Intr-o piata auto second-hand in crestere, atrasa si de contextul delicat in care se gaseste industria auto din cauza crizei semiconductorilor, sa cumperi o masina rulata bazandu-te doar pe analiza de suprafata, vizuala, este un risc la care iti supui atat bugetul, cat si siguranta propriei vieti si a celor dragi.
Chiar si cateva detalii omise din istoricul masinii pot echivala cu mii de euro cheltuiti pe reparatii. Sfatul specialistilor este sa te asiguri ca stii totul despre o masina inainte de a o cumpara.
"Cumparand o masina noua fara sa ii cunoasteti istoricul complet, riscati sa conduceti un vehicul nesigur. Asigurati-va ca viitoarea dvs. masina second-hand nu a fost implicata in accidente majore, in urma carora ea sa fi devenit un real pericol pentru dumneavoastra si cei dragi", este recomandarea celor de la CarVertical.
Numarul VIN (Vehicle Identification Number) numit curent NUMARUL DE SASIU, este o combinatie de caractere unica atribuita autovehicului de catre producator in vederea identificarii acestuia. Datorita standardului ISO 3779 - 1983 unde sunt precizate continutul si compunerea numarului de identificare al autovehiculului, poate fi creat un sistem standardizat de identificare al autovehiculelor unic pentru intreaga lume.
Iar in ziua de astazi exista mai multe site-uri care te ajuta sa verifici VIN si sa afli istoricul masinii care te intereseaza. Cele 17 caractere ale seriei de sasiu te ajuta sa afli automat totul despre masina dintr-un anunt... mai mult
Miercuri, 22 Septembrie 2021, ora 03:45
Cumpărăm mașini noi, în principal, pentru că reprezintă garanția și lipsa grijilor că autoturismul ar putea avea ceva defect. Pe de altă parte, alți șoferi își îndreaptă atenția către mașini rulate pentru că sunt comercializate la un preț mai bun și știu că, dacă este bine întreținută, o mașină puțin rulată e la fel de bună ca una nouă.
Așadar, achiziționarea unei mașini second-hand poate fi cea mai bună afacere când ai toate informațiile necesare, ca să poți lua decizia potrivită. Când nu te documentezi suficient, nu știi la ce sa te uiți, ce să întrebi, dai șanse riscurilor, care sunt ascunse la momentul cumpărării.
În ultimii ani, șoferii din România au început, treptat, să adopte obiceiul occidentalilor și tind să amâne sau să neglijeze întreținerea de rutină a mașinilor, optând mai degrabă să le vândă atunci când apar mici probleme. Așa că riscul de a investi intr-o astfel de mașină este din ce in ce mai mare.
„Imaginează-ți că investești câteva mii de euro într-o mașină rulată care “nu bate” și “nu troncăne” la vizionare, dar, la scurt timp după, afli că necesită costuri de reparații ce se ridică aproape la costul de cumpărare. Asta înseamnă că orice întreținere de rutină sau defecțiunile mecanice, care apar după ce cumperi o mașină fără garanție, trebuie plătite din buzunar.
Genul acesta de riscuri dispar când cumperi o mașină „nouă”... mai mult
Luni, 13 Septembrie 2021, ora 04:41
Ești în căutarea unui SUV de ceva vreme. Le vezi trecând prin fața ta, făcându-ți parcă in ciudă, și visezi la un 4x4 chiar și unul second-hand, bine întreținut, cu garda înaltă, ca să poți pleca și tu la munte pe drumuri forestiere, fără să ai emoții că ți-ai distrus toba sau ai rămas în drum când ți-e lumea mai dragă.
Însă ești în dubii serioase, numai gândindu-te cât de mult consuma un bolid de genul acesta. Ceea ce nu stiai este că a trecut vremea în care aceste mașini erau risipitori de combustibil.
„Consumul economic de carburant nu este doar apanajul modelelor citadine, de clasă mică, sau al celor compacte. În realitate, multe dintre SUV-urile recent lansate, disponibile deja și pe piața second-hand, sunt produse pe platformele tehnice ale unor modele care și-au construit o reputație solidă”, au precizat specialiștii de la autovit.ro.
Din momentul în care ai garanția că vei conduce o mașînă cu un consum rezonabil de combustibil, trebuie să mai hotărășți doar tipul de sistem SUV 4×4 și caroseria care te-ar avantaja.
Din aceast motiv, familiile de pe întreg mapamontul devin din ce în ce mai dispuse să investească într-un astfel de vehicul, chiar și în contextul în care îl vor folosi aproape exclusiv în mediul urban.
