Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vladescu: Taxa auto poate fi eliminata printr-o initiativa legislativa a cetatenilor

Vladescu: Taxa auto poate fi eliminata printr-o initiativa legislativa a cetatenilor

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat, sambata, ca taxa auto este o taxa de mediu si, prin urmare, ea poate face obiectul unei initiative legislative cetatenesti pentru a fi eliminata, in contradictie cu ministrul mediului, Sulfina Barbu, care sustine ca este o taxa fiscala.

Conform Constitutiei, cetatenii care isi manifesta dreptul la initiativa legislativa trebuie sa provina din cel putin un sfert din judettele tarii, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, trebuie sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative. Tot in Constitutie se precizeaza ca nu pot face obiectul initiativei legislative a cetatenilor problemele fiscale, cele cu caracter international, amnistia si gratierea.

"Taxa de prima inmatriculare auto este o taxa mediu si ea poate face obiectul unei initiative legislative din partea cetatenilor pentru a fi anulata", a declarat, sambata, la Money Channel, ministrul finantelor.

Declaratia ministrului liberal al finantelor este diferita de cea a ministrului democrat al mediului, Sulfina Barbu, care a declarat ca taxa auto este o taxa fiscala. "Mentionez ca aceasta taxa este o masura fiscala si sunt convinsa ca Ministerul Finantelor, avand termenele la dispozitie, va gasi solutii pentru ca aceasta masura sa nu fie nici excesiva si nici sa nu incalce Tratatul de aderare", a declarat, saptamana trecuta, ministrul mediului si gospodaririi apelor.

Directorul Autovit, Liviu Dobrin, a declarat, sambata, ca va strange semnaturile pentru eliminarea taxei auto si va cere partidelor sa isi exprime pozitia pe care o au fata de aceasta taxa.

Fostul ministru de finante, Mihai Tanasescu, a declarat, intr-o interventie telefonica la postul Money Channel, ca taxa de inmatriculare este o taxa fiscala si ca Ministerul Finantelor ar trebui sa ia o decizie cat mai rapid in sensul modificarii acesteia. "Intarzierea in luarea acestei decizii a determinat si o cadere a veniturilor bugetare in luna februarie. Mai mult exista o tensiune in piata pentru ca cetatenii asteapta o decizie a Guvernului", a explicat Tanasescu.

Romania a primit notificarea oficiala de la Comisia Europeana referitoare la declansarea procedurii de infringement pentru taxa auto la care va trimite, in urmatoarele doua luni, un raspuns si va astepta cea de-a doua etapa in acest proces, respectiv scrisoarea de argumentatie din partea Comisiei.

Comisia Europeana a decis, saptamana trecuta, sa declanseze procedura de infrigement ( incalcarea tratatului de aderare) impotriva Romaniei, pentru ca taxa de prima inmatriculare auto contravine articolului 90 din Tratatul de Aderare.

Prima etapa a acestei proceduri consta in trimiterea de catre CE a unei scrisori de notificare (letter of formal notice), la care autoritatile de la Bucuresti au la dispozitie doua luni sa alinieze legislatia cu regulile europene.

Daca dupa aceasta perioada de timp legislatia nu se modifica, Comisia trimite un alt document - reasoned opinion (argumentatie) - in care explica de ce prevederea respectiva este in contradictie cu cele stipulate la nivel comunitar si ce anume si cum trebuie schimbat. Autoritatile de la Bucuresti au la dispozitie alte doua luni pentru a se conforma cerintelor europene.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 924 ori