In prezent exista o sumedenie de modalitati prin care poti trimite bani rudelor si prietenilor, dar cea prin care folosesti ATM-ul pare de departe cea mai ciudata. Asa ca, iata cum poti face acest lucru!
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum poti trimite bani prin ATM.
In primul rand, trebuie sa detii un card Mastercard pentru a putea trimite si primi prin intermediul ATM-ului sume de bani catre/de la alti posesori de carduri Mastercard sau Maestro, emise in tara si strainatate de banci inrolate in serviciul MoneySend.
Pentru a face un transfer de bani, posesorii de carduri au nevoie doar de numarul cardului aferent persoanei care primeste banii.
Astfel, nu este necesara completarea de formulare, aveti comision zero pentru operatiunea de primire a banilor la ATM-uri, iar serviciul este disponibil national (la peste 1.200 de bancomate) si international.
Tarile catre care se pot trimite bani prin serviciul MoneySend: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Croatia, Cipru, Cehia, Georgia, Ungaria, Israel, Kosovo, Macedonia, Malta, Moldova, Muntenegru, Polonia, Federatia Rusa, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia si Ucraina.
Comisioane reduse la trimiterea banilor:
* trimiteri nationale: 1 leu + 0,1%* trimiteri internationale: 6,75 lei pentru sume de pana la 800 lei inclusiv si 1,5% din suma trimisa pentru sume de peste 800 lei.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
La ce sa fii atent cand iti... mai mult
Luni, 22 Martie 2021, ora 08:30
Multe dintre bancile din Romania si-au adaptat serviciile pentru pensionari, avand in vedere ca au o plaja de peste 5 milioane de clienti. Astfel ca, dupa cum se stie, multi dintre seniorii nostri nu sunt obisnuiti cu serviciile bancare si, de obicei, cum primesc pensia pe card, o si scot pentru a avea cash.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, care sunt avantajele pachetelor bancare pentru seniori.
Din acest motiv, majoritatea bancilor ofera comision zero la retragerea banilor de la ATM. Daca nu pentru toate retragerile, acestia beneficiaza de macar 2-3. Mai mult, pentru a-i face sa foloseasca aceste servicii online, bancile le ofera si discounturi considerabile. Astfel ca, vei vedea reduceri de comisioane si dobanzi de 50-70% pentru serviciile online.
Pachetele acestea cuprind, printre altele:
* Cont curent in lei* Card bancar Visa sau Mastercard* Servicii de Internet sau Mobile banking* Alerta prin SMS pentru tranzactii mai mari peste o anumita suma (stabilita de fiecare banca in parte)
Pentru aceste servicii, costurile sunt aproape de zero sau chiar zero. In schimb, exista un comision lunar de administrare a pachetului si care se retine automat din contul curent. Daca ar fi folosite separat toate aceste servicii, ele ar costa de cel putin 3 ori mai mult in comparatie cu acest comision lunar de administrare.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Prima masina vs. credit auto: avantaje si dezavantaje... mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2020, ora 09:30
Numeroase statiuni de pe litoralul bulgaresc gazduiesc bancomate care percep taxe de retragere de 10-15%, semnaleaza presa bulgara, citand plangeri ale cetatenilor in acest sens.
Este vorba in special despre ATM-uri Euronet care se regasesc in locuri intens vizitate de turisti si in statiuni precum Nessebar, Sunny Beach, Ravda, scrie MediaPool, citata de Rador.
Bancomatele retin comisioane uriase in special cand banii sunt retrasi dintr-un cont in valuta, iar adesea utilizatorii nu observa conditiile nefavorabile. Institutiile de stat afirma ca sunt constiente de situatie, dar sustin ca practica este in intregime legala, din punctul de vedere al serviciului de plata.
ATM-urile Euronet nu sunt un fenomen nou, avertismentele cu privire la acestea circula pe forumurile de calatorie de cativa ani. Sunt detinute de o companie americana si au ocupat locuri centrale in Balcani si Europa de Est, iar de obicei sunt situate in pozitii strategice, in apropierea atractiilor turistice, aeroporturilor, etc.
Euronet foloseste un curs de schimb extrem de nefavorabil, in speranta ca utilizatorului ii va fi dificil sa se orienteze privind suma pe care o primeste in valuta straina. Chiar daca reusiti sa anulati operatiunea, celalalt curs este compensat de o taxa de retragere mai mare. Pe forumuri, turistii se plang ca astfel de bancomate abunda in Croatia, Creta, Romania, Polonia etc. In Bulgaria, in afara de litoral, aceste ATM-uri se mai gasesc si in Bansko, Veliko Tarnovo,... mai mult
Luni, 31 August 2020, ora 12:59
Educatia financiara pentru cei mici incepe cu un card pentru copii, cred specialistii. Ziare.com prezinta o comparatie intre cele mai apreciate astfel de produse de pe piata din Romania.
