locale vor primi mai putin ajutor, a aratat Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), saptamana trecuta, informeaza Bloomberg.
"Daca aveti un sistem bancar strans legat de cel vest-european, iar bancile din Europa occidentala au probleme, nu va mai exista aceeasi crestere ca pana acum", a spus analistul Barclays Capital, Christian Keller, intr-un interviu pentru Bloomberg.
Conform lui Keller, ajustarea capitalului le va impune institutiilor bancare sa-si verifice "foile de bilant". "Eventual, vor cauta sa isi vanda subsidiarele", a mai adaugat analistul.
Majoritatea creditorilor activi in Europa de Est au un numar limitat de obligatiuni grecesti iar UniCredit, Erste si Raiffeisen se afla printre bancile care trebuie sa ia masuri pentru a atinge tinta de 9% capital propriu stabilita de Autoritatea Bancara Europeana.
Planurile de recapitalizare din zona euro trebuie sa includa si bancile din Europa de Est, mai spune BERD.
Practic, prin masura de reducere cu 50% a datoriilor Greciei, bancile vor pierde jumatate din suma pe care trebuiau sa o primeasca inapoi in urma obligatiunilor. Pe de alta parte, prin procesul de... mai mult
Joi, 27 Octombrie 2011, ora 15:40