Moneda unica europeana se poate transforma intr-o greutate legata de picioarele economiilor europene afectate de criza financiara, sustine Matt O'Brien, expert in cadrul Forumului Economic Mondial, oferind ca exemplu cazul Finlandei.
Finlanda are cea mai mica datorie publica in randul statelor din zona euro, sistemul de invatamant este printre cele mai performante din lume, iar coruptia este aproape inexistenta.
Cu toate acestea, datele statistice tradeaza vulnerabilitatea economiei finlandeze, arata revista Business Insider.
Recesiune prelungita
De fapt, Finlanda pare prinsa intr-o recesiune de lunga durata, pe masura ce se zbate sa gaseasca drumul redresarii economice in interiorul zonei euro.
Problema cea mai mare pare sa o reprezinte chiar moneda europeana. Pe scurt, Finlanda a fost una dintre tarile europene cele mai greu incercate de criza financiara declansata in 2008.
A avut norocul de a nu inregistra un grad mare de indatorare, dar, in acelasi timp, criza globala s-a declansat intr-o perioada in care Apple, prin inovatorul iPhone, arunca in derizoriu produsele Nokia de pe piata smartphone.
Dupa cum au aflat si finlandezii, este greu sa inlocuiesti o companie care contribuie cu 4 procente la Produsul Intern Brut.
A doua lovitura a incasat-o industria de prelucrare a lemnului, firmele finlandeze descoperind brusc ca hartia produsa masiv in tara lor nu mai are aproape nicio valoare intr-o lume digitalizata.
In coasta Finlandei, unul dintre... mai mult
Vineri, 31 Iulie 2015, ora 14:37
Ministrii de finante din zona euro vor aproba astazi imprumutul de aproximativ 100 miliarde de euro catre Spania, destinat recapitalizarii bancilor din aceasta tara. Valoarea exacta a imprumutului va fi determinata in luna septembrie.
Ministrii de finante vor participa la o conferinta telefonica pentru a ajunge la un acord privind memorandumul de intelegere cu Spania, precizand conditiile de acordare a ajutorului. Ajutorul financiar va fi platit Spaniei in totalitate pana la sfarsitul anului 2013, potrivit Reuters.
Inainte insa ca Spania sa stabileasca suma exacta de care are nevoie trebuie sa vada rezultatele auditului pentru sectorul bancar.
"Planul este sa aprobam in mod oficial proiectul ca atare", a spus un oficial al zonei euro. "Restul va aparea la sfarsitul acestui an, cu rezultatele testelor de stres in randul tuturor bancilor, care vor aparea in septembrie, clarificand suma exacta necesara pentru recapitalizare si trasand calea catre planurile de reorganizare care vor fi elaborate in octombrie".
Parlamentul spaniol a aprobat vineri un plan de economii de 65 miliarde de euro, care consta in reduceri de cheltuieli si cresteri de taxe, masuri ce vor adanci recesiunea deja existenta in Spania.
Memorandumul prevede ca 14 grupuri bancare din Spania, care reprezinta aproximativ 90% din sistemul bancar spaniol, vor fi analizate pentru a se stabili sumele necesare pentru recapitalizare. Testele de stres vor fi gata la jumatatea lunii septembrie.
Madrid... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2012, ora 12:25
Ministrii de finante din zona euro se reunesc joi cu o ordine de zi extrem de incarcata, si anume ajutorul acordat Spaniei, salvarea Greciei, precum si Ciprul, noul venit pe lista victimelor crizei datoriei.
Madridul urmeaza sa solicite oficial ajutorul partenerilor sai cu ocazia acestei reuniuni a Eurogrupului ce va avea loc la Luxemburg cu incepere de la ora 16.00.
Valoarea ajutorului solicitat si detaliile executiei sale sunt foarte asteptate de pietele financiare.
Guvernul spaniol nu a dorit sa prezinte cererea inainte de publicarea, prevazuta pentru joi, a auditului bancilor, pentru a cunoaste valoarea necesitatilor sale.
Eurogrupul prevede un ajutor ce poate atinge 100 de miliarde de euro, suma record pentru zona euro.
Grecia va ocupa, de asemenea, o mare parte a discutiilor. Formarea unui guvern sub conducerea conservatorului Antonis Samaras deschide calea reintoarcerii imediate la Atena a reprezentantilor creditorilor internationali (UE, BCE, FMI).
Pentru Grecia, miza este sa obtina o revizuire a planului de austeritate negociat in schimbul ajutorului international. Daca europenii au lasat sa se intrevada posibilitatea unei prelungiri a termenului acordat acestei tari pentru atingerea echilibrului bugetar, ei se asteapta ca Atena sa-si respecte angajamentele.