În general, un consum redus duce la limitări semnificative în ceea ce privește performanțele. Dar când vorbim despre SUV-uri lucrurile stau puțin altfel,... mai mult
Joi, 09 Septembrie 2021, ora 22:30
Piaţa auto din România arată un reviriment considerabil, nu doar prin prisma cifrelor şi volumelor tranzacţionate, ci şi prin constanta evoluţiei înregistrate la finalul anului trecut și în prima jumătate a anului 2021, potrivit unei analize realizată de Autovit.ro.
Reînmatriculările (tranzacţii cu maşini second-hand pe plan intern) au înregistrat un nou record şi au salvat piaţa auto din România, înregistrând o creştere de 41% faţă de jumătatea anului trecut - echivalentul a 100.000 de unităţi, se mai arată în raport, potrivit adevarul.ro.
Martie a fost cea mai bună lună de când există statistici, cu aproape 64.000 de maşini tranzacţionate şi chiar şi cea mai slabă lună a adus volume mari de maşini tranzacţionate (iunie, cu peste 51.000 de maşini). Totalul de aproape 335.000 de unităţi este unul destul de mare pentru această jumătate de an, ceea ce poate face posibilă stabilirea unui nou record anual. Până acum, 2019, a fost cel mai bun an pentru reînmatriculări, cu 625.000 de maşini.
Motivul creșterii explozive ar fi datorat şi celor care au început să evite mijloacele de transport în comun pentru a reduce riscurile de infectare cu virusul SARS-CoV-2 şi au decis să-şi ia maşină, deşi înainte de pandemie nu considerau esenţială această achiziţie.
Mărcile de maşini second-hand preferate de români, în primele 6 luni ale anului
1 Volkswagen 48.965 unități;2 BMW 19.558 unități;3 Audi... mai mult
Joi, 22 Iulie 2021, ora 03:20
Timbrul de mediu introdus anul trecut pe piata a fost cea mai neinspirata propunere din lungul sir de schimbari ale taxei auto si a 'omorat' efectiv domeniul vanzarilor auto, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, Mihai Cune, business manager al Autovit.ro.
'Varianta de timbru de mediu introdusa in primavara a fost, se pare, cea mai neinspirata propunere din lungul sir de schimbari ale taxei auto. Practic, acesta a omorat piata auto si dealerii. Mai mult, a creat confuzie in piata, nu a stimulat atat de mult achizitionarea de masini nepoluante si a blocat tranzactiile cu masini second-hand pe plan intern', a afirmat Cune.
Reprezentantii Autovit.ro arata ca 'declaratiile autoritatilor despre o noua schimbare a taxei in 2014 au mentinut acel sentiment de asteptare, care inhiba tranzactiile auto si care a fost prezent constant in ultimii ani, descurajand cumpararea de masini'.
Timbrul de mediu pentru autovehicule a intrat in vigoare in martie 2013
In data de 15 martie 2013 a intrat in vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, din acel moment taxa auto urmand sa fie calculata exclusiv pe baza emisiilor de CO2, inscrise in cartea de identitate a masinii.
Timbrul de mediu se aplica pentru autovehiculele din categoria M1, M2, M3 cu precizarea ca pentru categoria de autoturisme cu norma de poluare Euro5, Euro4 si Euro3 formula de calcul ia in proportie de suta la suta emisia de CO2, iar pentru autoturismele cuprinse in normele de poluare non-euro,... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 12:45
Producatorul auto american Ford a depasit Mercedes Benz si Audi in topul celor mai listate marci pe autovit.ro, ocupand 11% (16.062 de unitati) din totalul ofertelor postate, potrivit unui studiu al companiei.
Ceilalti doi producatori, Mercedes si Audi au inregistrat doar 13.500 (9,4%) respectiv 14.240(9,9%) de unitati.
Fata de primul timestru din 2011, Ford a crescut, la inceputul acestui an, in ceea ce priveste oferta pe site-ul de anunturi auto, cu 1%, in timp ce Mercedes Benz a scazut cu 0,6 procente, iar Audi a ramas constant inregistrand 9,9% din totalul anunturilor inregistrate pentru primele 10 cele mai listate marci.
Topul primelor 10 cele mai ofertate marci este dominat si anul acesta ca si in 2011, de marca germana Volkswagen, care a inregistrat 21% din totalul ofertelor postate la inceputul anului, urmat de Opel cu 15% si BMW care a fost listat in proportie de numai 12%.
In 2011, top 10 cele mai listate modele a fost dominat de catre Volkswagen Golf care a inregistrat 16,6% din totalul ofertelor pe primul trimestru, Opel Astra cu 16,5% si Volkswagen Passat cu 12%.
