Bitcoin ar putea ajunge, in continuare, la un pret de 100.000 de dolari, pana la finele anului 2021, este de prere analistul Bloomberg Mika McGlone, care considera ca prabusirea de zilele trecute pana aproape de 30.000 de dolari este intr-o stransa legatura cu o sustinere a investitorilor care merg pe o majorare agresiva acestui activ.
Pentru multi investitori cu experienta, caderea Bitcoin cu mai bine de jumatate din valoare fata de punctul valoric maxim atins a reprezentat o buna oportunitate sa investeasca si mai mult in criptomoneda dominanta. Si dupa cum se poate vedea chiar si astazi, Bitcoin bate la "usa" nivelului de 40.000 de dolari.
Analistul a dezvaluit, intr-un tweet, ca factorul principal pentru corectarea criptomonedei a fost utilizarea excesiva a energiei, dar a mentionat ca aceasta utilizare reprezinta "puterea celei mai mari retele descentralizate din lume", potrivit CryptoGlobe.com.
McGlone a adaugat, de asemenea, ca minerii de criptomonede "devin mai ecologici", facand referire aparent la eforturile depuse de diversi mineri BTC de a folosi energia regenerabila. Preturile criptomonedelor s-au prabusit la inceputul acestei luni, dupa ce CEO-ul Tesla, Elon Musk, a dezvaluit ca Tesla nu va mai accepta plati cu Bitcoin din cauza preocuparilor de mediu.
Elon Musk a pornit trendul descendent
In timp ce comunitatea criptografica s-a ciocnit cu Musk in urma anuntului, CEO-ul a sugerat ulterior ca firma ar putea vinde participatiile sale Bitcoin,... mai mult
Miercuri, 26 Mai 2021, ora 11:51
Masurile propuse de proiectul de OUG privind taxarea activelor sectorului bancar in functie de amplitudinea deviatiei mediei trimestriale a indicelui ROBOR fata de pragul de referinta (1,5%) vor genera o serie de efecte puternic negative in economie, sunt de parere analistii financiari din cadrul Asociatiei Analistilor Financiari Bancari din Romania (AAFBR).
Iata care sunt argumentele analistilor:
Lipseste motivatia rationala- in conditiile in care motivatia acestei taxe face referire la lacomia sectorului bancar, in contextul profitului inregistrat la nivelul intregului sector bancar de 1,3 miliarde euro in primele 9 luni ale acestui an (ceea ce reflecta un randament al capitalului investit de aproape 16%), comparativ cu 1,2 miliarde euro pentru tot anul 2017.
Acest lucru este normal, si reflecta performanta sectorului bancar ca urmare a proceselor indelungate de restructurare si reducere a ratei creditelor neperformante aproape de 5% (de cinci ori sub nivelul de acum un deceniu).
De asemenea, se desconsidera total randamentul capitalului reinvestit la nivelul intregului sector bancar pentru ultimul deceniu, respectiv 3%, extrem de redus avand in vedere riscul asumat. Desigur, la un randament al capitalurilor de 3%, nu se poate vorbi despre lacomie. Costul crizei financiare anterioare a fost de aproape 9 miliarde euro, iar statul roman nu a ajutat bancile (asa cum s-a intamplat in alte tari) pentru a depasi problemele din recesiune.
Lipseste motivatia... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 15:24
Vestile nu sunt prea bune pentru evolutia leului in anul care urmeaza. Analistii financiari se asteapta la o depreciere a leului in 2018.
Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania, calculat pe baza estimarilor membrilor organizatiei, a corectat marginal, dupa cinci luni consecutive de scadere, la valoarea de 44,1 puncte, fiind cu 0,7 puncte mai mare decat valoarea consemnata in exercitiul anterior, evolutie care s-a datorat ambelor componente ale indicatorului, arata datele publicate de CFA.
Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de sase luni este de 4,6891 (in crestere cu 470 pips fata de valoarea inregistrata in exercitiul anterior), in timp ce pentru orizontul de 12 luni valorea medie a cursului anticipat este de 4,7329 (valoare in crestere cu 512 pips fata de cea inregistrata in luna anterioara), informeaza CFA intr-un comunicat transmis marti.
