Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Analistii financiari estimeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni

Analistii financiari estimeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni
Analistii financiari estimeaza o depreciere a monedei nationale in raport cu euro in urmatoarele 12 luni, pana la 4,8462 lei/euro, potrivit unui sondaj CFA Romania.

"In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 87% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala) . Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7885, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8462", precizeaza sursa citata.

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (martie 2020/martie 2019) a inregistrat o valoare medie de 3,72%.

In luna februarie 2019, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA Romania a crescut fata de luna anterioara cu 10,6 puncte, pana la valoarea de 34,4 puncte, in timp ce, fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a scazut cu 12,3 puncte.

Potrivit CFA Romania, aceasta evolutie s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului.

Astfel, Indicatorul conditiilor curente a crescut fata de luna anterioara cu 8,2 puncte, pana la valoarea de 47,5 puncte, iar fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a scazut cu 19,6 puncte.

Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 11,9 puncte pana la valoarea de 27,9 puncte, in timp ce fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 8,7 puncte.

Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica a fost lansat de catre CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia asociatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat Indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroeconomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atat elemente specifice unui indicator de sentiment (incredere) care arata perceptia grupului de analisti membri ai CFA Romania privind evolutia pietelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor si riscurilor, cat si un indicator fundamental de prognoza privind evolutiile cursului de schimb, a ratelor dobanzilor si inflatiei.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (li ...citeste mai departe despre "Analistii financiari estimeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 832 ori
Citeste mai multe despredepreciere moneda nationala