Ford Focus s-a clasat pe locul 6 acumuland 8% din totalul ofertelor, fiind incadrat de doua modele Audi, A4 si A6 care au inregistrat fiecare 10% respectiv 7% din totalul anunturilor.
Comparativ cu 2011, in 2012 top 10 cele mai listate modele este dominat de aceleasi Volkswagen Golf, Opel Astra si Volkswagen Passat, care au inregistrat insa mici schimbari in ceea ce priveste... mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 12:24
Anunturile auto pe telefoanele mobile castiga teren la inceputul anului, potrivit unui studiu Autovit.
Aproximativ 28% dintre romanii care si-au scos masina la vanzare pe site-ul de anunturi auto in ultimul an au folosit aplicatia pentru iPhone sau versiunea mobila a site-ului, potrivit unui studiu realizat de site-ul de anunturi autovit.ro in perioada ianuarie-februarie 2012.
Aproximativ 30% dintre respondentii care verifica pretul automobilelor acceseaza varianta mobila autovit.ro, iar 24% dintre acestia sunt interesati sa verifice anumite caracteristici ale masinilor.
Ultimele locuri in ceea ce priveste motivele pentru care utilizatorii folosesc telefonul mobil pentru a intra pe site sunt ocupate de cei care compara (11,24%) sau salveaza anunturi (6,61%), dar si de cei care achizitioneaza automobile (9,64%).
Conform studiului, 94,44% dintre cei care isi scot masina la vanzare si care acceseaza aplicatia pentru iPhone sau versiunea mobila a site-ului sunt barbati, in timp ce femeile inregistreaza o prezenta de numai 5,56%, spre deosebire de audienta site-ului care se imparte in 60% barbati si 40% femei.
Cei mai multi dintre respondenti folosesc aplicatia pentru iPhone de cateva ori pe saptamana (16%), in timp ce 11% dintre ei o folosesc in fiecare zi.
Principalele motive pentru care o prefera sunt: utilitatea, functionalitatile disponibile, usurinta in utilizare, stabilitatea si aspectul.
Bucurestenii se afla pe locul intai in ceea ce priveste... mai mult
Luni, 12 Martie 2012, ora 18:25
"Piata second hand se mentine la un nivel asemanator cu cel de anii trecuti, ceea ce pe noi, ca site de anunturi auto, ne avantajeaza. Spre deosebire de trecut, investim destul de mult in marketing. Marja noastra de profit scade, dar ne asumam acest lucru. Nu dorim sa recuperam investitia ci sa dezvoltam site-ul atat in Romania cat si in regiune. In acest an, nu vom mai atinge 65%, dar nici nu ar fi sanatos pe termen lung. Marja de profit pentru 2010 se va situa la 45% din cifra de afaceri", a declarat Attila Okanyi, director general Autovit.ro, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.In urma preluarii de catre Naspers, ce s-a schimbat in modelul de business Autovit.ro?
Modelul de business nu s-a schimbat. In schimb, am inlocuit platforma tehnica.
Platforma pe care a utilizat-o site-ul autovit.ro timp de 9 ani a fost schimbata radical, dupa modelul otomoto.pl.
In Polonia, Otomoto a beneficiat de promovare pe televiziune si print. Va ganditi la o astfel de abordare si pentru Autovit.ro?
Am inceput promovarea site-ului, dar exclusiv in domeniul online, cu exceptia unui parteneriat de sponsorizare pentru echipa de raliuri Edwin Keleti – Victor Ponta.
Ei ne fac o promovare offline in domeniul curselor de raliuri.
De asemenea, facem co-branduri cu diferite site-uri, incercam sa ne promovam exclusiv in domeniul online.
Pana in acest moment, avem parteneriate implementate cu Romania Online, voom.ro si whatcar.ro.
Suntem deschisi catre orice tip de colaborare, daca este vorba... mai mult
Joi, 28 Octombrie 2010, ora 00:43
Cei patru actionari ai site-ului Autovit.ro au incheiat cea mai banoasa afacere din mediul virtual de anul acesta, dupa ce au vandut site-ul pentru 5 milioane de euro.Cei patru au incasat fiecare peste un milion de euro din vanzarea site-ului de anunturi auto, cel mai mare site de vanzari de masini second-hand de pe piata locala.
Autovit.ro a fost achizitionat de o subsidiara a Naspers, una din cele mai mari companii de media din lume, informeaza Ziarul Financiar.Tranzactia este una din cele mai mari de pe piata romaneasca, fiind depasita doar de vanzarea eMag, catre Asesoft Distribution, pentru suma de 10 milioane de euro. mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2009, ora 11:01