"Daca grecii nu vor sa majoreze impozitele, atunci pot reduce cheltuielile militare", a afirmat miercuri un diplomat al uneia din tarile zonei euro cele mai putin dispuse sa relaxeze... mai mult
Joi, 21 Iunie 2012, ora 09:59
Chiar si dupa standardele pachetelor de ajutor europene, care sunt intampinate cu entuziasm cu viata scurta, pachetul de salvare al bancilor spaniole, anuntat pe 9 iunie, a fost o dezamagire. Reactia pietelor a durat doar cateva ore.
Costul de imprumut al Spaniei a inceput sa creasca curand, iar cateva zile mai tarziu titlurile de stat au atins nivelul maxim de la introducerea euro. Un astfel de nivel ar putea trimite Spania in insolventa. Mai mult, si costul de imprumut al Germaniei a inceput sa creasca, tara vazuta ca singura economie sigura a zonei euro, scrie The Economist.
Investitorii se intreaba daca moneda unica va rezista crizei
Pachetul de salvare are o serie de avantaje comparativ cu cele din trecut, ale Greciei, Portugaliei si Irlandei. In primul rand, Europa a reactionat rapid. Guvernului spaniol i-au fost oferiti bani pentru a rezolva problema bancilor inainte de a bloca pietele financiare. Desi suma initiala promisa era de 100 miliarde de euro, Spania a anuntat ca suma totala necesara e in jur de 60-65 miliarde de euro. Desi niciun alt detaliu nu a fost facut public inca, dobanda la care trebuie restituit creditul va fi, cu siguranta, sub nivelul de 6,7%, cota atinsa de obligatiunile pe 10 ani in aceasta saptamana. Iarasi, spre deosebire de pachetele de salvare anterioare, acesta vine fara cereri in plus pentru austeritate.
In urma cu un an, sustinerea bancilor spaniole cu un astfel de ajutor exterior ar fi putut sa fie de ajuns. Insa acum nu... mai mult
Vineri, 15 Iunie 2012, ora 18:05
Agentia de evaluare financiara, Moody's ar putea reduce ratingul tarilor din zona euro, pe fondul crizei din Grecia si Spania.
Evolutia situatiei din aceste doua tari ar putea determina Moody's Investors Service sa revizuiasca in scadere ratingul mai multor tari din zona euro, a avertizat agentia de evaluare financiara intr-un comunicat dat publicitatii vineri, citat de AFP.
Reprezentantii agentiei sustin ca evolutia situatiei din Spania si Grecia ar putea conduce la masuri ce vor afecta ratingul mai multor tari din zona euro, Moody's precizand ca, in cazul iesirii Greciei din zona euro, va reevalua aprecierile tarilor care, in prezent, beneficiaza de nota maxima AAA, cum ar fi Germania si Franta.
O iesire a Greciei din zona euro ar putea pune presiuni suplimentare asupra ratingurilor statelor din regiune, continua agentia.
Aceasta s-ar traduce in pierderi substantiale pentru investitorii si titlurile grecesti atat din cauza conversiei din euro in moneda locala, cat si din cauza puternicelor perturbari macroeconomice care ar urma, apreciaza Moody's.
Riscul unei iesiri a Greciei din zona euro ameninta mai ales ratingurile de credit pentru Cipru (Ba1, perspectiva negativa), Portugalia (Ba3, perspectiva negativa), Irlanda (Ba1, perspectiva negativa), Italia (A3, perspectiva negativa) si Spania (A3, perspectiva negativa).
Celelalte state ale zonei euro care beneficiaza de ratingul maxim Aaa din partea Moody's sunt Austria, Finlanda, Luxemburg si Olanda.... mai mult
Sambata, 09 Iunie 2012, ora 09:35
Este putin probabil ca Fondul Monetar Arab, (AMF) sa poaa oferi asistenta financiara tarilor din zona euro, a sugerat duminica directorul general si presedinte al Consiliului de administratie al AMF, Al Jassim Mannai, vorbind la o reuniune regionala a bancherilor arabi la Abu Dhabi (capitala Emiratelor Arabe Unite (EAU)), transmite Euronews.
In mod prioritar ne propunem sa oferim asistenta tarilor afectate de protestele care au cuprins lumea araba de la inceputul acestui an. In plus, pretul la petrol ar putea sa scada din cauza incetinirii cresterii economice.
In acest context, eu nu vad cum arabii ar putea sa vina in ajutor Europei" - a spus el, intr-o incercare de justificare a acestei pozitii a AMF.
Cu toate acestea, Al Jassim Mannai a indicat ca monarhiile bogate din Golf ofera adeseori asistenta financiara pe o baza bilaterala si, potential, ar putea sa acorde ajutor financiar tarilor din UE afectate de criza datoriei.
Insa nicio tara din Golf nu si-a asumat pana acum un angajament concret fata de Europa nici prin intermediul FMI, nici via UE, adaugat el.