Indicatorul CFA Romania de incredere macroeconomica, lansat in 2011, masoara anticipatiile analistilor financiari privind activitatea economica in Romania pentru urmatoarele 12 luni.
Astfel, indicatorul conditiilor curente a fost de 59,7 puncte, valoare in crestere cu 0,6 puncte, in timp ce indicatorul anticipatiilor a crescut cu 0,8 puncte pana la valoarea de 36,3.
Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2018/decembrie 2017) a inregistrat o valoare medie de 3,38% (valoare mai mare cu 0,62 puncte procentuale fata de cea inregistrata in exercitiul anterior).... mai mult
Marti, 26 Decembrie 2017, ora 16:11
Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) are de joi un nou Consiliu Director ales in AGA, presedintia fiind preluata de Radu Craciun, economistul sef al BCR, in locul lui Adrian Codirlasu de la UniCredit Tiriac Bank, iar pozitiile de vicepresedinte au fost schimbate in pozitii de membru.
Astfel, Adrian Codirlasu a devenit membru, pozitie pastrata si de Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, si de Eugen Sinca, analist sef la BCR, se arata intr-un comunicat transmis vineri de AAFBR.
Un membru nou in Consiliul Director este Iancu Guda, director de colectare creante la Coface Romania, analistii economici Adrian Mitroi si Rozalia Pal fiind inlocuiti.
"Imi doresc ca AAFBR sa devina o asociatie cu o reprezentare mult mai larga in randul tuturor profesionistilor din zona financiara din Romania. Ȋn felul acesta, experienta profesionala diversificata a membrilor sai va face din asociatie intr-o si mai mare masura un for care sa permita dezbateri, schimburi de opinii si de experienta pe probleme economice sau financiare de actualitate", a afirmat noul presedinte AAFBR, Radu Craciun.
AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale aproximativ 60 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital. mai mult
Vineri, 16 Mai 2014, ora 14:02
Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea mentine dobanda de politica monetara la nivelul de 5,25% pe an la sedinta Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara din 27 septembrie 2012, potrivit opiniilor exprimate de catre membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR).
Potrivit sondajului, rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei si valuta ar putea ramane nemodificate pana la finalul anului 2012.
"Anul 2013 ar putea aduce o scadere a dobanzii de politica monetara la 5% si o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei pana la nivelul de 12% in luna decembrie. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea ramane la nivelul de 20% si in luna decembrie 2013", mai arata Asociatia.
Ponderea analistilor care estimeaza o relaxare a politicii monetare pana la finalul anului 2013 este in scadere fata de sondajul anterior desfasurat in luna iulie 2012.
AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 80 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital. mai mult
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 08:43
Rata anuala a inflatiei in februarie este de 2,5%, estimarile variind intre 2,1% si 2,9%, potrivit Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR).
Pentru finele anului 2012, estimarea membrilor AAFBR care au raspuns la sondaj plaseaza rata anuala a inflatiei la 3,7% (estimarile variaza intre 2,9% si 4%). La finalul anului 2013, rata anuala a inflatiei s-ar putea situa la 3,5% (estimarile variaza intre 3% si 4,5%).
Principalii factori inflationisti din urmatoarele 12 luni ar putea fi productia agricola interna, ajustarea preturilor administrate (in special energie) si cotatia internationala a petrolului. Acestia ar putea fi contrabalansati de o serie de factori dezinflationisti, cei mai des identificati de catre membri AAFBR fiind deficitul de cerere agregata si asteptarile inflationiste ale consumatorilor.
Dobanda de politica monetara ar putea fi redusa la 5,25% in luna martie 2012 (estimarile variaza intre 5% si 5,5%). In luna decembrie 2012, dobanda de politica monetara s-ar putea situa la nivelul de 5% conform raspunsurilor la acest sondaj (estimarile variaza intre 4,5% si 6%). Valoarea prognozata pentru luna decembrie 2013 este de 4,75%, iar intervalul de variatie a raspunsurilor este acelasi (intre 4,5% si 6%).
AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 50 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor,... mai mult
Joi, 08 Martie 2012, ora 18:00
Presedintele Traian Basescu sustine ca Romania are cea mai scazuta fiscalitate din Uniunea Europeana, dar analistii contactati de Business24 il contrazic pe seful statului. Constantin Rudnitchi aminteste ca fiscalitatea este redusa, dar si din cauza evaziunii fiscale.
"Cota unica de 16%, comparata cu nivelul mediu european, este mica, intr-adevar. In Uniunea Europeana, doar Bulgaria are o cota unica mai mica, de 10%. Daca ne uitam la CAS, nivelul este mare. Daca ne uitam la TVA, cota noastra, de 24% este usor peste medie", spune presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
Atat analistul economic Constantin Rudnitchi, cat si specialistul financiar Valentin Ionescu confirma faptul ca Romania nu are cea mai scazuta fiscalitate din Europa.
In timp ce primul da ca exemplu cotele unice din Bulgaria si Irlanda, mai mici decat in Romania, al doilea afirma ca statul nu mai are loc de relaxare fiscala nici anul acesta si nici anul viitor.
"In materie de fiscalitate, si aici ma refer la cota unica si la impozitarea veniturilor, atat la persoane fizice, cat si la persoane juridice, Romania se afla printre tarile cu o fiscalitate redusa in spatiul european. Daca luam in calcul si contributiile pe munca, vom vedea ca Romania nu se mai afla in aceeasi situatie.
Romania se afla undeva peste media europeana, chiar in partea superioara a clasamentului", spune Constantin Rudnitchi, pentru Business 24.
Valentin Ionescu: Nu exista loc de relaxare fiscala
Valentin... mai mult
Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 17:28
Membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) estimeaza, in medie, ca rata lunara a inflatiei din aprilie 2010 a fost de 0,4% si se asteapta ca rata anuala a inflatiei sa se tempereze la 4% pana la finalul anului, potrivit unui comunicat transmis, luni, de asociatie, precizeaza NewsIn."Conform opiniilor exprimate de catre membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) in cadrul unui sondaj intern, rata lunara a inflatiei din aprilie 2010 a fost probabil de 0,4% (estimarile variaza intre 0,2 % si 0,5%), iar cea anuala de 4,3% (estimarile variaza intre 4,2% si 4,4%)", se arata in comunicat.Pentru finalul anului 2010, estimarea membrilor AAFBR plaseaza rata anuala a inflatiei la 4% (estimarile variaza intre 3,6% si 4,9%).In martie, preturile de consum au sporit cu 0,22% fata de luna februarie, respectiv cu 4,2% fata de nivelul din martie 2009.
La finalul anului trecut, rata anuala a inflatiei se situa la 4,74%, depasind intervalul tintit de Banca Nationala a Romaniei (BNR), pentru finalul lui 2009, de 3,5% plus/minus un punct procentual (2,5%-4,5%).Pentru sfarsitul lui 2010, BNR tinteste tot o inflatie de 3,5%, cu intervalul aferent de plus/minus un punct procentual, si se asteapta ca rata inflatiei sa se situeze la 3,7%. mai mult
Luni, 10 Mai 2010, ora 13:40
Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) a anuntat luni noua componenta a consiliului director, votata pe 4 februarie, al carui mandat va dura doi ani, care a fost desemnata in urma ajungerii la final a mandatelor membrilor fondatori ai AAFBR.Astfel, noul consiliu director este format din Ionut Dumitru (economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania), care detine functia de presedinte, precum si din Lucian Anghel (economistul-sef al BCR), Bogdan Campianu (Raiffeisen Capital & Investment), Nicolaie Alexandru Chidesciuc (ING) si Rozalia Pal (Unicredit Tiriac Bank), care sunt vicepresedinti.Membrii fondatori ai AAFBR sunt Lucian Anghel, Radu Craciun (Interamerican Pensii), Ionut Dumitru si Florian Libocor (BRD). mai mult
Luni, 08 Februarie 2010, ora 11:04