Unele dintre cardurile bancare si nebancare se adreseaza tinerilor peste 14 ani, in timp ce altele au o limita de varsta cuprinsa intre 7 si 17. Cert este ca toate aceste carduri pentru copii nu mai sunt valabile in momentul in care beneficiarul implineste 18 ani.
Libra Bank - Libra Junior
Cardul MasterCard Libra Junior este un card de debit pe care il poti folosi numai daca ai peste 14 ani. Acesta se deschide pe un sub-cont al parintelui si poate fi personalizat cu numele tau, tu avand drepturi de operare strict pe acest sub-cont.
Libra Junior are comision zero la la emiterea, la administrare si la plata la ATM-urile Euronet. Daca este folosit pentru a face plati in UE, comisionul este de 0,5% plus 2,5 lei. Cardul se emite pe o perioada de 3 ani si are o limita de tranzactii zilnice de maximum 5.000 de lei.
Daca este comandat online te poti bucura de o dobanda la sold de 1%/an. Cu ajutorul Libra Junior vei avea la dispozitie o anumita suma de bani, pe care o poti folosi pentru a-si face singur cumparaturile la comercianti sau pe internet.
Unicredit Bank - Mastercard Young
Cardul Unicredit Bank este destinat copiilor intre 6 si 18 ani. Acesta vine cu zero costuri de administrare pentru contul curent in lei si pentru cardul de debit. Dar, poate fi utilizat doar la... mai mult
Marti, 04 August 2020, ora 00:02
Purtatorul de cuvant al Bancii Nationale Romane (BNR), Dan Suciu, i-a linistit pe cei care au bani depozitati in banci in aceasta perioada.
Intrebat daca romanii care au depozite sau bani pe card ar trebui sa se teama, Suciu a oferit un raspuns ferm: "Exclus!"
Oficialul BNR a explicat apoi ca bancile nu au nicio problema si ca banii sunt, oricum, garantati, in limita a 100 de mii de euro pentru fiecare depozit.
"Fiecare face ce crede si ce vrea cu banii lui, dar nu vad niciun motiv sa scoti banii si sa-i tii in casa. Stiu ca e sentimentul asta ca te simti mai bine cand ai banii cash. Bancile sunt solide, nu e nicio problema in sistemul bancar. Nu avem o problema in nicio banca, niciuna nu are vreun semn de intrebare. Apoi, depozitele oamenilor sunt garantate in limita sumei de 100 de mii de euro per depozit.
Iar bancile nu au credite neperformante in aceste momente. Au scazut la un minim istoric, sub 5%. In acest moment sunt bine capitalizate, au bani. Sunt 10 milioane de deponenti care au bani in banci. Din acest punct de vedere, bancile sunt stabile. Nu e nicio problema, gasesti oricand sa scoti banii de la ATM", a afirmat Dan Suciu in emisiunea IGDLCC de pe canalul de Youtube al lui George Buhnici.
In ce priveste cursul valutar, Suciu a sustinut ca euro nu va ajunge la 5 lei. El a mentionat ca o crestere fireasca ar fi de 4 bani in aceasta perioada.
"E normal sa fie o variatie a cursului pentru ca piata are caracteristicile ei, e foarte volatila pentru... mai mult
Sambata, 28 Martie 2020, ora 08:31
Consiliul Patronatelor Bancare din Romania reclama timpul relativ scurt de dezbatere publica acordat de ANPC privind proiectul de ordin privind afisarea comisionalelor in suma absoluta la retragerile de numerar de la bancomate, precum si faptul ca nu au fost consultate anterior publicarii acestuia.
"Orice masura menita a satisface acest obiectiv, inclusiv aceasta initiativa recenta a ANPC, va fi sprijinita de catre CPBR cu conditia ca asemenea masuri sa fie implementate in mod constructiv si sa nu produca distorsiuni in piata. Astfel, in ceea ce priveste proiectul de Ordin al ANPC, CPBR considera ca ar fi trebuit initiat un proces consultativ mai amplu, care sa cuprinda si reprezentanti ai comunitatii bancare inca dinaintea publicarii proiectului, pentru a putea discuta diferitele aspecte de ordin tehnic si operational ce tin de asemenea initiativa si a evita astfel posibile reveniri asupra formei initiale", se arata intr-o pozitie transmisa de Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR).
Proiectul a fost publicat marti de ANPC
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a publicat marti un proiect de ordin prin care bancile vor fi obligate sa afiseze pe ecranele bancomatelor toate comisioanele aferente operatiunilor pe care un client doreste sa le efecuteze cu un card de debit sau credit, exprimate in suma exacta, nu procentual.
"Prestatorii de servicii care efectueaza operatiuni de plata prin intermediul cardurilor de debit si a... mai mult
Miercuri, 27 August 2014, ora 10:45
Euronet Services, filiala din Romania a Euronet Worldwide, a achizitionat 200 de bancomate de la Banca Comerciala Carpatica, dublandu-si astfel reteaua de ATM-uri, pe care clientii bancii o pot utiliza la aceleasi costuri, a anuntat marti operatorul.