Anul trecut, AMF a acordat imprumuturi Iordaniei, Marocului si Yemenului in valoare de 548 milioane de dolari - cel mai mare volum de imprumuturi din ultimii 20 de ani. Suma totala a creditelor acordate tarilor din regiune totaliza 6 miliarde de dolari la sfarsitul anului 2010. mai mult
Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 18:02
Dupa ce Uniunea Europeana si Fondul International Monetar au fost de acord cu acordarea unei sume de 67,5 milioane de euro pentru salvarea sistemului bancar din Irlanda, se poate vorbi, oare, de un sfarsit al crizei datoriilor din zona euro? Din pacate, nu. De fapt, de abia s-a ajuns la mijlocul sau, este de parere economistul Kenneth Rogoff, fost economist sef al Fondului Monetar International. O crestere puternica ar putea rezolva toate problemele europene legate de datorii.
Insa un asemenea scenariu este aproape imposibil, finalul mult mai previzibil fiind stergerea a datoriilor, cum s-a intamplat in America Latina in anii 1980. De exemplu, inca nu s-a terminat perioada pachetelor de sprijin financiar, Portugalia aflandu-se urmatoarea pe lista. Cu o rata de crestere anuala de sub 1 la suta in ultimul deceniu si cea mai complicata piata a muncii din Europa, este greu de vazut cum Portugalia ar putea sa scape de datoriile imense. Portughezii sustin ca situatia lor nu este atat de tragica precum cea a Greciei, care se afla in terapie intensiva deja. Insa, fara un program de iesire din recesiune si de reluare a cresterii economice, Portugalia va fi nevoita sa ceara ajutor, mai devreme sau mai tarziu. Spania este un caz si mai dificil. Guvernul central este solvent, insa guvernele regionale si municipalitatile nu mai pot tine sub control datoriile.
Intrebarea este daca guvernul central va fi "pacalit", asemenea celui irlandez, sa preia datoriile... mai mult
Sambata, 11 Decembrie 2010, ora 23:34
Ministerul german al Finantelor neaga ca ar fi elaborat un plan de sprijin pentru Grecia, dezmintind informatiile aparute in weekend in presa privind un pachet de ajutor extern de 20-25 miliarde de euro finantat de statele zonei euro, transmite Bloomberg.
Este "incorect" ca Germania ar pregati un plan "concret" pentru statele din zona euro, de a injecta in Grecia ajutoare financiare de miliarde de euro, a declarat purtatorul de cuvand al ministerului, Martin Kreienbaum.
"Ministerul Finantelor nu a luat nicio decizie in aceasta chestiune", a afirmat el.
Potrivit informatiilor aparute in weekend in revista Der Spiegel, ministerul german al Finantelor a pregatit un plan de sprijin pentru Grecia care presupune un ajutor financiar in valoare totala de 20-25 miliarde euro, in imprumuturi si garantii de stat, la care ar urma sa contribuie toate tarile din zona euro.
Programul ar fi conditionat de obiective fiscale concrete, iar Germania ar urma sa finanteze circa 20% din pachet, potrivit publicatiei germane, care cita "aprecierile initiale" ale oficialilor guvernamentali.
Purtatorul de cuvant al guvernului elen, George Petalotis, a declarat luni ca Grecia "nu cere bani de la niciun contribuabil european", reiterand pozitia oficiala anuntata anterior si de premierul de la Atena, George Papandreou.
Acesta a afirmat ca Grecia are nevoie de "timp si de sprijin politic pentru a depasi criza economica", subliniind ca situatia statului elen ar putea fi solutionata si cu un suport... mai mult
Luni, 22 Februarie 2010, ora 10:07
Ministrul grec de finante, George Papaconstantinou, considera ca statul elen nu va avea nevoie de ajutoare de la Uniunea Europeana (UE) si ca Grecia isi devanseaza propriul calendar de reducere a deficitului, anunta NewsIn care citeaza Bloomberg."Nu avem cu adevarat nevoie de ajutoare", a spus Papaconstantinou dupa o reuniune cu ministrii de finante, in care s-a discutat planul Greciei de diminuare a deficitului.
"Grecia nu a solicitat un pachet de salvare", a precizat el.
Guvernul a anuntat saptamana trecuta ca deficitul s-a diminuat in ianuarie cu 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in contextul in care noile taxe au sustinut cresterea veniturilor, iar nivelul cheltuielilor a scazut. Calculand veniturile rezultate din modificarea taxelor, guvernul a inregistrat un excedent in luna ianuarie.Ministrii de finante din zona euro au cerut luni Greciei sa pregateasca noi masuri de reducere a deficitului, in cazul in care guvernul nu va face progrese suficiente in reducerea deficitului pana la evaluarea programata pentru 16 martie."Nu pregatim masuri suplimentare specifice", a mai spus Papaconstantinou, dupa ce a precizat luni ca "guvernul actioneaza suficient pentru diminuarea deficitului". mai mult
Marti, 16 Februarie 2010, ora 18:04