Europa, la limita: Brexit deschide calea pentru iesirea Greciei din zona euro

Vineri, 22 Aprilie 2016, ora 10:20
4183 citiri
Europa, la limita: Brexit deschide calea pentru iesirea Greciei din zona euro
Foto: Pixabay

Grecia ar putea decide sa paraseasca zona euro in cazul unui vot pro-Brexit dat de britanici in cadrul referendumului din iunie, considera analistii Economist Intelligent Unit (EIU).

O iesire a Marii Britanii din UE ar pune si mai multa presiune pe economia elena, intr-un moment in care guvernul de la Atena se confrunta cu o lipsa acuta de resurse financiare si o criza a refugiatilor din Orientul Mijlociu, se arata in raportul EIU, citat de ziarul The Telegraph.

Termen de 5 ani

Raportul arata ca Grecia ar putea ajunge sa paraseasca oricum zona euro in urmatoarii 5 ani, dar acest lucru ar putea sa se intample mult mai curand daca Marea Britanie va abandona proiectul european.

Guvernul elen experimenteaza deja greutatile aduse de criza datoriilor si de conditiile dure impuse de creditorii internationali, iar varianta Brexit ar putea deteriora si mai mult situatia economica a tarii.

Grecia trebuie sa returneze sume importante de bani in vara acestui an, in vreme ce reformele structurale impuse de creditorii sai nu par sa dea roade imediat.

PIB real al Greciei s-a contractat cu 0,3 procente in cursul anului trecut, in vreme ce rata somajului se mentine la 24%. Datoria publica a Greciei a ajuns la 171% in raport cu PIB.

Europa, la limita

Raportul EIU, intitulat "Europa, la limita" argumenteaza ca blocul comunitar poate face fata unui eveniment singular de genul Brexit, Grexit sau crizei migrantilor, dar nu va rezista in fata declansarii simultane a acestora.

"Nu este imposibil ca acest lucru sa se intample inca din vara acestui an, cand britanicii vor fi chemati sa decida daca vor sau nu sa mai ramana in UE", afirma economistii EIU.

In momentul de fata, campania pro-UE din Marea Britanie, condusa de premierul David Cameron, pare sa fie un dezastru total datorita unor gafe enerme de marketing politic.

Cu toate acestea, raportul EIU prognozeaza ca britanicii vor opta pentra ramanerea in cadrul Uniunii, varianta Brexit reprezentant o "cutie a Pandorei" plina de incertitudini economice.

Criza continua

In Grecia insa, lucrurile par greu de adus la un nivel normal, de vina fiind criza refugiatilor care a lovit tara inca din cursul anului trecut. Varful valului migrationist a fost atins in octombrie 2015, cand 200.000 de persoane au intrat ilegal in Grecia.

Raportul EIU subliniaza faptul ca autoritatile elene vor avea dificultati mari in gestionarea crizei migrantilor, ca urmare a reactiei intarziate a oficialilor europeni la aceasta problema.

Chiar si cu un acord recent intre UE si Ankara, care le permite grecilor sa expulzeze in Turcia migrantii intrati pe teritoriul elen din motive economice, lucrurile nu stau deloc in favoarea Atenei.

"Guvernul elen va intampina serioase dificultati in adapostirea migrantilor, trierea refugiatilor de migrantii economici si expulzarea acestora din urma in Turcia.

Toate acestea se petrec intr-un moment in care Atena este din nou la cutite cu creditorii sai pe tema transei din ultimul ajutor financiar si chiar inainte de returnarea unui imprumut masiv, in luna iulie. Riscul ca Grecia sa se afunde din nou in criza este semnificativ", sustin autorii raportului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza UE Brexit, #Grexit risc Brexit, #criza refugiatilor Grecia , #Grecia