Totodata, institutia de credit a semnat un acord de participare la reteaua partajata de ATM-uri a Euronet si un contract pentru administrarea retelei de POS si servicii de emitere carduri.
In cadrul parteneriatului, Euronet preia ATM-urile Carpatica, le va include intr-un program de rebranding si le va integra in reteaua proprie.
"ATM-urile achizitionate din cadrul sucursalelor bancii vor fi inscriptionate si cu brandul Euronet, in timp ce ATM-urile din afara sucursalelor Bancii Comerciale Carpatica vor fi marcate doar cu brandul Euronet", se arata intr-un comunicat al companiei.
Reteaua de bancomate Euronet acopera in prezent toate cele 41 de judete din Romania si are cinci banci participante.
"Clientii sunt castigatori clari in urma acestui parteneriat, avand acces la o retea mai ampla, fara costuri suplimentare. Acest acord nu doar dubleaza volumul retelei, ci si creste calitatea serviciilor, prin sporirea timpului de disponibilitate al retelei si plasarea ATM-urilor in cele mai bune locatii", a declarat in comunicat Johan Gabriels, CEO al Bancii Comerciale Carpatica.
Euronet este un grup care gestioneaza retele independente de ATM-uri in 13 tari. Compania furnizeaza solutii de procesare de plati si... mai mult
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 13:59
Banca Comerciala Carpatica si Euronet au pus bazele unui parteneriat inovativ pe piata terminalelor ATM, orientat spre cresterea calitatii serviciilor oferite detinatorilor de carduri.
Astfel, incepand cu 1 aprilie 2014, clientii BCC au acces la o retea de peste 400 de bancomate, cele 220 ATM-uri care deservesc in prezent clientii bancii adaugandu-se retelei Euronet.
Impreuna cu partenerul sau, unul din liderii mondiali in industria procesarii de tranzactii electronice si singurul operator al unei retele independente de ATM-uri din Romania, Banca Comerciala Carpatica a adoptat o solutie care dubleaza, pentru clientii sai, reteaua de distributie ATM si aduce servicii de calitate superioara, in conditii neschimbate privind comisioanele de utilizare a bancomatelor.
"Clientii sunt principalii beneficiari ai acestui parteneriat. Crestem cantitativ, dar si in calitate: solutia identificata impreuna cu Euronet aduce nu doar o retea dubla de ATM-uri, ci si un nivel semnificativ crescut al calitatii serviciilor. Detinatorii de carduri vor avea o experienta mai buna in utilizarea bancomatelor, fara costuri suplimentare", a declarat Johan Gabriels, CEO Banca Comerciala Carpatica. "Suntem convinsi ca acest proiect, benefic pentru piata din Romania, este o excelenta baza de dezvoltare a serviciilor de carduri oferite clientilor nostri si credem ca impreuna cu Euronet - furnizor specializat si cu expertiza bogata in domeniu - vom continua sa oferim solutii de top".
"Suntem... mai mult
Marti, 01 Aprilie 2014, ora 12:13
Romania are 53 ATM-uri la 100.000 de locuitori, nivel apropiat sau mai ridicat decat cel din Ungaria, Polonia si Cehia, dar de 1,5 ori mai mic decat cel de 80 inregistrat in Bulgaria, potrivit datelor FMI privind accesul la serviciile financiare la nivel mondial, precizeaza Mediafax.In Romania existau anul trecut 9.702 de bancomate, in crestere de la 9.246 aparate de acest tip in 2008.
In Bulgaria, numarul ATM-urilor a fost anul trecut de 5.320, cu 129 mai mare fata de anul precedent.
Numarul bancomatelor din Cehia, la 100.000 de locuitori, este de 40, in Polonia de 49, iar in Ungaria 55.
In 2009, in Romania operau 32 de banci comerciale, prezente cu 5.287 de sucursale si filiale in zonele urbane.
Numarul filialelor a scazut cu 123, de la 5.410 unitati in 2008, potrivit datelor FMI.
Numarul bancilor comerciale din Bulgaria era anul trecut de 30, iar cel al filialelor de 6.038 de unitati, in timp ce in Cehia numarul acestor institutii era de 39, cu 1.991 de filiale.
In Polonia, numarul bancilor este de 648 (inclusiv bancile cooperatiste), care opereaza 14.321 de filiale.
In Ungaria desfasoara activitati 35 de banci comerciale, iar numarul sucursalelor este 1.541.
In cazul Frantei si al Germaniei nu sunt disponibile date pentru anul trecut referitoare la numarul bancomatelor, dar in 2008 existau 53.326 de aparate pe piata franceza si 79.518 pe cea germana.
Numarul bancilor comerciale din Franta era in 2008 de 290, iar in Germania de 278. mai mult
Vineri, 02 Iulie 2010, ora 09:02